Ahmet Genç ile Röportaj

“Eğitimin ve Öğretimin Olduğu Yerde Sorun Olmaz.” diyen Gerze İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Genç sorularımızı yanıtladı.

Ahmet Genç ile Röportaj

1-İlçemiz okullarının durumlarını genel itibari ile değerlendirir misiniz?
-Fiziki anlamda okullarımız eğitim- öğretime yeterli hizmeti sunmaktadır. Olası ihtiyaçlar ise program dâhilinde giderilmektedir.
­2-İlçemizde eğitim ile ilgili ne gibi projeleriniz var?
-Bakanlığımızın eğitim politikası kapsamında ele alınan projelerin ışığında ilimiz ve ilçemiz için uygun projeler üretme gayretindeyiz.
.Amacımız unutulmaya yüz tutmuş değerleri gün ışığına çıkarmak.
.Yöremiz insanına hizmet etmek,  istihdam amaçlı çalışmalar yapmak.
.Çocuklarımızı geleceğe en uygun şekilde hazırlamanın gayretinde olmak.
.Eğitim çalışanları ve onların yakınlarına en güzel hizmetleri üretecek, sunacak mekanları ve ortamları kazandırmak.
3-İlçemizin eğitim ve öğretimi hakkında neler söyleyebilir siniz?
-Gerze de mevcut eğitim kurumlarında ülkemizin şartlarına ve milli eğitimin mevzuatına uygun verimli bir eğitim öğretim çalışması sürdürülmektedir. Umut verici, misyon ve vizyon sahibi aynı zamanda inovasyon merkezli bir eğitimin öğretimin varlığından söz edebiliriz.
4-Size göre ilçemizde en büyük eğitim sorunu nedir?
-Eğitimin öğretimin olduğu yerde sorun olmaz.
5-İlçemizdeki öğretmen kadromuz yeterli mi?
-Ülkemizin diğer bazı il ve ilçelerine göre öğretmen normu açısından daha iyi durumdayız.
6-Okulların ihtiyaçlarının karşılanması hususunda maddi anlamda sıkıntılar yaşanıyor mu?
-Okullarımızın ihtiyaçları Milli Eğitim Bakanlığı, Valiliğimiz ve Kaymakamlığımızca yeterince karşılanıyor.
7-Üniversitede en fazla tercih edilen alanlardan biri de öğretmenlik. Öğretmenlik cazip meslek olma özelliğini koruyor. Fakat baktığımız zaman mezun olduktan sonra iş bulamayan çok fazla sayıda öğretmenimiz var.Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?
-Arz talep meselesi. Öğretmenlik mesleğini tercih eden adayların Türkiye geneli öğretmen normunda ihtiyacı ele alarak eğitimlerindeki sürece katılsalar, bence bu sorun yaşanmaz.
8-Ücretli (sözleşmeli) öğretmenlik hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
-Ücretli öğretmenlik ihtiyaçtan doğan ve çözüm olarak düşünülen bir süreçtir. Gerze’ de bizim ücretli öğretmene ihtiyacımız olmuyor.
9-Öğrencilerin eğitiminde velilere düşen görevler nelerdir?
-Can alıcı nokta; eğitimin olmazsa olmaz ayağından birisi, belki de en önemlisi velidir. Bir öğrencinin eğitim hayatındaki en büyük etkendir veli. Biz eğitimciler, okullarımızdaki eğitim- öğretim sürecinde velilerimizle ne kadar sağlıklı ve köklü ilişkiler oluşturabilirsek o kadar olumlu sonuç alırız. Veli, çocuğun her istediğini vermez, onu yanlış yaptığında uyarır, ona düşünmeyi öğretir, sorumluluk yükler, haksızlığında karşısında, haklı oluğunda yanında olursa ve ona hepimizin ihtiyacı olan öz değerlerimizle besler, hayata hazırlama gayretinde olursa, biz eğitimcilere o çocuklarımızın elinden tutmak, bağrımıza basmak ve yol göstermek yeterli olacaktır.
10-Meslek seçimi konusunda kararsızlık yaşayan gençlere ne söylemek istersiniz? Toplumun gençliğe yeteri kadar önem verdiğine inanıyor musunuz?
-Bu göreceli bir süreçtir. Dün çocuk, bugün genç, yarın yaşlı, ne ekersek onu biçersiniz. Hedef gençliğin önünde en büyük belirleyici unsurdur.
11-İlçemiz gençlerine genel olarak tavsiyeleriniz neler?
-Kalıplaşmış üç söz; sevgi, saygı ve hoşgörü
  Gençlerimizin olgunlukla yaşlılar gibi davranması, sürekli empati yapması, kendi kendini sorgulayan, inandığı hedeften sapmadan yürüyen gençler, varacağı limana sağ salim ulaşacaklardır. Onları hiçbir güç yolundan alıkoyamaz.
12-Öğretmenlikle ilgili birçok anınız olmuştur. Unutamadığınız ve sizi etkileyen bir anınız var mı?
-Öğretmenlik güzel bir görevdir aslında, meslek demiyorum. Bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olmak ne kadar geniş anlamlı bir düşünce, ya da peygamberliğin ilk adımı” oku” olması, insan yetiştirmek kadar erdemli, insan yetiştirmek kadar onurlu bir görev olabilir mi? Hani inanmasam da bir söz var. Hep öğretmen olmak, öğretmen kalmak, öğretmen olarak hafızalarda yer etmek istiyorum. Dünyaya bir daha gelmenin mümkün olmadığını bilerek, Güneydoğu illerinin birinin köyüne atandım, göreve başladım. Suyumu okulun bahçesinde kaya oyuğuna biriken yağmur sularından karşılıyordum. Bir gün bardaktaki suyun içinde kırımızı kanatlı küçük yaratıklar gördüm. Merakla elime büyüteç alarak baktım. Aman Allahım! Suda alabalıklar yüzüyordu. Ne kadar sevinmiştim, büyütürüm hayaliyle. Ama sevincim uzun sürmedi. Sürmeli adında öğrencime sorduğumda onların yağmur suyunda oluşan kurtçuklar olduğunu öğrendiğimde… Öğretmenlik elektriksiz, susuz, yolsuz yerlere ışığıyla geleceği taşıyan hakkı ödenmezlerin mesleğidir bence.

  Amacımız ülkemiz, ilimiz, güzel Gerzemizin eğitimine katkı sunmaktır. Aracı olduğunuz için siz değerli basınımıza teşekkür ediyorum. Sağlıcakla, hoşça ve dostça kalın.

  Gerze Gündem Haber Sitesi olarak bizi kırmayan Ahmet Genç’e teşekkür ediyoruz. Görevinde başarılar diliyoruz.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2013, 13:10
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER