POSTA PULU TARİHÇESİ

                Posta pulları ihdas edilmeden evvel de, birçok memleketlerde bu meyanda İngiltere'de posta idareleri bulunmakta lakin pul yerine mektup üzerine bazı işaretler konulur ve ücreti alıcısından tahsil edilirdi. İngiltere'de 1837 senesinden evvel dahili mektuplardan 8-9 peni ücret alınmaktaydı. Birçok kimseler o tarihe göre çok yüksek olan bu ücreti ödememek için bazı çarelere başvurmaktaydılar. Bu konu üzerinde incelemeler

yapan Rowland Hill isminde bir şahıs, hükümete bir rapor vererek mektup ücretinin gönderenden alınmasını ve ücretinin ödendiğini anlamak üzere mektupların 1-2 penilik zarflarda kabulünü teklif etti. Teklifi kabul olunarak üzerinde Mulrealy tarafından yapılan pullu zarflar kullanıldı. Bu suretle 6 Mayıs 1840'ta dünyada ilk posta pulu tedavüle kondu. Bu hizmetlerine mükafatan Hill, posta umum Müdürlüğü’ne getirildi ve kendisine asalet ünvanı verildi.

                 Türkiye'de posta hizmetleri devlet ile ordu arasındaki muhabereye münhasırdı. İlk posta hizmetler Sultan Mecit devrinde Tanzimat Fermanı ile  başlamış ve ilk posta nazırlığına Sami Efendi getirilmişti. Kısa bir zaman Nezarette kalan bu zattan sonra Ahmet Bey'in riyasetinde bir komisyon kurularak 41 maddelik ilk posta nizannamesi hazırladı ve bu süretle Posta Teşkilatı kuruldu. Bu vesileyle P.T.T idaresi Tanzimat Fermanının 125.yılı münasebetiyle 3 değerden ibaret bir hatıra serisini 3 Kasım 1964'te tedavüle çıkarmıştır. Türkiye'de ilk posta pulu 13 Ocak 1863 salı günü kullanılmıştır. Bu tarih Türk Tarih Kurumunun 24 Mart 1961 tarihli yazısıyla teşvik ettirilmiştir.

[email protected] 

Araştırmacı Yazar;

Volkan Yaşar Berber

YORUM EKLE