Lejyoner Hastalığına Yakalanmayın!

Sıcakların artmasıyla birlikte klima kullanımı da artıyor, klima kullanımında aşırıya kaçıldığında çok ciddi sağlık problemleri de kaçınılmaz oluyor. Bakımları düzenli olarak yapılmayan klimaların sebep olduğu hastalıklardan biri ve en önemlisi olan halk arasında Klima hastalığı olarakta tanımlanan Lejyoner hastalığı insan sağlığını tehtit ediyor.

Lejyoner Hastalığına Yakalanmayın!

KLİMA HASTALIĞI

Nemli ortamlarda ve akıntı halinde olan sularda rahatlıkla barınabilen bakteriler böylelikle kolayca çoğalabilir. Klima içerisinde kolayca yer edebileceği gibi insan vücuduna yerleşmesi de çok zor değildir. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Atasam Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Atilla Tekat Bakterilerin klimada kolayca barınabildiğini, yayılan havayı insanların soluması sonucu bünyeye nüfuz ettiğini ve ilerleyen dönemlerde akciğerlere de yerleşebileceğini söyledi. Hastalığa sebep olan bakterilerin otellerde, iş yerlerinde, araçlarda bulunan klimalardan insanlara daha kolay bulaşabildiğini ifade eden Tekat," Su sistemlerinde üreyen ve yer edinen bakteriler aerosoller sayesinde havaya karışarak insan vücuduna kolayca girebiliyor. Zayıf bünyeye sahip insanlar bu hastalığa daha kolay yakalanabilmektedir" diye konuştu.

CİDDİ TEHTİT

Üst solunum yolları enfeksiyonları ile başlayan hastalığın ilk belirtisini ortaya koyduğunu söyleyen Atasam Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Atilla Tekat, "Kısa süreli ağrılar ve ateş yükselmesi de klasik belirtilerinden bazılarıdır. Karın ağrısı, ishal, mide bulantıları daha sık ve daha şiddetli bir hal almaktadır. Zatürre hastalığından belirti olarak ayrıldığı bir diğer nokta ise; Şiddetli olarak ortaya çıkan hastalık belirtilerinin yanı sıra bilinç kaybı ve unutkanlık da mevcuttur. Hastanın idrarında yapılan testler Legionella bakterisinin vücutta yer edindiğini ve yayıldığını belirgin bir şekilde ortaya koyar ve teşhis aşamasından sonra gerekli tedaviye kısa sürede başlanır. Zamanında teşhis’i yapılmayan bu hastalık şiddeti arttığı sürece ağrılara yol açar ve tedaviye başlanmayan hastalık ölüme yol açabilir" dedi.

HİJYEN ŞART

Hastalığına yakalanmamak adına dezenfekte edilmiş ortamların tercih edilmesi, su sistemli çalışan ürünlerin bakımlarının düzenli olarak yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Atilla Tekat, " Ürünlerin su bulunan kısımlarında özel olarak temizlik ve bakım yapılmalıdır çünkü bakteriler bu ortamda kolayca üreyebiliyor ve insan vücuduna kolayca ulaşabiliyor. Özellikle suyun 70 derecede ve 30 dakika boyunca kaynatılması da önemli bir husus. Etkili temizleme yöntemlerinden olan metalik iyonizasyon en çok tercih edilen bakım yöntemidir" diye konuştu. Hastalığın klasik tedavi yönteminin antibiyotik tedavisi olduğunu ifade eden Tekat, 3 hafta kadar süren antibiyotik kullanımı hasta kendini iyi hissetse bile bırakılmaması gerektiğini, 3 hafta sonunda tamamen yok edilen hastalık sonrası da gerekli doktor kontrollerinin yapılması gerektiğini söyledi.

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2016, 18:06

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER