SİKKE BİLİM

  Tarihin kütüphanesi olarak tanımlanan nümizmatik aynı zamanda ilk haberleşme aracıdır. Aynı zamanda sikkeler devlet tarafından basıldığı içinde, bir belge değeri taşıdığı unutulmamalıdır. Şehir sikkeleri ekonomi tarihi, siyasal tarihi, kültürel, dinsel ve düşünce tarihi açısından da çok önemli belgelerdirler.

Roma hakimiyeti altındaki Batı da, kentlerin, kendi adlarına sikke bastırmalarını yasaklamışlardır. Greko-Romen dünya içinde, şehirlerin kendi adına bastırdıkları sikkelerden Galatia'daki Ankyra (Ankara) şehrinin paralarının basımı uzun süreli olmuştur. Basımların uzun süreli oluşu, şehrin ekonomik, ticari zenginliğindendir.

Ankara, Caracella döneminde sikke çeşitliği ve zenginliğiyle, bir Rönesans çağı yaşamıştır. Tanrı ve Tanrıça betimlemesiylen Men, Athena, Tyke, Demeter, Kyble, Nemesis, Nike, Artemis, Asklepios, Hygieia, Dionysos, Hermes, Zeus, Hekate, Aphrodte, Apollon, Herakles, Hades, Helios, Hygieia ve Ankyros sikke çeşitliliği vardır. Caracalla sikkeleri Anadolu da bronz şehir sikkelerinin asıl birimi assaria diye adlandırılır, takriben ağırlıkları 4 gr ile 6 gr arasında değişmektedir. Ayrıca yarı tanrılar, kahramanlar ve tanrıların kutsal hayvanları ve sembolleri de sikkeler üzerinde sıkça kullanılmıştır. Arkeolojinin küçük sanat değerleri olan sikkeler günümüz gerek Arkeoloji gerek Eskiçağ ve Ortaçağ araştırmaları için birçok problemin çözülebilmesi temennisiyle..

[email protected]

       Araştırmacı Yazar

   Volkan Yaşar BERBER

 

YORUM EKLE