OSMANLI TÜRK PULU

        İlk posta teşkilatı her ne kadar 7-19 Ekim 1840 tarihinde ihdas edilmiş isede 1863 senesine kadar, mektubun tartısı ve alınan posta ücreti, posta müdürü tarafından zarf üzerine işaret edilir ve altına posta mühürü basılırdı. Posta bedeli ağırlığı ve katedeceği mesafeye göre ayarlanmıştı. Normal olarak kabul edilen 3 dirhemlik, yani 9,92 gr. bir mektup, saat başına bir para ücretine tabiydi.

 

 

        1862 yılında, yeni tayin edilen Posta Nazırı Agah Efendi, İngiltere de 1840 yılından beri tatbik olunan posta pulu usulünü dikkate alarak hükümete:

 

    a- Şehirlerarasındaki mesafe hesap edilmeksizin eski tarifeden daha ucuza ,

    b- Posta bedelinin, posta pulları vasıtasıyla ödenmesini teklif etmiştir.

Bu teklifi tetkik eden komisyon, posta pulu kullanılmasını kabul etmekle beraber, tek ücret hakkındaki teklifi reddetmiş ve saat üzerinden tatbik edilen eski usulü değiştirerek, bu defa 3 dirhemlik bir mektup için;50 saatlik msf. 1kuruş ve sonrası 3 kuruş olup, 100 ve fazlası için 2 kuruş ücret kabul edilmiştir.

 

        Passer trf. dan yapılan tetkikata göre 15 Mart 1862 trh.de tekabül eden hicri 14 Ramazan 1278 tarihli bir fermanla ,posta pullarının 23 Recep 1279 trh de ihracı ve kullanılması emredilmiştir. Bu tarih ise Türkiye de kullanılan rumi takvimin 1 Kanunusani 1862 veya halen kullanılan efrenci takvimine göre 13Ocak 1863 trh de. tekabül etmektedir. Aynı malümata göre bu pullar Sersikkezen (Başhakkak) Abdülfettah Efendi ile Eksercioğlu Agop Efendinin nezaretiyle Hazinenin matbaasında basılmıştır.

 

 

[email protected]  

 Araştırmacı Yazar

 

 VolkanYaşar BERBER

 

YORUM EKLE