Hastanenin Hikayesi

Kuruluşuna ilk taşları döşeyenlerden biri olan Hüseyin Akcan’dan aktarıyoruz.

Hastanenin Hikayesi

Akcan’la yaptığımız ropörtajda;

“Yıl 1991, Gerze’nin gelişimine paralel olarak nüfusun artması nedeniyle Gerze Merkez Sağlık Ocağı artık ilçe sakinlerine sağlık hizmeti vermede yetersiz kalıyordu. Devlet-vatandaş işbirliği ile Gerze’mize ihtiyaca cevap verebilir bir hastane yapılabilmesi amacıyla “Gerze Devlet Hastanesi Yaptırma ve Yaşatma Derneğini” kurduk. Dernek Başkanı olarak ben, Başkan Yardımcısı olarak Av. İsmet Topçu, Muhasip Üyeliğe rahmetli Ali Sarıhan, üyeliklere de Ecz. Emine Ünlü, Abdullah Çelik ve Vedat Özel seçildik ve kuruluş çalışmalarına başladık. Önce hastanenin Devletin yatırım programına alınması için benim imzamla Sağlık Bakanlığına müracaatta bulunduk. Ancak Bakanlık yaptığımız başvuruyu nüfusun yetersizliği nedeni ile uygun görmedi. Bizler hastanenin yapılması konusunda azimliydik. O yıl iktidarda olan DYP İlçe Teşkilatı ile diyalog kurarak yardımlarını sağladık. Zamanın DYP İlçe Başkanı rahmetli Zahit Demirkol ile birlikte zamanın Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu’yu ziyaret ederek, hastanenin programa alınması ricasında bulunduk. Bakan Topçu Sağlık Bakanını arayarak, hastanenin programa alınmasını rica etti. Sağlık Bakanı Yaşar Topçu’ya “ hastanenin yapımını programa aldırıyorum” deyince, Sinop Milletvekili rahmetli Kadir Bozkurt’u makamına çağırarak, Sağlık Bakanlığından hastanenin programa alındığına dair yazının getirilmesini rica etti ve rahmetli Kadir Bozkurt bir saat gibi kısa bir zamanda yazıyı getirdi ve sayın Topçu “haydi gözünüz aydın” diyerek yazıyı bana verdi. Bunun üzerine “sayın bakanım, hastane arsasının büyük olması gerekli, böyle büyük bir arsayı topladığımız teberru ve yardımlarla karşılamamız imkansız, sizlerden maddi destek bekliyoruz” deyince, sayın bakan Topçu, “400.000TL.lık krediniz var, arsayı bulun, arsa bedelini Gerze Ziraat Bankasına havale ettiririm” deyince sevinerek Gerze’ye geldim.

Hemen arsa aramaya başladık, dernek üyemiz Abdullah Çelik’in de gayreti ile Cayva’da bir arsa bulduk, ancak Ankara’dan gelen heyet arsayı beğenmeyince, şu anda hastanenin bulunduğu arsanın sahibine aracılar koyarak arsayı satması konusunda ikna ettik. 14.500M2.lik arsa için 150.000TL.na anlaştık. Başkan Yardımcısı Av. İsmet Topçu ile birlikte Notere giderek 19.08.1992 tarihinde arsa sahibi ile Noter’de satış sözleşmesi yaptık.

Hastanenin bu aşamaya gelmesinde en çok emek sarf eden, birkaç kez Ankara ve Av. İsmet Topçu ile arsanın kamulaştırılması için defalarca Sinop’a gitmeme rağmen “hastaneyi ben yaptırdım” diyemem.

Eğer bugün Gerze Devlet Hastanesi kurulup insan sağlığına hizmet veriyorsa bunda şahsım ve Dernek yönetim kurulu üyelerinin payları müşterektir. Birlikte hepimiz elimizden gelen tüm gayretleri sonuna kadar kullandık ve bu çorbaya hep beraber tuz kattık.” dedi.

Gerze Gündem Haber olarak, ilçede hayatiyet arz eden böyle bir ihtiyacın farkına vararak girişimlerde bulunan ve hastanemizin Gerze’ye kazandırılmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2015, 12:48

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
HÜSEYİN BODUR
HÜSEYİN BODUR - 8 yıl Önce

bunlarin tümü doğrudur,altina i̇mzami atarim..ama bu i̇şi̇n koordi̇nasyonu olmuştu, görev dağilimi yapilmasi gerekli̇ydi̇..bu i̇şede si̇zi̇ layik görmüşlerdi̇...yani̇ i̇llaki̇ bi̇ri̇leri̇ bu görevi̇ üstlenmeli̇ydi̇..Allah hepi̇ni̇zden razi olsun...bi̇zi̇m yöneti̇m zamaninda da az emek veri̇,lmedi̇ bu i̇şe..si̇zleri̇n ve bi̇zleri̇n tamamimizin eki̇pce çalişmalari neti̇çesi̇nde bu eser gerzemi̇ze kazandirilmiştir...o si̇yasi̇ i̇tradeni̇n arkasaindaki̇ güç olmasa ne si̇zi̇ nede bi̇zi̇ ankarada ki̇mse kaale bi̇le alipp di̇nlemezdi̇..ama şu bi̇r gerçekki̇ ;;Allah ;;emeği̇ geçmi̇ş her kulundan razi olsun i̇nşAllah..ne i̇yi̇ etmi̇şi̇ni̇zde bu yolda memk sarfetmi̇şsi̇ni̇z, ne i̇yi̇ etmi̇şi̇zde o si̇yasi̇ i̇radeyi̇ zi̇nde ttumuluz hepi̇mi̇z..bakiniz şi̇mdi̇ o eseri̇ gördükce i̇nanin bende gurur duyuyorum..yazin orada açi̇le kaldirildim..yillar sonra bu ne güzel bi̇r şey olmuş i̇yi̇ce anladim...teşekkür edi̇yorum her bi̇ri̇mi̇ze...saygilarimla, güzel i̇nsan değerli̇ hemşehri̇m,!!!!!!!!

banner381
SIRADAKİ HABER