OKU!..

Çok değerli GERZE GÜNDEM okurları olan Öğretmen, Öğrenci ve Velilerimiz.” Yüce dinimiz de okumaya büyük önem vermiştir. Nitekim KUR’AN’IN ilk emri” OKU!” olmuştur.

Okumak insan beynini, zihnini ve özellikle belleğini geliştirmektir. Yani anlaman ve gereğini yapman için “OKU!” “ İlim, kadın ve erkek herkese farzdır.”O da çok okumakla elde edilir!

Eğitim ve öğretimin gerçek görevi, insanı güçlendirmek, insanı hayat savaşında doğayı yenebilir, kendisini ve çevresini değiştirebilir hale getirmektir. Bu amacı, ancak iş başında eğitim gerçekleştirebilir. Bu insanın tarihsel evriminin ve yapısının gereğidir.

EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE OKUMA ALIŞKANLIĞI!

Eğitim ve öğretimin hemen her basamağında ki başarısızlıkların asıl nedeni ANADİLDEKİ yetersizliktir! “Düşünme”de,”Anlatım” da dille olur. Okuması gelişmemiş, sözcük dağarcığı zenginleşmemiş bir çocuğun bir problemi anlaması, çözüm yolları düşünebilmesi olanaksızdır!

Okumak üzere bir satıra eğilen kişi, onun belli bölümünü görür buna” Göz mesafesi” gördüğünün yarısına yakınını seslendirir buna da” Ses mesafesi” denir. İyi okuyucu olmadan bu mesafelerin gelişmesi, birbirine yaklaşması önemlidir. Bu da çok okumakla olur.

Hele ilk dört yılda okullarda öğrencilerin evlerde hazırlanmaları için verilen bıktırıcı ödevlerden ziyade; öğretmen ve velilerin anlayışlı kılavuzluklarıyla sürdürülen bilinçli çalışmalar yapılabilirse, öğrencilere okumayı sevdirebilirler! Giderek sanki üzerine beyin özü sürülmüş ekmek gibi” KİTAPLA” beslenme başlar!

Bunun sonucunda, sözcük dağarcığı zenginleşir, genel bilgi artar. Ulaşılan sonuçta da yazılı ve sözlü anlatım gelişir. Hiç unutmayınız ki, ”YETİŞME” verimli bir okuma alışkanlığının sonucudur. Gerçek anlamda okuma alışkanlığı edinemeyenler ceplerinde yüksekokul diploması bile taşısalar, birer “ GİZLİ BİLGİSİZ “ olmaktan kurtulamazlar

 Biliyorsunuz, anadilimiz TÜRKÇE dir. Dilimiz, Dünyadaki dillerin en zenginlerindendir! Hiç unutmayalım.” DİL düşüncenin aracıdır. Dilsiz düşünülmez! Bu nedenle Güzel Türkçe’mizin önemini ve değerini çok iyi kavrayalım!

“ Dil kusurlu olursa kelimeler düşünceyi iyi anlatamaz. Düşünce iyi anlatılmazsa, yapılması gereken şeyler doğru yapılmaz. Verilen görevler gereği gibi yapılmazsa, töre ve kültür bozulur. Töre ve Kültür bozulursa, Adalet yanlış yola sapar!

Adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen Halk, ne yapacağını, işin nereye varacağını bilmez! İşte bunun içindir ki, hiçbir şey DİL kadar önemli değildir!

Sevgili öğrenciler, sizleri yönlendiren Öğretmen ve Veliler, tüm derslerinizde başarılı olmak istiyorsanız; ana dilimiz olan güzel Türkçe’mizi tüm kurallarıyla çok iyi öğrenmelisiniz! Başarıyı o zaman yakalarsınız!

Şu sözü de lütfen unutmayınız! “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz!” Bilgi sahibi olabilmek için çok okumalıyız! Yoksa fikir sahibi olamayız!

“DİL, YURDUMUZUN EZGİLENMİŞ SOLUĞUDUR.”

Sevgiyle kalın.

Ali vacit TOKMAK

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Vacit TOKMAK
Ali Vacit TOKMAK - 6 yıl Önce

okuma, birçok kişinin sandığı gibi basit bir eylem değildir.önce görme,sonra anımsama,daha sonra anlama gibi aşamaları olan bir eylemdir.okumak kişiyi öğrenmeye götüren en kolay ve en etkili yoldur.okuma,güzel konuşmanın ve yazmanın temelini oluşturur. kitap okumak zaman kaybı değildir. kitap okumayı zaman kaybı olarak düşünenler vardır.nedeni ise biz teknoloji ile birçok bilgi kaynağına ulaşıyoruz yanılgısıdır.unutmayın bu bir bahanedir.teknolojiye,oyunlara ve benzer emperyalizmin icat ettiği sözde boş vakitlerinizi doldurduğunuzu sandığınız oyunlara ayıracağınız zamanınızı okumaya, doğal çevrenizi gezerek gözlem yapmaya,olup bitenleri incelemeye daha çok zaman ayırmanız daha doğru olmaz mı? i̇yi okumalar,çevrenizde gözlem yaparak iyi gezmeler! unutmayın ki aşırı teknolojiye bağlı olursanız,okumayı,konuşmayı, arkadaşlık ve dostlukları unutur olursunuz! günümüzde gidişat ne acı ki bu doğrultuda! iyi okumalar..............