Ömür - Kalp

         “ Halk  içinde  muteber  bir  nesne  yok  devlet  gibi ,

           Olmaya  devlet  cihanda  bir  nefes  sıhhat  gibi . ”   demiş ; Kanunî  Sultan  Süleyman . Çok  da  güzel  söylemiş . Hastanelere  yolumuz  düşünce  sağlığımızın  kıymetini  ancak  idrak  edebiliyoruz . Halbuki ; hastaneler , hapishaneler  ve  kabristanlar ; önceden  ara-sıra  ziyaret  edilip  ibret  alınacak  yerler  olması  gerekiyor .

         Başlığımızdaki  iki  unsur , birbiriyle  ilgili  ve  de  ayrılmaz , önemli  ikilidir . Çünki  ömür  dakikalarımız  hızla  geçiyor. İnşaallah  Yaradan'ın (CC) rızasını  kazanmaya  çalışarak  ;  iyi , güzel ve  doğru  için  gayret  sarf  ederek  geçirebilirsek  ne  mutlu  bize . Sonradan  pişmanlıkları , keşkeleri  yaşamamak  adına , çuvaldızı  önce  kendime  batırarak ; tüm  bunları  kendi    dünyama  söylüyorum .      '' Eyvah ! Aldandık . Şu hayat-ı  dünyeviyeyi (dünya hayatını)  sabit (hiç bitmez)  zannettik . O zan (düşünce)  sebebiyle  bütün  bütün  zâyi  ettik (kaybettik) . Evet , şu  güzerân-ı hayat (geçici hayat) , bir  uykudur ; bir  rüyâ  gibi  geçti . Şu  temelsiz  ömür  dahi , bir  rüzgâr  gibi  uçar  gider .'' (RNK-Sözler-193)  Doğumla  başlayan  hayat  yolculuğu ; gençlik , olgunluk , yaşlılık  ve  de dört  kişinin  omuzunda  ansızın  noktalanıveriyor . Allah’ım (CC)  hepimize  hayırlı  ömürler  nasip  etsin . Amin  Allahümme  Amin . 

            Dünyanın  hay - huyları , telâşeleri  arasında  kaçırdığımız  hususlar  söz  konusu . En küçük dairemiz KALB dairesi . Dikkat ; en büyük görev burada ! Peygamber'imizin (ASM) büyük cihat dediği önemli görev en küçük dairemiz olan kalble-nefisle ilgili . Madalyonun bir başka yüzü ise ; değerli dostlar kalbimiz çok hassas ve nazik bir organımızdır . Kırıldığında ; kaynak veya lehim yapılarak tamir edilmesi de mümkün değildir . İki günlük dünya için kalb kırmaya değmiyor . Bu günler ; gündemindeki konular dolayısıyla tam kalb kırmaya müsait günler . Aman dikkat diyorum.!.....En küçük dairemiz KALB dairesi . Dikkat ; en büyük görev burada ! Peygamber'imizin (ASM) büyük cihat dediği önemli görev en küçük dairemiz olan kalble-nefisle ilgili . Madalyonun bir başka yüzü ise ; değerli dostlar kalbimiz çok hassas ve nazik bir organımızdır . Kırıldığında ; kaynak veya lehim yapılarak tamir edilmesi de mümkün değildir . İki günlük dünya için kalb kırmaya değmiyor . Bu günler ; gündemindeki konular dolayısıyla tam kalb kırmaya müsait günler . Aman dikkat diyorum.!.....En küçük dairemiz KALB dairesi . Dikkat ; en büyük görev burada ! Peygamber'imizin (ASM) büyük cihat dediği önemli görev en küçük dairemiz olan kalble-nefisle ilgili . Madalyonun bir başka yüzü ise ; değerli dostlar kalbimiz çok hassas ve nazik bir organımızdır . Kırıldığında ; kaynak veya lehim yapılarak tamir edilmesi de mümkün değildir . İki günlük dünya için kalb kırmaya değmiyor . Bu günler ; gündemindeki konular dolayısıyla tam kalb kırmaya müsait günler . Aman dikkat diyorum.!.....AİREDE EN BÜYÜK VE EHEMMİYETLİ(önemli) VE DAİMÎ(devamlı) VAZİFE(görev) VAR. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat(geçici) arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip(ters orantılı) vazifeler bulunabilir.'' (Asa-yı Musa) (Beyanat ve Tenvirler) (RNK) AİREDE EN BÜYÜK VE EHEMMİYETLİ(önemli) VE DAİMÎ(devamlı) VAZİFE(görev) VAR. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat(geçici) arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip(ters orantılı) vazifeler bulunabilir.'' (Asa-yı Musa) (Beyanat ve TenviAİREDE EN BÜYÜK VE EHEMMİYETLİ(önemli) VE DAİMÎ(devamlı) VAZİFE(görev) VAR. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat(geçici) arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip(ters orantılı) vazifeler bulunabilir.'' (Asa-yı Musa) (Beyanat ve Tenvirler) (RNK)
En küçük dairemiz KALB dairesi . Dikkat ; en büyük görev burada ! Peygamber'imizin (ASM) büyük cihat dediği önemli görev en küçük dairemiz olan kalble-nefisle ilgili . Madalyonun bir başka yüzü ise ; değerli dostlar kalbimiz çok hassas ve nazik bir organımızdır . Kırıldığında ; kaynak veya lehim yapılarak tamir edilmesi de mümkün değildir . İki günlük dünya için kalb kırmaya değmiyor . Bu günler ; gündemindeki konular dolayısıyla tam kalb kırmaya müsait günler . Aman dikkat diyorum.!.....
En küçük dairemiz KALB dairesi . Dikkat ; en büyük görev burada ! Peygamber'imizin (ASM) büyük cihat dediği önemli görev en küçük dairemiz olan kalble-nefisle ilgili . Madalyonun bir başka yüzü ise ; değerli dostlar kalbimiz çok hassas ve nazik bir organımızdır . Kırıldığında ; kaynak veya lehim yapılarak tamir edilmesi de mümkün değildir . İki günlük dünya için kalb kırmaya değmiyor . Bu günler ; gündemindeki konular dolayısıyla tam kalb kırmaya müsait günler . Aman dikkat diyorum.!.....AİREDE EN BÜYÜK VE EHEMMİYETLİ(önemli) VE DAİMÎ(devamlı) VAZİFE(görev) VAR. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat(geçici) arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip(ters orantılı) vazifeler bulunabilir.'' (Asa-yı Musa) (Beyanat ve Tenvirler) (RNK)'' Ömür  sermayesi  pek  azdır ; lüzumlu  işler  pek  çoktur . Birbiri içinde  mütedâhil (farklı)  dâireler  gibi , her  insanın  kalb  ve  mide  dairesinden ve  ceset  ve  hane  dairesinden  , mahalle  ve  şehir  dairesinden  ve  vatan  ve memleket  dairesinden  ve  küre-i arz (dünya)  ve  nev-i beşer (insanlık) dairesinden  tut  , tâ  zihayat (hayat sahibi her şey)  ve  dünya  dairesine  kadar , birbiri  içinde  daireler  var . Herbir  dairede , herbir  insanın  bir  nevi (çeşitli) vazifesi (görevleri)  bulunabilir .  FAKAT  EN  KÜÇÜK  DAİREDE  EN  BÜYÜK  VE  EHEMMİYETLİ (önemli)  VE  DAİMÎ (devamlı)  VAZİFE VAR . Ve  en  büyük  dairede  en  küçük  ve  muvakkat (geçici) arasıra  vazife  bulunabilir. Bu  kıyasla , küçüklük  ve  büyüklük  makûsen  mütenasip (ters orantılı)  vazifeler  bulunabilir.'' (Asa-yı  Musa) (Beyanat  ve Tenvirler) (RNK)  En  küçük  dairemiz  KALB  dairesi . Buna  dikkat  etmemiz  gerekiyor ; çünki  en  büyük  görev  burada !  Peygamber'imizin (ASM)  büyük cihat  dediği  önemli  görev  en  küçük  dairemiz  olan  kalble - nefisle  ilgili . Bir  benim çalışmamla  olur  mu  dememek  lâzım . Karınca  kararınca  kapımızın  önünü  süpürmeye  devam , örnek  olmak  için  gayret  sarf  etmeye  devam  inşallah .

