Sayın Maviş, Verdiğiniz Tarihte Bitmez..!

Değerli Gerze Gündem Haber Okurlarım:

İlçemiz Gerze de Alaattin Şahin Caddesi sahil kıyı şeridinde Dolgu ve mahmuz çalışmalarının başlatıldığı duymuş bulunuyorum.

Bu büyük bir yatırım. Demek pandomi döneminde  yetkili birimler kaynak bulmuşlar ve inşaatı başlatmışlar. Çok güzel! Umarım yarım yamalak kalmadan sonuna kadar devam eder! Bu konuda düşüncelerimi ve eleştirilerimi açıklamadan önce;

Size yaşadığım gerçek bir olayı anlatayım:

Bugün Karadeniz'in en büyük balıkçı barınağı Yakakent ilçesindedir. Bu limanın temeli atılıp, bitirilene kadar, önce kasaba olan bu ilçede öğretmendim.Yani çeyrek asır.

Limanın temelini rahmetli Başbakan Süleyman Demirel attı.Bizlerde öğrencilerle o törende hazır bulunduk. Şantiye kuruldu ve Bafra taş ocağından kayalar taşınarak dolgu çalışmaları başladı.O yıllarda Yakakent'te gerçekten balıkçı olan, Karadeniz'i çok iyi tanıyan büyüklerimiz vardı. Şantiyedeki Mühendis ve teknik elemanlarına bu liman dolar diye düşüncelerini sürekli söylüyorlardı.

Yetkili ekip ise, yok amca,baba dolmaz! Biz bunun çalışmasını Ankara da yaptık! Nasıl? Karada! Benzer maket yaparak! O büyükler yine olmadı dediler! Bu yörede bir iki yıl yaşayıp, burada esen rüzgarları hesaplayacaksınız dediler. Ama bu yapılmadı!

Peki ne oldu? Uzun mendirek 300 metre sonra kafası bağlandı. Karşı sahilden kısa mendirek başladı ve bitirildi!

Balıkçılar bir iki yıl rahat ettiler. Sonra ne oldu dersiniz?Uzun mendireğin, 200 metre arkası doldu, yani plaj oldu! Neden? Çünkü Küplü ağzı deresi devamlı kum ve taş getiriyor, Karayel ve Yıldız denizleri de bu kaya ve kumları mendirek arkasına yığıyordu!

Sonra ne oldu dersiniz? Büyük mendirekle, kısa mendirek arasına açık sudan sularla gelen kumlarla, barınak ağzı dolmaya başladı ve büyük tekneler limana giremez oldu!

Hatta ben oltayla, kısa mendirek ucundan paçalarımı sıvayarak balık tutuyordum.

Sonra ne oldu dersiniz? Barınağa yakın sahildeki evlerin altını mendireğin başında patlayan hava ile yükselen dalgalar bu sahile zarar vermeye başladı.

Sık sık Samsun limanından gelen,Bayındırlık Bakanlığına bağlı tarayıcılar, liman içi kumları mavnalara yükleyip açık sulara boşaltarak liman içini ve giriş boğazını temizlemeye başladılar!

 Bu da büyük bir masraftı!

Sonra ne oldu dersiniz? Sahildeki evlerin altını dalgalar oyup yıkmasın diye, Yakakent şehir istikametine doğru, 500 metre o güzelim sahile kaya dolgusu yaptılar!

Daha sonra da büyük mendireğin kafasını açıp, ileriye doğru 400 metre daha kaya dolguya başladılar. Uzatılan  bu büyük mendireğin karşısından da ikinci büyük barınağım karşı ayağını kaya dökerek yaptılar. Böylece Karadeniz'in en büyük balıkçı barınağı bitirilmiş oldu! Oldu da sorunlar bitti mi dersiniz?

Bitmedi! Çünkü Büyük mendireğin başında patlayan Karayel ve Yıldız denizleri, Yakakent'in sahil şeridine ve oradaki binalara zarar vermeye başladı.

İşte bu nedenle bugün o ilçeye gittiğinizde gördüğünüz T'leri ve orada denize girenleri görmektesiniz! Peki T'ler doğru mu yapıldı?

Ne yazık ki yalı düşürüldü! 80-100m olmalıydı! Nedense yapmadılar!

Çünkü T'leri de planlayanlar Yakakent'te yaşamamışlardı! Kağıt üzerinde plan çizenlerdi!

T'ler arasında rüzgarlı havalarda ters akıntı olduğu için, çok iyi yüzme bilmeyenlerin  boğulduğunu duymaktayız!

Gelelim Gerze'mize:

Planlamaya göre 7 T, 2 Mahmuz ( Topuk) kaya dolgu yapılacağını öğrenmiş oluyorum. T'ler 50-60 metre yerli değildir! Topuk ise 100 metreden aşağı olmamalı! Çünkü bir defa yapılıyor!

