“Deniz Soğuğunda Balıklar”

Sualtı Fotoğrafçısı Sertaç Çelik’in eserleri uluslararası yarışmada sergilenmeye hak kazandı.

“Deniz Soğuğunda Balıklar”

“Sinop'un Sualtı Dünyası” isimli görsel kataloğunu hazırlayan ve geçtiğimiz Nisan ayında Sinop Merkez İlçede ve Ayancık ilçesinde ilk Sualtı Fotoğraf Sergisi'ni açan, halen sualtı deniz kirliliği ile ilgili çalışmalarda bulunan Sualtı Fotoğrafçısı Sertaç Çelik, “10.National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması”'nda ön elemeyi geçerek, Türkiye'den seçilen sayılı fotoğraflarla uluslararası yarışmada sergileme başarısına imza attı.

Fotoğrafın konusu ise Sinop'ta gerçekleşen ve ender rastlanan doğa olayı deniz soğuğu oluşturuyor. Denizle uğraşanların dışında pek çok kimsenin bilgi sahibi olmadığı deniz soğuğu adı verilen doğa olayını sizler için araştırdık.

Deniz Soğuğu (Upwelling)

Deniz soğuğu rüzgârların etkisiyle denizin derinliklerindeki suların yüzeye çıkması olayı olup dünyada pek çok yerde gözlenen bir olaydır. Genel literatürde “upwelling” olarak isimlendirilir. Karadeniz’in tüm kıyılarında, İstanbul Boğazı’nda gözlenir. Sadece Sinop ve Boğaz’da balıkların kıyıya sıkışmasına neden olur. Boğaz’da balık kırgını olarak bilinir, Sinop’ta ise yazın kıyılarda 27 °C ye ulaşan su sıcaklığının aniden 6-8 °C ye düşmesine neden olduğu için “deniz soğuğu” olarak adlandırılır.

Deniz soğuğunda pek çok balık kıyılarda dar bölgelere sıkışır. İstavrit ve hamsi gibi balıklar yüzeyden akıp gider ve soğuktan fazla etkilenmezken Barbunya, İspari, sivri burun Karagöz, Eşkina gibi dip balıkları kıyılarda dar alanlara sıkışır, kayaların altlarına ve mağaralara sürüler halinde istiflenirler. Barbunya, Hamsi, İzmarit, İstavrit, İspari gibi küçük balıklar genellikle küçük manyat ağlarıyla ve kepçelerle avlanır. Karagöz ve Eşkina gibi taş balıkları ise dalarak zıpkınla avlanılırlar.





Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2015, 10:11

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sinoplu
Sinoplu - 8 yıl Önce

aynı sergi gerze de açılabilr. hatta gerzenin su altı dünyası keşfedilebilr, fotoğrafları çekilebilir. kaymakam bu işe el atabilr. gerze denizden tanıtılabilir. öneri taktir kaymakamın. maliyeti olmayan bir çalışma.

banner381
SIRADAKİ HABER