Borcu Olanlarda Yararlanabilir.

Bağkur’a Borcu Olanlar Sağlık Yardımından Yararlanabilirler

Borcu Olanlarda Yararlanabilir.

Bilindiği üzere gerek kendi adına çalışan esnaf gerekse şirket ortakları sağlık yardımından yararlanabilmek için 4/b kapsamında Bağkurlu olmak ve prim ödemek zorundalar. Bağkurlu olup bağkur primlerini 2 aylık (60 Gün) ödeyemeyenler yani bağkur’a iki aylık veya daha fazla prim borcu olanlar ve onların eş ve çocukları sağlık yardımlarından yararlanamıyorlar. Özel hastanelere gittiklerinde bağkur borcu olduğu için muayene olamıyorlar, ilaçlarını alamıyorlar. Peki bu kişiler bağkur borçlarının tamamını ödemedikleri sürece hiç mi sağlık yardımından yararlanamayacaklar tabiî ki öyle olmayacak.13 Şubat 2011 tarihinde kabul edilen 6111 sayılı kanunla (Torba Kanun) bağkur’a prim borcu olduğu için sağlık yardımından yararlanamayanlar için yeni düzenlemeler yapıldı.

 

Düzenlemeye göre;

 

Bağkur Borçlarını taksitlendirenler

 

  Bağkur’a borcu olanlar, prim borçlarını 6183 sayılı kanun 48. maddesine göre taksitlendirmeleri ve ilk taksiti ödemleri durumunda sağlık yardımlarından yararlanabilirler.

 

Bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar

 

Bağkur’a prim borcu olanlardan, başka bir işyerinde 4/a kapsamında normal sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar ve adlarına 30 günlük prim ödemesi yapılanlar sağlık yardımlarından yararlanabilirler.(6111/ Madde 33)

Bir işyerinde normal sigortalı olarak çalışmaya başlayanların bağkurlulukları durur sigortalılıkları başlar. Yani sigortalı olunan dönemler için ayrıca bağkur primi ödenmez.

 

Bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlayanların, bağkur’a olan borçları sağlık yardımlarından yararlanmalarına engel teşkil etmez. Bu kişilerin sağlık yardımından yararlanabilmeleri için ayrıca bağkur borçlarını taksitlendirmeleri de gerekmez.

Haber. Cumhur ÇETİN
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2012, 09:22
YORUM EKLE
YORUMLAR
abbas keskin
abbas keskin - 9 yıl Önce

benim firim borcum var ben onu taksite baglayip
genel sagliktan masil yararlana bilirim çifçi olarak bagkur yatiriyordum artik yatiramiyorum burumum yok

m.acar
m.acar - 9 yıl Önce

Borcumu taksit yapmadım imkanı lar elvermiyordu halktan yararlanabilir miyim

banner381
SIRADAKİ HABER