Sahil dolgusu, Gerze'nin denize rahat girmesini sağlayacak ve yürüyüş alanları da oluşturacaklarmış olduğunu söylüyorlar!

Gerze'nin güzel bir kumsala, daha temiz bir plaja sahip olmasını da istiyorlarmış! Kim istemez ki?

Kumsalı denizin oluşturması, çok uzun zaman alır! Ancak sahile dışarıdan kum getirilerek, plaj kumluk haline getirilebilir!

Çünkü derin denizden kumun sahile gelmesi yıllar alır! Ne biz, ne de bugün yaşayan kuşaklar bunu göremezler! Çünkü Gerze sahili Yakakent sahili gibi birkaç boy dalyan yani kumluk alanları yoktur! Gerze'nin denizi derin ve sahili kayalıktır!

Gerze de bu sahilde yapılacak T'ler 80 metreden aşağı olması yanlıştır! Topuklarda ( yapılacak) olan iki mahmuzda 100 metreden aşağı uzunlukta yapılması doğru değildir!

Öyle kağıt üzerinde çizilen projelere inanmayınız! Bir defa yapılıyor! Yazboz tahtası gibi düşünülerek projeler çizilmesin! Sonra telafisi zor ve masraflı olduğu unutulmamalı!

Denizle de ayrıca oynamaya gelmez!

Deniz feneri, eski mezbaha arasına yapılacak olan yatırım, az buz parayla olmaz! Bayağı büyük paralar gerektirir! Sayın Maviş'in dediği gibi 2021 yılına yetişmesi pek kolay olmayacaktır!

Kayalar nereden gelecek? Dikmenden gelirse hiç olmaz! Neden mi?

Gerze balıkçı barınağına çok dikkatli bakın! Ne görüyorsunuz? Ağaçları değil mi? Ben sarp sınır kapısından, İğne adaya kadar bütün Karadeniz sahillerinde yapılan,liman ve balıkçı barınaklarını gördüm ve biliyorum.

Ama Gerze balıkçı barınağı gibisini hiç görmedim! Hem dokları yapılmamış! Hem ağzı açık! Hem de uzun ömürlü olmayan "Kum Taşları" ile dolgu yapılmış!

Kum taşları, yağmur, kar,sıcak soğuk ve don sonunda eriyerek toprağa dönüşüyor! Bugün görüldüğü gibi üzerinde ağaçlar bitiyor! Yakında o ağaçlardan meyvelerini toplar yeriz!

Çok daha ileride, bu kum taşları denizde de eriyerek, mendirekler su altında da kalabileceğini düşünebilirsiniz! Ama bu oluşumu belki çok uzun yıllar sonra, o günü yaşayan kuşaklar görebilirler!

Sevgiyle, sağlıcakla kalınız.

"Dünya'yı Güzelleştirecek, Kadınlar Olacaktır!"

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Vacit TOKMAK
Ali Vacit TOKMAK - 4 yıl Önce

sayın maviş, 2021 yılında yukarıda bahsedilen yerin bitirileceğini ve insanların denize girebileceğini belirtiyordu! ben bunun üzerine bu iş büyük bir iş verilen tarihte yetişmesi çok zor demekteyim.neden? 7 te. iki topuk ve kıyı dolgusu...benim düşünceme göre 24 saat tüm iş makinaları vardiyalarla aralıksız çalışsalar bile bu iş bitmez düşüncesindeyim! çünkü önümüz kış! hava muhalefetlerini düşünmeliyiz! kaya dolgu malzemelerinin hangi taş ocağından geleceğini ben bilmiyorum! bafra taş ocaklarından mı? yoksa dikmen yada daha yakın bir ocaktan mı? kesin olarak projeyi bilmiyorum! telerin ve topuğun kesin boyutunu bilmiyorum! bu dolgular çok uzun zaman alacaktır. mesafe epey uzun bir alan..çok kaynak, iş makınası ve büyük bir ekip çalışması gerektiriyor! umarım başarırlar! bittiğinde tabiki güzel, kullanışlı ve de ana karaya denizin zarar vermesi de önlenir.kullanışlı olur ise insanlar mutlu olur.umarım başarılı olurlar! yoksa göstermelik çalışmalar yapılırsa emeğe, çok yazık olur!

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

“Karıncaya sormuşlar, nereye gidiyorsun?
- Hacca gidiyorum demiş karınca.
- Ohoo demişler,
- Sen bu hızla ölene kadar da varamazsın ki hacca.
- Olsun demiş karınca, varamasam da yolunda ölürüm.” gka