Telâşla  yürüyen  karıncaya  sormuşlar . “ Hayırdır  karınca  kardeş  nereye  gidiyorsun ? ”  Demiş  “ hacca  gidiyorum ” . Karıncaya  gülerek , tekrar  sormuşlar . “ Bu  ayakla  mı ?! ”  Küçük  karıncanın  cevabı  ise  ders  niteliğinde  olmuş . “ Ben  bu  güzel  yola  koyulayım  da , gerisini  Allah’ım(cc)  bilir .” demiş .  Onun  için  küçük  dairedeki  çalışmalarımızı  küçümsememek  lâzım . Gayret  bizden , tevfik  Allah’dan (CC) . Küçük  şeylerin  ne  önemi  var  dememek  gerekiyor . Çünki  küçük  güzellikler  çoğalarak  büyük  güzelliklerin  oluşmasına  vesile  oluyor . Küçük  dairedeki  olumlu  hareketlilik  büyük  dairelere  de  yansıyarak  yayılıyor . Bir  harfden  ne  olur ? demeyip , diğer  harfleri  de  öğrenme  gayreti  ve  çalışması  içinde  olmalıyız . Çünki , yirmidokuz  harf  uyumlu  bir  şekilde  bir  araya  geldiğinde ; dilekçe , mektup , hikâye , roman , tez çalışması  gibi  farklı  güzellikleri  karşımıza  çıkacaktır . Medenî  toplumların  başlangıcı , bilinçli  ve  kaliteli  kişilerin  çoğalmasıyla  doğru  orantılıdır . Bu  sebeple  Kâinatın  Efendisi (ASM)  bir  gazve  dönüşünde  “ Küçük  cihatdan , büyük  cihata  dönüyoruz ”  bu  sebeple  demiştir . Nefis  terbiyesi  hem  şahsımız  için , hem  de  toplum  için  önemli . Çünki  ferdin , kişinin  kalitesi ; toplumun  olumlu  manada  şekillenmesine  katkı  sağlıyor .

 Kaliteli  bireyler  olma  serüvenimizde , Allah’ım(CC)  hepimize ;

basiret , başarı  ve  de  kolaylıklar  versin .

 

Öğr.Gör. Ahmet AKIN

RTEÜ. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

RİZE

YORUM EKLE
YORUMLAR
Celal AKSOY
Celal AKSOY - 7 yıl Önce

Hayirli olsun sevgili hocam

Mine SAĞLAM
Mine SAĞLAM - 7 yıl Önce

Ağzınıza ve kalem tutan elinize sağlık hocam

İbrahim ŞİRİN
İbrahim ŞİRİN - 7 yıl Önce

Hocama yakışan bir yazı teşekkürler sn. hocam. Selam ve saygılar.

Mehmet Şerif ŞAHİN
Mehmet Şerif ŞAHİN - 7 yıl Önce

hayirli olsun baba kurban olurum sana.

Mehmet Emin ÖNERBAY
Mehmet Emin ÖNERBAY - 7 yıl Önce

Hayırlı olsun hocam. Allah yolunuzu açık etsin.