Derin Dondurucuya Koymayın

Mantarın günlük tüketilmesi gerektiği ve derin dondurucuda dondurulmasının zehirlenmelere yol açacağı öğrenildi.

Derin Dondurucuya Koymayın

  Türkiye'de mantar yoğunluğunun Karadeniz Bölgesi'nde diğer bölgelere göre fazla olduğu ve ilçemizde mevsim itibarıyla mantar tüketiminin arttığı görülmektedir. Gerze Gündem Haber olarak konu ile ilgili Gerze İlçe Sağlık Müdürü Halil İsa Çelik’ten bilgi aldık. Çelik, Vatandaşlar bilmedikleri hiçbir mantarı asla ve asla tüketmemeleri konusun da dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Halk arasında çeşitli söylemlerin dolaştığı, örneğin hayvanlar yerse yenir, beyaz mantarlar zehirli olmaz gibi kulaktan dolma bilgilerin çok yanlış olduğu belirtildi. Bozulmuş her mantarın zehirli hale geldiği, Dünya’nın en lezzetli ve pahalı mantarı bile olsa bozulduğu andan itibaren insanlar için tehlikeli olduğu, o nedenle mantarın alındığı gün tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Mantarlar çok çabuk bozulan organizmalar olduğu için ciddi zehirlenmelere yol açabileceğinin altını çizdi.

  Peki Mantar zehirlenmesinin belirtileri neler?
Gerze Sağlık Müdürü Halil İsa Çelik bu konuda yaptığı açıklamada doğada kendiliğinden yetişen mantarların bir kısmının çok zehirli olduğunu belirtilerek, zehirli mantarların türlerine göre, zehirlenme tablosunun farklı olduğu vurgulandı.
Zehirlenme hali 3 dakika ile 3 saat arasında görülebiliyor. Zamanında müdahale edilmezse hasta kalp veya solunum durması ile ölüyor. Bazı mantarların da karaciğer üzerine toksik etkisi bulunuyor. Bu türlerde zehirlenme 6- 15 saat içerisinde görülüyor. Yüzde 70 oranında ölüme neden oluyor. Zehirli mantarların bir kısmı da hemoliz yapıyor. Yani kanı eritiyor. Bu tür zehirlenmelerde rahatsızlıklar, 24 saat sonra ortaya çıkıyor ve yüzde 20'si öldürücü oluyor. Mantardan zehirlenen kişilerde mantar cinsine göre değişen bulantı, kusma, sulu veya kanlı ishal, karın ağrısı, adale krampları, terleme, gözyaşı ve tükürük ifrazatında çoğalma, görmede bulanıklık, baş dönmesi, dikkatte dağılma, sendeleme, ruhsal değişiklik, hareketlerde zorluk, uyuklama hali, uyanıkken hayal görme, tansiyon düşüklüğü, şiddetli ağrı, bayılma, nöbet, koma gibi belirtiler görülüyor. İlk belirti görüldüğü andan itibaren hiç vakit geçirilmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekiyor.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2013, 09:30
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER