RAMAZAN DÜŞÜNCELERİ

Bu seferki makalemiz; malumu ilân kabilinden olacak ama güzelliklerin tekrar edilmesinde her zaman için fayda vardır. Rahmet ayının güzelliğiyle insan duygusallaşabiliyor. Bu duygusallıkla sadırımızdan satırlara dökülenleri siz dostlarımla ortak olarak ’’Ramazan’’ ana fikri çerçevesinde beyin fırtınası yapmak istedim.

Ramazan, paylaşmaktır. Yetim sevindirmektir. Kuru bir dilim ekmeğin, kıymetini bilmektir. Dost edinmektir. İftar sevincidir. Sahur bereketidir. Dini ıstılahlardaki tabiriyle; 11 ayın sultanı olan, şerefli bir misafirdir. Haydi misafiri hoşnut edelim inşallah.

Ramazan, ‘’Ben benim, Sen de sensin’’ diyen nefsin hizaya getirilmesidir. ‘’Sen benim Rabb-i Rahimimsin, Ben Senin aciz bir kulunum’’ düşüncesine çekilmesidir. Fakir olduğumuzun, aciz olduğumuzun, muhtaç olduğumuzun göstergesidir. Kulluğum hatırlanmasıdır.

Ramazan, insan makinesinin bakıma alınmasıdır. Midemizin dinlendirilmesidir. Sıhhattir, perhizdir, sabırdır, tahammüldür, hoşgörüdür.

Ramazan, bizden başka insanların, canlıların varlığının hatırlanmasıdır. ‘’Sadece ben tok olayım, dünyanın ne hali varsa görsün’’ düşüncesine bir tokat vurmaktır. Ramazan; şefkattir, sevgidir.

Ramazan, Kur’an ayıdır. En büyük mucizenin indirilmeye başlandığı aydır. Ramazan; Peygamber’imizi(ASM) hatırlamaktır, yaşamaktır. Peygamberî ruha bürünebilmektir, hiç olmazsa o yola karınca misali baş koyabilmektir.

Ramazan, Allah’ı(CC) sevdiğimizin göstergesidir. Gösterişsiz sade bir ibadettir. Karşılığı Allah’da(CC) olan kıymetli bir hazinedir.

Ramazan, sadece midenin aç bırakılması değildir. Göze de, kulağa da, nefse de, süfli duygulara da, akla da, hayale de; oruç tutturmaktır. Olmaz ise eğer, bu nice aç kalmaktır ??!!

Ramazan, sosyal muhtevalı bir ibadettir. Ramazan; fitredir, fidyedir, özellikle zekâtın verilmeye çalışıldığı aydır. Ramazan, gönül almaktır. Mü’min kardeşine; omuz vermektir,  güven aşılamaktır. Ramazan, ‘’Benim de; gönül rahatlığıyla sırtımı dayanabileceğim, güvenebileceğim insanlar var’’ dedirtebilmektir. Ramazan;  sosyal adaletin tesisinde, sağlam bir köprüdür. İslâm Kal’asının beş burcundan biridir. Ramazan, gönül işidir. Gönül vermedir. Fakire onu rencide etmeden el vermedir. Ramazan sevinci yaşatmaktır.

Ramazan; iftar vaktinde, hiçbir şeyin sahip ve maliki olmadığımızın şuuruna varmaktır. Akşam vaktinde, yemek-içmek için Allahüekber ile ‘’Buyurun’’ komutunu bekleme dirayetidir.

Ramazan, sevapların değerinin; ona, bine, otuzbine çıktığı aydır. 80 yıllık bir ibadet-i maneviye kazanabileceğimiz bir aydır. Ramazan; içinde bin aydan daha hayırlı olduğu ifade edilen ‘’Kadir Gecesi’’ gibi bir pırlatayı, zümrütü, hediyeyi içinde bulunduran bir aydır.

Ramazan; oruç sabrıyla çekilen bir aylık zahmetin sonunda Rahmete kavuşulan bir aydır. Çünkü Ramazan; halk pazarıdır, sergidir, bahardaki nisan yağmurudur.

Bu güzel duygularla; Rahmet yağmurlarında yıkanalım, arınalım, temizlenelim, bayrama huzurla ulaşalım inşallah. Dünya coğrafyasındaki olumsuz insan manzaralarının düzelmesi dualarımla Allah’a(CC) yalvarıyorum. Saygılar sunuyorum.

 

Öğr. Gör. Ahmet AKIN

RTEÜ. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

RİZE

 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yıldıray Girgeç
Yıldıray Girgeç - 10 yıl Önce

değerlerimizin tekrar hatırlanmasına; yazmış olduğunuz bu makale ile vesile olmanızdan dolayı teşekkür eder, saygılar sunarım.bayrama mutlu ve huzurlu bir şekilde ulaşmak temennisi ile...

Ahmet AKIN
Ahmet AKIN - 10 yıl Önce

yıldıray bey eyvallah.temennilerine amin diyor,selâm ve sevgilerimi gönderiyorum.

Hüseyin BODUR
Hüseyin BODUR - 10 yıl Önce

ALLAH RAZI OLSUN HOCAM EMEĞİNE, KALEMİNE VE YÜREĞİNE SAĞLIK..HAYIRLI RAMAZANLARINIZ OLSUN İNŞALLAH..

Ahmet AKIN
Ahmet AKIN - 10 yıl Önce

Hüseyin Bodur Dostumun yorumuna eyvallah diyorum. Hayırlı Ramazanlarımız , Kadir Gecelerimiz ve Bayramlarımız olsun inşallah.

Bekir DEMİRCİ
Bekir DEMİRCİ - 10 yıl Önce

"Komşusu açken tok yatan bizden değildir"diye buyuran hz.peygamber,bu sözüyle sadece aç midelerden bahsettiğini zannetmiyorum. Paylaşmanın öneminin bu kadar güzel ifade edildiğinin bir örneğine daha tanık olmadığım bu davette,olandaki her türlü varlığın, olmayan ile bölüşülmesi gerektiği anlatılmak isteniyor kanımca,ramazanın mübarek olsun,kıymetlilerinle daha nicelerine erişmeni diliyorm.

Ahmet AKIN
Ahmet AKIN - 10 yıl Önce

Eyvallah Dostum Bekir Kardeşime. Aynen yukarıda ifade ettiğin gibi Komşumuzu açlığı sadece mide ile sınırlı değil Kardeşim. Peygamber'imiz(ASM) Komşumuzla , düşmüş olanlarla , yolcuyla vb. ; en sevdiklerimizi paylaşıp , bölüşmeyi tavsiye etmiş. Çümlenin sonu da ibretlik , (bizden değildir) . Şöyle bir düşünelim . Bu cümlenin neresindeyiz ! Dostum DEMİRCİ ailesine binlerce selâm , Sizlerin de Ramazanınız mübarek olsun..

İbrahim ŞİRİN
İbrahim ŞİRİN - 10 yıl Önce

Bu güzel yazıyı sadece beğenip geçemezdim. Bu yazıyı oruçlu okumanın tadıda bir başka oldu. Sanki oruç arası iştahıma bir sunum gibi hissettim. Saygıdeğer Ahmet Hocamı tebrik ediyor; bu güzel duyguların gölgesinde Ramazanın bereketinden, sıhhatinden,Rabbimizin ikramlarına mashar olmaları dileklerimle saygılar sunuyorum.

Ahmet AKIN
Ahmet AKIN - 10 yıl Önce

Eyvallah ŞİRİN Kardeşime . Bizden de sevgiler ve de binlerce selâm..