CHP Demokratik yapısını güçlendirdi.

Sinop Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mustafa Acun partisinin demokratik yapısını güçlendirdiklerini anlattı.

CHP Demokratik yapısını güçlendirdi.

CHP Sinop İl Başkanı Mustafa Acun’un Basın açkılaması.

 Cumhuriyet Halk Partisi 26-27 Şubat tarihlerinde üst üste gerçekleştirilen 16. ve 17. olağanüstü kurultayları ile partinin demokratik yapısını güçlendirdi.

     Cumhuriyet Halk Partisi'nin 87 maddeden oluşan tüzüğünde 50 maddenin tümü ya da belli bölümlerinde değişiklik önerilmekteydi. Bu öneriler kurultayımızca kabul edildi. Daha şeffaf ve daha demokratik bir siyasi yapılanmayı, siyaset yapma anlayışını yerleştirmeyi amaçlayan çalışmalarımız sonucunda önemli kararlar alınmış ve parti tüzüğümüzde değişiklikler yapılmıştır.

     Alınan kararlardan en önemlileri kadın ve gençlik kotalarıdır. 16. olağanüstü tüzük kurultayımızda cinsiyet kotamız yüzde 25'ten yüzde 33'e çıkartılmış, Tüzüğümüzde yapılan değişiklikle aday üyelik kaldırılmış, onun yerine 15 gün askı süresi getirilmiştir.

Ayrıca parti içi seçimlerde seçme hakkının kullanılabilmesi için kongre takviminin açıklanmasından en az 3 ay önce partiye üye olma şartı hükme bağlanmıştır.

    MYK kararı ile üyelikler (12.madde) sınırlandırılmış, bu üyelerin ilk üç ay süresince seçme hakkına sahip olamayacakları kararlaştırılmıştır.

    Parti içi eğitime verilen önemin göstergesi olarak hazine yardımının yüzde 15'i eğitime ayrılmıştır.

    İl ve ilçe yönetim kurullarının sayıları yeniden düzenlenmiş olup; nüfusu 20 binden az olan ilçelerde 10 üye, 20 binden 50 bine kadar olan ilçelerde 12 üye, 50 bin ile 100 bin arasında olanlarda 14 üye, 100 binden 500 bine kadar olanlarda 16 üye, 500 binden fazla nüfuslu ilçelerde ise 18 üye uygun görülmüştür.

    İl yönetim kurullarındaysa nüfusu 1 milyona kadar olan illerde 20 üye, 1 milyonla 2 milyon arasında olan illerde 24 üye, 2 milyonla 10 milyon arasında olan illerde 30 üye, 10 milyondan fazla olan illerde ise 40 üye öngörülmüştür.

    Parti meclisinin işlevselliğini artırmak amacıyla PM üye sayısı 80 den 60'a düşürülmüştür.

    Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu; Bilim, Sanat, Kültür ve Yönetim Platformu olarak değiştirilmiş olup bu platformdan parti meclisine seçilecek üye sayısı 12 den 8'e düşürülmüştür.

    İl ve ilçe kongrelerinin delege seçimlerinde ve kurultayın parti meclisi seçiminde çarşaf listenin kural olduğu hükme bağlanmış; blok listenin ancak katılanların salt çoğunluğunun kabulü halinde uygulanabileceği düzenlenmiştir.

    Gençlik kolları üyelerine yüzde 10 kota getirilmiştir. Gençlik kotası ve cinsiyet kotası yalnızca organlara değil, organları seçecek delegelere de uygulanmıştır.

    Milletvekili adaylarının belirlenmesinde ön seçim ve aday yoklaması öncelikli yöntemler olarak benimsenmiştir.

    Merkez yoklamasının istisnai yöntem olduğu düzenlenmiş ve gerekli hallerde başvurulacak merkez yoklamasıyla belirlenecek aday sayısı yüzde15'le sınırlandırılmıştır.

    Partiye yapılan hazine yardımının yüzde 40'ının il ve ilçe örgütlerine aktarılması kararlaştırılmıştır.

    Bütün bu değişikliklerden amaç daha şeffaf bir örgüt ve daha demokratik, üretken bir siyaset yapma anlayışını güçlendirmektir. Tüzük bir partinin anayasasıdır ve ne kadar demokratik olursa topluma, ülkeye yansıması da o kadar olumlu olacaktır.

    CHP bu kurultaydan güçlenerek çıkmıştır. Partimiz bundan sonraki süreçte ülke gündemindeki sorunlarla ilgili mücadelesini daha da yükseltecektir. Halkımızın beklentisi de budur. Halkımızın iş, aş sorunları, yoksullaşma, anti-demokratik, hukuk dışı keyfi uygulamalar giderek artıyor. Bu süreçte tüm CHP'liler omuz omuza, birlik içinde ve bu bilinç ve sorumlulukla çalışmalarını daha da yoğunlaştıracaktır.

    Ülkemizin, yoksul halkımızın ateşe atılmak üzere olduğunun bilincindeyiz. Günden güne daha kötüye, dönülmesi daha da zor günlere gittiğimizin farkındayız. Bu nedenle ihtiyaç duyduğumuz halkla bütünleşmiş, güçlü, demokratik bir CHP yaratmak için başta Milletvekilimiz Sn. Engin Altay olmak üzere tüm örgütlerimizle birlikte genel merkezimizle eksiksiz bir güvenle ve tam bir uyum içinde yürüttüğümüz çalışmalarımızı başarılı, verimli bir kurultayla taçlandırdık.

    Kurultayımız Mersin Milletvekilimiz İsa Gök'ün çok kısa süreli bir fevri çıkışının dışında tam bir uyum içinde gerçekleşmiş ve partimizin tabanı ile bir kez daha kenetlenmesine vesile olmuştur. Büyük bir çalışma kurultayının sadece çok kısa bir anını alan İsa Gök'ün çıkışının medya tarafından abartılarak sunulması da çok manidardır.

    Şunu da özellikle belirtmeliyim ki; Sinop İl Örgütümüz Kurultaylarımızın başarı ile tamamlanmasında önemli görevler almış ve Ankara'da farkını ortaya koyarak, partimize katkısını en üst düzeyde gerçekleştirmiştir.

     Bu süreçte İl Başkanı olarak; örgütümle, arkadaşlarımla gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum.

Tüzük komisyonlarında başarılı çalışmalar yapan komisyon üyesi arkadaşlarıma, kurultaya eksiksiz olarak katılan ve partimize, geleceğimize kararlılıkla sahip çıkan Kurultay Delegelerimize, bizi Ankara'da yalnız bırakmayan partililerimizin tümüne teşekkür ediyorum.

    Birlik ve beraberliği ile göz kamaştıran örgütümle bir kez daha gururlandım.

    16. ve 17. Olağanüstü Kurultaylarımızda, İl Başkanı olarak iki gün üst üste Divan Kurulunda görevlendirilmem ne kadar doğru yolda olduğumuzun açık ve çok değerli bir göstergesi olarak göğsümü kabarttı.

    Hiç bir dedikodunun peşine takılmadan, hiç bir kişisel hesap içine girmeden sorumluluklarının bilincinde bir örgüt olarak;  başta Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere Milletvekilimiz Sn. Engin Altay ve Genel Merkezimizle tam bir uyum içinde çalıştığımızı herkese bir kez daha gösterdiğimizi düşünüyorum.

     Cumhuriyet düşmanlarının baş tacı edildiği şu günlerde tıpkı kurultaylarımızda olduğu gibi bundan sonra da tam bir birlik içinde olmamız gerektiğine inanıyorum.

    Bu duygularla, tüzük değişikliklerinin Cumhuriyet Halk Partimize ve Ülkemize güzellikler getirmesini diliyorum.

    Saygılarımla.

 

 

          

Mustafa ACUN

CHP İL BAŞKANI









Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2012, 15:49
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER