Grip Aşısı Oldunuz mu?

Hava sıcaklığının düşmesi ve artan rüzgârlar, bağışıklık sistemimizi olumsuz etkiliyor. Peki, gripten korunmak için aşı yaptırmak gerekli midir? Grip olmamak için alınması gereken önlemler nelerdir?

Grip Aşısı Oldunuz mu?

  Gerze Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Halit Kolukırık, grip aşısının ne zaman yapılması gerektiği ve kimler için koruyucu özellik taşıdığına dair bilgiler verdi.

Grip Nedir?

Grip, genellikle kış mevsiminde karşımıza çıkan, kendisini burun akıntısı, öksürük, eklem ağrısı, yüksek ateş ve vücutta genel bir halsizlik şeklinde gösteren bir enfeksiyon hastalığıdır.

Nasıl Bulaşır?

Grip virüsünün bulaşması sıklıkla solunum yoluyla gerçekleşir. Bu yüzden grip virüsünü taşıyan kişiler topluluk içerisinde öksürürken veya solurken ağzını bir mendil yardımıyla kapatmalıdır.

Kesin Çözüm Değil

Grip aşısı tam olarak gripten korumaz. Sadece yapıldığı yıl etkili olur. Çünkü grip aşısı antijendik yapısını çok hızlı değiştirmektedir. Üretilen grip aşısı da yalnızca o yıl etkili olabilmektedir. Koruyuculuğunun tam olmamasının sebebi farklı genetik mutasyonlar sonucunda çok çeşitli grip virüslerinin var olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden her yıl hastalığa yol açması muhtemel virüs çeşitlerine karşı aşı planlaması uzamanlar tarafından yapılmaktadır.

Böbrek Hastaları Dikkat

Grip aşısı yaptırması gereken risk grupları başında, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler gelmektedir. Bunlar; 65 yaş üstü astım hastaları, diyabet hastaları, kanser hastaları, karaciğer ve böbrek hastalığı olan kişiler, kortizon tedavisi gören kişilerdir. Özellikle yaşlı hastalarda gribe yakalandıktan sonra bronşit ve zatürre gelişebilmektedir. Grip aşısı yapılarak bu komplikasyonların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Ateşli hastalık geçirmekte olan kişiler ile yumurta alerjisi bulunanlar grip aşısı yaptırmamalıdır.

Aşı İçin Geç Kalmayın!

Grip aşısı, Eylül ayının son haftasından itibaren Kasım ayının başına kadar yapılabilmektedir. Gripten korunmak için alınması gereken önlemlerin başında grip aşısı gelmektedir.

Grip aşısı, uygulanmasının ardından geçen on beş gün sonra etkisini göstermektedir.

Nasıl Engellenebilir?

Gripten korunabilmek için güneş ışığından istifade ederek günde en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapılmalıdır. Güneş ışığı, vücuttaki D vitamini sentezini artırmaktadır. Zaten kış aylarında gribin çoğunlukla görülmesi güneş ışığından az yararlanılması ve buna bağlı olarak vücuttaki D vitamini sentezinin artmasından kaynaklanmaktadır.

Gribin yayılmaya başladığı zamanlarda kapalı mekânlarda ve havalandırmanın iyi olmadığı mekânlarda fazla bulunmamak gerekir ve bu alanlarda öpüşmekten ve tokalaşmaktan kaçınılmalıdır.

Eller bol su ve sabunla yıkanarak kişisel temizliğe özen gösterilmelidir.

Hastalığa yakalanmış kişilerin kullandığı eşyalara dokunmayarak gribin bulaşılması engellenebilir.

Turunçgiller, taze meyve ve sebzeler, yoğurt, balık ve bunlara ek olarak sebze çorbaları gibi sıcak içecekler tüketilmesine özen gösterilmelidir.

 

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2014, 15:26
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER