Kentin Sivil Toplum Kuruluşları İle Nasıl Bir İşbirliği Düşünüyorsunuz?

Gerze Belediye Başkanlığına Aday Adayı olan Gümrük Müşaviri Bülent Eryılmaz’a sorduğumuz “Kentin Sivil Toplum Kuruluşları İle Nasıl Bir İşbirliği Düşünüyorsunuz?” ‘un cevabı.

Kentin Sivil Toplum Kuruluşları İle Nasıl Bir İşbirliği Düşünüyorsunuz?

Kente bulunan sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, kulüplerle işbirliği ve ilişkilerin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Birçok sivil toplum kuruluşunda, vakıf, dernek veya spor kulüplerinde;  kurucu başkan, başkan,  yönetim kurulu üyesi veya üye olarak bulunmuş biri olarak, sivil toplum kuruluşlarının gerekliliğine ve gücüne inanan birisiyim. Sivil toplum kuruluşları, kişinin, bu çok büyük ve kalabalık yapılarda tek başına kendisini ifade etmesinin zorluğunu aşan, kendi gibi düşünenlerle bir arada sesini, isteğini duyurabildiği, son derece önemli fonksiyonları olan kuruluşlardır diye düşünüyorum. Ben de üyesi olduğum birçok sivil toplum kuruluşunda, bu fonksiyon üzerinden ilgilerden taleplerde bulundum. Böylece binlerce ve hatta yüzbinlerce kişiyle aynı düşünce veya soruna sahip olunup, bunun ifade edilmesini, bir sivil toplum kuruluşu üzerinden gerçekleştirilmesinin kolaylığını, deneyimleyerek öğrendim. 12 Eylül Askeri Cuntasının yaptığı en önemli kötülüklerden birisi de, bu şekilde dernekler ve sivil toplum kuruluşları üzerinden kendisini ifade etme hakkının; kötü, yasadışı bir şeymiş gibi sunulması ve halkımızın da buna inandırılmasıdır. Sırf bu adamların karşısında olmam gerekçesiyle bile, dernekler ve sivil toplum kuruluşları benim ilgi duydum, sevdiğim kuruluşlardır.

Gerze’mizde de dernek ve sivil toplum kuruluşu olarak bir hayli yapı mevcuttur. Bunların hepsi, Gerze’mizde yaşayan hemşerilerimizin bir yönüyle kendilerini ifade ettikleri mecralardır. Dolayısıyla katılımcı belediyecilik anlamında halkla sürekli iletişim halinde olunmak isteniyorsa, bunun en kolay ve olmazsa olmaz yolu, sivil toplum kuruluşları ve derneklerle beraber olmaktan, onlarla iş yapmaktan geçmektedir. Ayrıca dernekler ve sivil toplum oluşumları, kentin hafızasına da sahiptirler. Bu hafıza size, zaman ve para kaybettirecek denenmiş yollar konusunda, varsa bilinen kestirme yollar açısından da, yardımcı olacaktır. “Şu yol denenmişti” “bu zaman kadar bu yol hiç düşünülmedi” gibi geri bildirimleri bile oldukça değerlidir. Turizm, konusunda bir karar alacağınız veya bir sorunun cevabına ihtiyaç duyduğunuzda, Gerze Turizm Derneği, GER-DAK gibi sivil toplum oluşumlarını göz ardı ederek, karar ve sorularınızın cevaplarında isabetli davranamazsınız. Ya da, gençlik ile ilgili bir karar alacağınız zaman, spor kulüplerini, gençler üzerinde eğitim çalışmaları yapan, onları yakından tanıyan eğitimcilerin, sendika veya dernek gibi oluşumlar yoluyla sivil topluluk oluşturmuş yapılarını, yok farz ederek doğruyu bulamazsınız. “Ben de genç yetiştirdim” “ben bilirim” anlayışıyla gençlerin sorunlarını algılayamazsınız. Anne-Baba olmak başka, hemşerilerimiz olan gençlerin sorunlarına eğilmek başka. Ötesi, çok bilmişlik olur ki, bir yöneticinin en tehlikeli davranışı bu olur.  Ya da kültür ve sanatla ilgili bir takım faaliyetler yapacaksanız, bu alanlarda kurulmuş sivil toplum kuruluşlarını göz ardı etmemelisiniz.

Daha önceki söyleşilerimde veya videolarda da ifade ettiğim gibi, 5393 sayılı Belediye Kanunun 75-77 maddeleri bunların hepsine imkan tanıyan yetki ve yasal alt yapı düzenlemeleriyle dolu. Sadece katılımcılığı istemek, içselleştirmekle ilgili sorunu aşmamız lazım. Ben mevcut Belediye Başkanlığının bırakalım bu sivil toplum kuruluşlarından destek almak, onlarla birlikte hizmet üretmek noktasında olmasını, hangi alanlarda bu tür yapılar olduğundan bile haberdar olduğunu, sanmıyorum. Eğer bu yapılar, belediye dükkanlarında kiracı iseler, ne kadar kira ödemeliler? Sorusunun kendilerine daha çekici geldiğinden eminim. Sorunlara ilişkin danışmanlık ihtiyacını da, kendi yaşamışlıkları ile sınırlı tutup, sığ bir şekilde anlamaya çalıştıklarını düşünüyorum. Keşke bu görüş ve taahhütleri okuyup anlasalar; keşke söylediğimiz sorunları giderici yol ve yöntemleri uygulamaya başlasalar; keşke kopyalasalar. Ne çok seviniriz anlatamam. O zaman bize çözülecek daha az sorun kalır. Kazanan Gerze’ miz olur. Bu işlerle ilgili yöneticilerin, bu çabalara uzaktan bakması, öyce seyretmesi, sadece Gerzelilere zaman kaybettirir. 

Onun için hem kent konseyinin içerisinde yakın çalışma arkadaşları olarak, hem derneklerin özel kuruluş amacına uygun konulardaki işleri, hep birlikte yapmak bakımından, iş ortaklarımız gibi birliktelikler yaratacağımız kesin. Ortak akıl, seçilmiş birkaç kişinin veya belediye kadrosunda bulunan birkaç memurun aklından daha üstündür. Bu arkadaşlar muhafazakarlıklarını, yerli ve milliklerini her fırsatta dile getiriyorlar ama, bu konuda da yeterli bilgi ve inanmışlık seviyesine sahip olmadıklarını gözlemliyoruz. Ya da nasılsa anlamazlar diye düşünüyor olabilirler.  “istişare ediniz” bir ayettir. Şura açısından yararlanılan “Kurultaylar” eski Türk Devletlerinin en önemli karar organları ve gelenekleridir. Şimdi ki arkadaşlara da tavsiyem ortak aklı kullanın. İstişare edin. Daha az hata yaparsınız. “Ben yaptım oldu” cu olmayın. “Yetki benim, niye bir daha sorayım ki” ci olmayın. Unutmayın, çocuklar kendi taleplerini, ihtiyaçlarını ve sorunlarını sizden daha iyi bilirler. Gençlerin yerine, kendi gençliğinizi koyarak, anne-baba olarak yaşadığınız deneyimle,  şimdiki gençliğin sorunlarını çözemez, isteklerini bilemezsiniz. Onlara sorun. İleri yaşlarda olan hemşerilerimizin yaşadığı problemleri, ancak onlarla veya onları temsil edebilecek emekliler derneği gibi sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte olursanız, daha kolay anlarsınız. Tabi belediye başkanlığını, bu şekilde katılımcı, hemşerilerle sürekli iletişimde olmayı önemseyen bir anlayışla yapma niyetiniz varsa. Bir şey daha ifade etmek isterim. Tek başınıza bir proje geliştirip, bunu değerlendirip sizleri fonlayabilecek kuruluşlara, bu projelerinizi söylediğinizde, sizin bu hizmeti kullanacak bir topluluğun temsilcisi olmanızı isterler. Neden? Çünkü, olası hizmetin kullanıcıları, hemşeriler, hizmeti talep edenleri ne kadar çoksa, o kadar inandırıcı bir hava oluşur. Belki seçilmiş belediye başkanı ve ekibinin böyle bir sorunu yok gibi durur ama, sivil toplum kuruluşları, bazı noktalarda inandırıcılık açısından önemlidir. Bu sorunu şimdiden çözmek bakımından da, Gerze’ye düşüncelerimiz çerçevesinde hizmet edecek yeni bir sivil toplum kuruluşu kazandıracağız. GER-SES rumuz kısaltmasıyla, Gerze Sanat, Eğitim, Spor ve Kültür Derneği adında, tüzüğü hazırlanmış, Gerze’ mizin birçok sorunu açısından şimdiden çaba sarf edecek, yeni ve bizim taahhütlerimize yardımcı olacak, bu hedeflere dönük bir sivil toplum kuruluşu yapısı, oluşturacağız. Pandemi, her şeyi olduğu gibi, bu işlerimizde de, gecikmeye yol açtı. Malum, genel kurullar yapılamıyor. Toplantılar sorunlu.

Kısaca söylemek gerekirse, sivil toplum kuruluşları ve dernekler, bir kentin idaresinde olmazsa olmaz, istişare ve kurultay noktalarıdır. Vazgeçmemiz düşünülemez. Biz Gerzeliyiz. Biz istersek her şeyi yaparız. Siz varsanız, bizde varız.     

Gerze Gündem Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER