Sorularımız Devam Ediyor

Gerze Belediye Başkanlığına Aday Adayı olan Gümrük Müşaviri Bülent Eryılmaz’a sorduğumuz “Gerze sizce ekonomik geleceğini hangi sektörlerde aramalı? Bu sektörlerin geliştirilmesinde Belediye Başkanlığının rolü ne olmalı?” sorusunu yanıtladı.

ilgili. Gerze’mizin geleceğine yön verecek; bu denli hayati ve yine bu denli tecrübe, bilgi birikimi ve iyi gözlemleme yapmış olmayı gerektiren soruya, belli başlı tespitlerimizden yola çıkarak cevap vermeye çalışayım. Ancak öncelikli olarak vurgulamak isterim ki, bu denli önemli bir konu sadece seçilmiş belediye başkanı ve birkaç arkadaşının insafında ilerleyecek bir konu değildir. Bu yetkin olduğundan herhangi bir şüphe duymadığım ben ve ekibim için de geçerli. Peki ne yapacağız? Daha önceki açıklamalarımda ve ilk videolarımda da ifade ettiğim gibi. Bu sorumluluk Gerze dışında yetkinliğini kanıtlamış Gerzeliler ile Gerze içerisinde yaşayan, değişik Gerze dışı tecrübelere sahip olan ve Gerze’mize geri dönmüş Gerzeliler ve Gerze’deki sivil toplum kuruluşları, Gerze halkı ve hatta Gerze’nin diğer siyasi parti temsilcilerinin bile katılımıyla yapacağımız, Gerze Kurultaylarında paylaşılıp, olgunlaştırıp, geliştireceğimiz bir sorumluluk olacaktır. Ama ben ve arkadaşlarımın görüşlerine göre, birkaç motor sektörü ifade etmek mümkündür. İlk hedefimizi turizm üzerinden şekillendirelim. Gerze’mizin şuan ki hali, turizm sektöründen en çok faydayı sağlayacak şekilde, nasıl bir temel yapı oluşturulduğunu görmemize yardım edecek enstrüman olarak elde bir turizm master planının olduğunu sanmıyorum. Varsa bile iletişim kanallarında yayınlanmış bir örneğini görmedim. BU zamana kadar Gerze’de turizm adına yapılan yatırımların da, bizim ifade ettiğimiz gibi, planlı, kurultaylı, ortak akılla yaratılmış yol haritalarının sonucun gerçekleştirilmiş yatırımlar olduğunu da sanmıyorum. Belediye Başkanlığının zaman içerisinde yapmış olduğu turizm yatırımları ki, birçoğu eski başkanlar tarafından, iyi niyetle ve kişisel öngörülerinden hareketle yapılmış yatırımlar olduğunu söyleyebilirim. Köşk Turistik Tesisleri de (Nortstar), Gerze Oteli, Otel Geruze de öyle. Ama planlı bir şekilde yapılmamış olmasına rağmen, yapanlara şükran borçluyuz. Kişisel ileri görüşlülükleri, isabet göstermiş durumdadır.

O zaman soruyu cevaplamaya buradan devam edersek, tercihimizin yataklı turizm olduğu noktalarda; otel, motel, pansiyon gibi yeni işletmelere ihtiyacımız var. Neden yeni yatağa ihtiyacımız var? 2020 kurban bayramında köşk caddesinde yürürken, otomobillerinde bulunan bir grup turist tarafından, bizden yatacak yer bulmaları konusunda yardım istenildi. Otel, motel veya pansiyon taleplerini dile getirdiler. Tesislerimizin hiç birisinde yer bulamadıklarını ifade ettiler. Sinop’ta da yer olmadığını söylediler. Demek ki mevcut yatak kapasitemiz, hareketli mevsimlerde yeterli olmuyor. Bu durum, turizmin belirli bir tanıtım ve beklentiyle yapılmıyor olmasına rağmen böyle. Bir de profesyonel turizm yapılsa, bu yatak sayılarıyla kentimizin turizm gelirini arttırmanın, turizm üzerinden istihdam yaratmanın mümkünü, maalesef yok. Bir de şu açıdan bakalım. Gelecek 20 yıl ve sonrasında, iklim değişikliğinden dolayı, Akdeniz Bölgesi mevcut ortalama sıcaklığından çok fazla ısınacak. Bu durum, yaz turizmi açısından da olsa, Akdeniz Bölgesi turizminin farklılaşmasına neden olacak. Peki Karadeniz Bölgesi iklim değişikliğinden nasıl etkilenecek? İklim Bilimcileri, küresel ısınma ile birlikte, Karadeniz Bölgesinin Akdeniz iklim koşullarına dönüşeceği öngörüsünde bulunuyorlar. O zaman, şuan tatil tercihlerini Akdeniz Bölgesinden yana yapan potansiyel turistlerin bir kısmı, Karadeniz Bölgesini de tercih eder hale gelecektir. Kadadeinz Bölgesinin oldum olası sorunu olarak lanse edilen “ama yazı kısa” inanışı tarih olacak. Bizim bu durumu öngörüp, zaten yetersiz olan yatak kapasitesini süratle çoğaltmamız şarttır. Yoksa, işletilmesinde sorunlar yaşanıyor diye. Birçok olumsuzlukla karşı karşıya kalınabilir korkusuyla, mevcut bir belediyenin malı otelin, kredi yurtlar kurumuna devredilmesi, en hafifinden Gerze’miz turizmine ihanettir. Yani, özel sektörü de teşvik ederek, hem belediye olarak ve hem de yatırımcılar eliyle, yatak kapasitemizi arttırmamız şarttır.  Ben olsam, var olan 3 yıldızlı oteli amacı dışında tahsis ile elden çıkartmak yerine, aksine belediyenin kontrolünde bir turizm acentalığı kurarak, oteli her mevsim çalışır hale getirir,  turizmde önderlik ederdim. Bunun dışında,  Gerze’ de 30 binin üzerinde konut var. Konut başına 1 kişi bile düşmüyor. Nerdeyse 2 konuta 1 kişi düşüyor. Bu konutların birçoğu, kısa tatil süreleri için edinilmiş konutlar. Bir kısmı da yatırım amaçlı satın alınmış konutlar. Pansiyonculuk Sinop’ta epey sevildi. Ben olsam belediye başkanlığının Gerze halkının pansiyonculuğu teşvik edilmesini sağlardım. Buradan da, eksik yatak kapasitesine çare yaratmaya çalışırdım.

Turizm sadece yatak kapasitesi mi? Tabi ki hayır. Yeterli yatak kapasitemiz var olmasına rağmen, eğer turisti Gerze’mize getirecek çalışmaları; belediye başkanlığı ve ekibi yapamazsa, yatak kapasitemiz atıl hale gelir. Onun için de turistin kentimize gelmesini sağlayacak; bizim de turistin ilgisini çekecek turizm dallarını organize etmemiz şarttır. Doğa yürüyüşleri organizasyonu; atv ile doğa sürüşleri; jeep safari turları; dağ bisikleti turları; dağcılık ve tırmanma gibi doğal güzelliklerimiz ve olanaklarımızın kullanıldığı; turistin hoşça vakit geçireceği aktiviteler ve para harcama (bizim için de gelir) olanakları yaratmalıyız. Plajlar veya denize girilebilecek beach tarzında, farklı özelliklere sahip alanlarımızın olmasını sağlamalıyız. Deniz teknesi turları; deniz eğlencelerine ilişkin çeşitlilik yaratmalıyız. Yamaç paraşütü, civar merkezlerdeki güzelliklerin gezdirilerek satıldığı günübirlik turları gerçekleştirmeliyiz. Grup olarak şehrin bisikletle gezdirilmesi gibi, turiste zaman geçirtecek aktiviteler düzenlemeliyiz.   Bunların kendiliğinden, yatırımcının inisiyatifi ile gerçekleşmesini beklersek, uzun yıllar bekleriz. Belediye başkanlığının bu yatırımların yapılmasında öncü, destekleyici, motive edici, ön açıcı fonksiyonlarını aktif olarak kullanması gerekmektedir. Yoksa, atı alan Üsküdar’ı geçer.  Zaten belediye başkanlığı ve ekibinin asıl fonksiyonlarından birisi de budur zaten. Her ne kadar şimdiye kadar keşfedilmemiş veya yarım yamalak uygulanmış olsa da.

Sorumuzun cevabı iki aşamalı olup devam edecek.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2021, 11:41

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
partisiz
partisiz - 3 yıl Önce

gerzenin bu geldiği sosyolojik yapısıyla turist falan gelmez biraz gerçekci olalım gerzenin yok işte öyle çok güzel çok cazip doğal deniz plaj güzellikleri falan yok.güzel mimarili planlı düzenli bahçeli yangın sonrası evlerinin denizle birleşiminden doğan bir güzelli vardı onuda çok katlı büyük konutlarla yok ettik.geriye kalan turizm denebilirse salca turşu yoğurt vs vs turizmi.gerzenin sosyolojik değişim güzelliği için en az 20 lık nesil değişimine ihtiyacı var.

Bülent Eryılmaz
Bülent Eryılmaz @partisiz - 3 yıl Önce

partisiz arkadaşım, karamsar ve umutsuz olmak sorunları çözmede işe yarar yöntem değildir. bu polyannacılık oynayalım. her şeye toz pembe bakıp, yalan yere umut pompalayalım demek de değildir. özellikle ege ve civarında, deniz turizmi açısından plaj ve kuma sınırlı sahip olan bir çok kent vardır. mesela bodrumun bir bölümü gibi. kumsalsız veya sınırlı kumsalı olan beach club örnekleri çoktur. doğal kumsalı olmak avantaj. ama yoksa kara yas matem bağlamamak lazım. çözülür. belediye başkanlığının öncülüğünde, denize giriş alanlı tesisler gerçekleştirilir. evet, çarpık kentleşme, eski şehrin dokusunu koruyamama hataları yapıldı. geri getirmek mümkün değil. buna rağmen bir şeyler yapılabilir. sosyal doku değişimi dediğiniz şey 2-3 yıllık sıkı çabalamayla dönüşüm trendine girer. insan yeni şeylere adapte olmak konusunda genetik olarak çok mahirdir. eğer yeniyi olması gereken şekilde sunar ve ısrar edersek, başarırız. umutsuzluk yok. biz gerzeliyiz. evvelAllah herşeyin üstesinden geliriz.

banner381
SIRADAKİ HABER