Sigorta ve maaş hakkınızı bırakmayın

Stajyerler artık 'getir-götür' elemanı ya da 'boş kadro doldurmak' için istihdam edilen 'bedava' personel değil. Yani sigorta ve maaş hakkınız var.

Bazı işletmelerde öğrencilerin eğitimlerinin dışında işlerde kullanıldığı, çay-kahve taşıtılıp temizlik yaptırıldıkları, dolayısıyla 'bedava eleman' gibi görüldükleri biliniyor. Birincisi artık stajyerler 'getir-götür' işi yaptırmak için kullanılan elemanlar değil. Her stajyer belli şartlarda sigortalı olarak ve maaş ödenerek çalıştırılmak zorunda. Üstelik onlara eğitimlerinin dışındaki işler de yaptırılamaz. Üç çeşit staj var.

Zorunlu staj:

Bu kısım meslek lisesi ya da meslek yüksek okulu öğrencilerini kapsıyor. Sigortayı okul ödüyor. Ücreti ise işletmeler veriyor. Stajyer maaşı, 20 ve üzerinde personeli olan işyerlerinde asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personeli olanlarda ise yüzde 15'inden aşağı tutulamıyor. Çıraklara da asgari ücretin yüzde 30'undan az maaş verilemiyor.

PRİMLER OKULDAN

Okulun önerdiği staj:

Bu stajyerler ise üniversitelerin diğer bölümlerinde okuyan öğrenciler. Üniversiteleri staj istese de işletmelerin ücret zorunluluğu yok. Ama bir engel de yok. Örneğin işletme bölümü öğrencisi staj yapabilir. Öğrenciye ücret ödenmese de okulun sigorta yapması zorunlu.

EMEKLİLİĞE SAYILMAZ

Staj süresince yatırılan sigorta primi, kısa vadeli sigorta kollarından ödendiğinden emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Bu sigortalılık iş kazası, meslek hastalığı gibi sağlık problemleri için kullanılıyor. Staj döneminde yapılan sigorta girişi emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Örneğin; 01.01.2008 tarihinde stajer olduğu için sigortalı olan öğrenci, okulunu bitirip 10.02.2010 tarihinde normal bir işte sigortalı olarak çalışmaya başlamışsa bu kişinin emeklilik hesabında sigorta başlangıç tarihi olarak, staj döneminde sigortalı olduğu 01.01.2008 tarihi değil, normal sigortalı olarak çalışmaya başladığı 10.02.2010 tarihi dikkate alınıyor.

DİKKAT!
Bazı öğrenciler stajyer olarak bulundukları işletmelerde staj süresi dolduğu halde aynı statüde çalıştırılıyor. İşverenler burada hata yapıyor. Staj süresi bittikten sonra çalıştırılan öğrenciler artık normal çalışan statüsündedir. Tüm sigorta kollarından sigortalarının yapılması gerekir, asgari ücretten az maaş verilemez.

BİR TAVSİYE

İş hayatına adım atmak için staj çok önemli. Hem mesleki açıdan hem de iş disiplini olarak stajdan çok şey kazanılır. Kurumsal birçok şirket, stajyerleri gelecekte personel olarak istihdam ediyor. CV'nizde staj yapmış olmanız sizin için artı olarak görünüyor. Bu yüzden

imkânı olan herkesin staj yapmasını tavsiye ediyorum.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Gerze Sevdalısı
Gerze Sevdalısı - 10 yıl Önce

mesut kardeşim, daha önce senin yazılarını gerzehaber sitesinde takip ediyordum. orada ki yazılarında da gerze gençliğini kaleme almıştın. yine gençliğe faydalı yazı yazmışsın. seni bunun için tebrik ediyorum. yazılarının devamını diliyorum.

selami şahin
selami şahin - 10 yıl Önce

şiringerze sevdalısı olaraktan mesut yeyenimi tebrik ediyorum