OSMANLI ŞEHİR POSTASI

        İstanbul dahilinde tevziat yapmak için Lianos et Cie şirketine 1865 tarihinde verilen imtiyaz 1873 de lağvedildiğinden şehir tevziatı Osmanlı Posta idaresine geçmiştir. Tevzi ücreti olarak kart için 20 para, mektup için 1 kuruş tahsil ediliyordu. Hariçden gelen tüm mektuplar Bahçekapı Postasına geliyor ve oradan hepsini sürşarjlı şehir pulları yapıştırılıyor ve Bahçekapı damgası ile iptal edildikten sonra dağıtılıyordu.

      Şehir sürşarjlarının pekçok kalıpları vardır. Bütün zarf üzerinde bulunan temiz sürşarjlı ve okunaklı Bahçekapı mühürlü pullar 1880 tarihine kadar kullanıldı. 1881 den itibaren şehir tevziatı için Bahçekapı Posta merkezine gelen mektuplara yalnız sürşarjsız olarak pul yapıştırılıyor ve Bahçekapı damgası ile iptal ediliyordu bu sebeble kullanılan zarflar çok nadirdir.  1884 tarihinden itibaren Bahçekapı damgasıda vurulmayarak yalnız şehir ücreti için, normal posta ve takse pulları kullanılmıştır.

       1884 tarihinden itibaren şehir postası zammı da kaldırılmıştır. Fakat bu tarihden sonra daha bir müddet şehir için gelen mektuplar Bahçekapı postasından tevzi ediliyor ve üzerlerine Bahçekapı damgası vuruluyordu.  Şehir sürşarjlı pullar kullanıldığı zaman Bahçekapı damgası yanında bazen bir parafa da tesadüf edilmiştir. Bu belki mektubun muamelesini tekammül ettiren memurun parafı olacaktır.  Beş muhtemel paraf görülmüştür.

[email protected]

 Araştırmacı yazar

Volkan Yaşar Berber

YORUM EKLE