Bugüne Dikkat!

SGK' nın getirdiği ilaçta yeni fiyat hesaplaması 30 Eylül 2014 Salı günü başlıyor.

Bugüne Dikkat!

  Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan yeni fiyat hesaplaması ile bazı ilaçlarda iki kata varan oranda fazla katkı payı ödenecek.

Mide, antibiyotik, kalp, tansiyon,  hepatit b, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için hastalar bundan sonra daha fazla ilaç fiyat farkı ödenecek. 15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulama, kısa bir süre sonra tüm ilaçları kapsayacak.

SGK’nın belirlediği 15 eşdeğer grupta toplam 218 ilaç bulunuyor. Bu ilaçların 188 tanesi imal-yerli (yüzde 86), 30 tanesi ise ithal (yüzde 14). Bu ilaç gruplarındaki fiyatların tabana çekilmesi grupta baskı oluşturma ihtimalini doğuracak, ithal ilaç bundan etkilenmeyecek. Eşdeğer ilaç yerine ithal ilaç tercih edilebilecek.

Eşdeğer İlaç Nedir?

İlaçlar referans ilaç (orijinal) ve eşdeğer ilaç (jenerik) olmak üzere ikiye ayrılır. Eşdeğer ilaçlar, referans ilaçlarla aynı özelliklere sahip olduğu, dolayısıyla, hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanan ve referans ilaçların koruma süreleri bittikten sonra satışa sunulan ürünlerdir. Bir eşdeğer ilaç, referansıyla aynı etkinlik, kalite ve güvenilirliktedir.

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2014, 17:15
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER