CHP’liler Kuruluşlarının 90. Yılını Kutladı

CHP Gerze İlçe Örgütü CHP'nin kuruluşunun 90. yılı dolayısıyla Atatürk anıtına çelenk koydu.

CHP’liler Kuruluşlarının 90. Yılını Kutladı

  Cumhuriyet Halk Partisi’nin 90. Yıl dönümü nedeniyle Atatürk Anıtı'na 09 Eylül 2013 Pazartesi saat 13 00 de çelenk konuldu. Çelenk koyma törenine CHP Sinop İl Başkanı Mustafa Acun, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, CHP Gerze İlçe Başkanı İlknur Kara, CHP Sinop İl Genel Meclis Üyesi Necmettin Çakır, CHP eski İlçe Başkanlarından Avukat Kadir Olgunsoy ve çok sayıda Cumhuriyet Halk Partisi seçmeni katıldı. Atatürk anıtına çelenk konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan tören CHP Gerze İlçe Başkanı İlknur Kara’nın günün anlam ve önemini belirten açıklaması yer aldı. İşte Kara'nın açıklaması:
  Saltanatı kaldırıp Türkiye Cumhuriyetini kuran ve ülkemize demokrasiyi getiren CHP ‘sinin 90.kuruluş yıldönümünü kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz.
Cumhuriyet Halk Partisinin tarihi ile Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş tarihi bir bütündür. Birinci Dünya Savaşı sonrasında ve Sevr Antlaşmasıyla emperyalist devletlerin paylaşmaya kalkıştıkları Anadolu dört bir yandan işgal edilmeye başlanmış, bunu kabul etmeyen halkımız, Anadolu ve Rumeli’de kurulan müdafaa-i hukuk cemiyetleri ile direnişe geçmişlerdir.
Türk ulusunun bu azim ve kararlılığını gören Mustafa Kemal Paşa, Samsun’dan başlattığı kurtuluş hareketinin zaferle noktalanmasından sonra siyasal bir partiye ihtiyaç duyulmuş, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı olarak 8 Nisan 1923 tarihli ve 9 ilkeden oluşan bir bildiri yayımlamıştır. Bu bir seçim bildirgesi ve aynı zamanda da kurulacak siyasi partinin program niteliği taşımaktadır. Daha sonra Mustafa Kemal ve partinin kuruluşunu destekleyen Milletvekilleri bir tüzük hazırlayarak Halkçılık, Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik ilkeleri Ulusal Egemenlik ve hukukun üstünlüğü kavramlarına yer verilmiştir.
Çalışmaların ilerleyen tarihlerinde, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Halk Fırkası adını almıştır. Mustafa Kemal Paşa 9 Eylül 1023 günü İç İşleri Bakanlığına başvurarak Halk Fırkasının kuruluşunu bildirmiştir. Başlangıçta Halk Fırkası olan partimizin adı 1924 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası, 1935 yılında ise cumhuriyet Halk Partisi olarak tarihteki yerini almıştır.
CHP kurtuluş savaşını örgütleyen ve yürüten Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin devamı aynı zamanda da Atatürk’ün kurduğu bir partidir. Gücünü Kuvayi Milliye den almıştır. İdeolojik yaklaşımı, halkın egemenliği, çağdaşlık ve hukuk devleti ilkelerini içeren Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik, Laiklik, Devletçilik ve Devrimcilik ilkelerini 6 okla simgelemiştir. Bu ilkeler aynı zamanda Atatürkçülük İlkeleri olarak 1937 yılında anayasamıza alınmıştır.
İlk Genel Başkanımı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Onun, “ iki büyük eserim var, biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri ise Cumhuriyet Halk Partisidir” dediği partimize daha sonra sırasıyla İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu gibi değerli isimler genel başkanlık yapmışlar, hepimizin bildiği gibi şu anda da Kemal Kılıçdaroğlu partimizin genel başkanıdır.
CHP tarihsel geleneği ve ideoloji gereği, sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini de benimsemiş olduğundan ülkemizi sosyalist enternasyonelin üyesi olarak temsil etmektedir. Partimiz kurulduğu günden bu güne kadar, özgürlük, dayanışma, yurtta barış dünya da barış ve dünya barış ilkelerine bağlı, hukukun üstünlüğü, emeğin en yüce değer olmasından ve demokrasinin vazgeçilmezliğinden yana bir tavır içinde bulunmuştur hep. Günümüzde olduğu gibi gelecekte de tam bağımsızlık ve ulusumuzu hakça bir düzen içinde yaşatmaktan yana çağdaş, laik, demokratik ve çevreci bir partidir.
Şimdi soruyorum sizlere, 9 Eylül 1923’ten bu güne kadar kaç parti kurulup tarihin tozlu raflarına gömüldü? Hepimizin bildiği gibi Cumhuriyet Halk Partimizden başka 90.kuruluş yıl dönümünü kutlayabilen bir başka parti daha var mı?
Anadolu’nun bağrına bir çınar gibi kök salan partimizin tarihi ve çalışmaları onur kaynağımız, ışığımız olmuş, yolumuzu aydınlatma dün olduğu gibi bugün de devam edecektir. Yoksulluğun, terörün, istismarcılığın, ayrımcılığın adetsizliğin yerine, barışın, özgürlüğün, kardeşliğin, hoşgörünün ve dayanışmanın esas olduğu nice huzur dolu günlere.



















Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2013, 10:22
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yılmaz TÜRKOĞLU
Yılmaz TÜRKOĞLU - 11 yıl Önce

i̇lçe başkanımız sayın kara,nın konuşması duygu yüklü idi.beni çok etkiledi.teşekkürler sayın başkan.90nıncı yıl kutlu olsun.

chp
chp - 11 yıl Önce

chp celegini tasiyan bayanlardan biri eski dyp li degilmiydi :)))

tansel
tansel - 11 yıl Önce

bu yasima kadar chpliydim kökenimizde ama ise gelince kimse yok herkeze basarilar

banner381
SIRADAKİ HABER