Adnan Menderes’i Unutmadılar

Demokrat Parti Sinop İl Başkanı Mustafa Denizci, “Demokrasi Şehitlerimiz, Şehit Başbakan Adnan Menderes ve Arkadaşları Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan’ı Rahmet, Minnet ve saygıyla anıyoruz.” dedi.

Adnan Menderes’i Unutmadılar

  Demokrat Parti’nin Kurucusu, Şehit Başbakan Adnan Menderes’in, 17 Eylül 1961 tarihinde idam edilerek Şehit edilmesinin 53. yılı nedeniyle Demokrat Parti Sinop İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklama;

"Başvekil Adnan Menderes ve arkadaşlarını, demokrasiyi hazmedemeyenler katlettiler"  

"Adnan Menderes 17 Eylül 1961 tarihinde İmralı Adası’nda idam edildi. Kader arkadaşları demokrasi şehitlerimiz Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan 16 Eylül 1961 idam edildiler. Vatana millete hizmetle sevilen ve 3 dönem seçilen, milletin isteklerini yerine getiren. Başvekil Adnan Menderes ve arkadaşlarını, demokrasiyi hazmedemeyenler katlettiler.

14 Mayıs 1950 seçimlerinde DP oyların 53.5’ini alarak iktidar oldu. Adnan Menderes on yıllık Demokrat Parti iktidarının tek başbakanı oldu. Bu on senelik zaman içinde Türkiye’nin iç ve dış siyasetinde büyük gelişmeler yaşandı. Sanayileşme ve kentleşme hamlesi başladı, köye makine girdi, ulaşım, enerji, eğitim, sağlık, sigorta ve bankacılık hizmetleri yeniden başladı. Türkiye kalkınma kavramıyla tanıştı. Ve 27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan askerî darbeyle iktidardan indirildi. DP üyeleri Yassıada’da yargılandılar.  

Dava sonunda “Anayasa’yı ihlal” suçundan; Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu idama mahkum edildiler. Celal Bayar’ın cezası yaş haddi nedeniyle müebbet hapse çevrildi. Biz demokratlar için 16-17 Eylül kara gündür. Demokrasimizin utanç günü olan bu darbeden sonra hukuk katledilmekle kalmamış, siyaset yapmak isteyen değerlerin atıl kalmasına ve esir alınmasına sebep olmuştur. Bu kara günlerden sonra halkın demokrasiye inancı yok edilmiştir. Darbelerin, muhtıraların sonrasında Türkiye’nin içine düştüğü halleri, ödediği faturaları görünce niye bütün darbe ve muhtıralara DP ve AP’nin maruz kaldığını anlamak mümkündür. Milletin iradesini sandıkta şekillendiremeyenler, milletin kararını meydanlarda etkileyemeyenler darbeden, muhtıradan başka bir yol bulamamıştır."

Tüm Demokrasi şehitlerimizi şükranla anıyoruz. 17/09/2014

Mustafa DENİZCİ: DEMOKRAT PARTİ SİNOP İL BAŞKANI

“KİMSEYE KIRGIN DEĞİLİM, MİLLETİME EBEDİ SAADETLER DİLERİM.”

                                                ADNAN MENDERES

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 08:56
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER