Sağlık İçin Yürüdüler

Gerze Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu öğrencileri sağlık için yürüdüler.

Sağlık İçin Yürüdüler

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi Obezite ve Aktif Yaşam Merkezi sorumlusu İsmail Alaçamlı tarafından “10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü” vesilesiyle Gerze Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu önünde öğrencilere günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Toplum Sağlığı görevlileri Nevriye Aydilek, Nurcan Bayram, Okul Müdürü Barış Varoğlu, ve okul öğrencileri okul önünden köşk caddesi, liman mevkii, iskele, orta çay bahçesi önünden Köşk Caddesi üzerinden okul önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdiler.

 Gerze Toplum Sağlığı Merkezi Obezite ve Aktif Yaşam Merkezi sorumlusu İsmail Alaçamlı’nın konuşma metni:

10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü

Fiziksel aktivite bireyleri fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanında aynı zamanda toplum refahını çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturur.

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktive (hareketsizlik) dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (ölümlerin %6 sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’nin diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’nun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini artırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.

Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada150 dakikalık (Haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. 1-4 yaş arası çocuklar gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fizikselaktevite yapmalıdır. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise günde 60 dakikalık orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivetilere doğru şiddeti değişen aktivedeler önerilmektedir.

Orta şiddetli aktiviteler sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söylemez. Hızlı yürümek düşük tempolu koşullar dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb. orta şiddetli aktivite örnekleridir.

Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında kişi aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşmaz (Tempolu koşu, Basketbol, Futbol, Voleybol, Hentbol ve Tenis oynamak, Step-aerobik derslerine katılmak, tempolu dans etmek vb.).

Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımlarıdır.

Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.

Sağlık bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Besleme ve Sağlık Araştırması’nın ön sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin % 71,9’u düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır. 6-11 yaş grubu çocuklarımızın bile % 58,4’ü düzenli olarak (Günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, Bilgisayar, İnternet, ev ödevi, ders çalışma vs gibi gerekçelerle hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saattir.

Fiziksel aktivenin artırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivete alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların (Kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları vb.) görülme sıklığını azaltmak amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır.

Gerze Gündem Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER