Gerze Belediyesi Makaleye Açıklık Getirdi

İnşaat Mühendisi Hasan Vehbi Ersoyun yazmış olduğu "Gerze kanalizasyon ve terfi merkezi inşatına bakış" adlı makalede öne sürülen iddalara Gerze Belediyesi tarafından açıklama getirildi.

Gerze Belediyesi Makaleye Açıklık Getirdi

TEKNİK AÇIKLAMA

18.05.2013 Tarihinde “Gerze Gündem” isimli haber sitesinde yayımlanan “Gerze Kanalizasyon ve Terfi Merkezi İnşaatına bakış” başlıklı yazıda geçen yanlış bilgilendirmeleri düzeltmek amaçlı teknik açıklama yazımızdır;

1956 yılında Gerze yangınından sonraki yerel yönetimler aracılığıyla eklenti/tamiratlar yapılarak günümüze kadar getirilmiş ve halen sürekli sorunlar veren kanalizasyon şebekemiz kimi yerlerde hizmet veremez, bazı mahallelerde ise bakım/tamirat/değişiklik sebepleriyle ağır amortisman maliyeti oluşturur duruma gelmiştir. Bu sebeple 21 yy.’da ilçemize yakışan işlevsel, ekonomik ve daha modern bir kanalizasyon sistemi oluşturmak için gerekli çalışmalar başlatılmış hatta neticelendirme aşamasına gelinmiştir.

İller Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Samsun Bölge Müdürlüğünce ortak çalışma sonucunda ilçemiz için yaptırılan projenin ismi “Gerze Kanalizasyon Projesidir. Bilindiği gibi altyapı projeleri en az 30+5 toplamda 35 yıllık ihtiyaca cevap verebilecek şekilde 1. ve 2. Kademe olarak dizayn edilmektedir.  İlçemiz için yaptırılan projenin 1. Kademesi toplamda 61 km uzunluğunda olup, hali hazırda kullanılan, yerleşim bulunan, yaşanılan bölgeleri kapsamakta olup yakın tarihte yapımına başlanacak olan kısımdır, 2. Kademe ise ilçemiz imar planına uygun olarak ileride kullanıma açılacak bölgeleri kapsayan 40 km’lik hattır. Sistem bütünlüğü açısından projesi 1. Kademe ile birlikte hesaplanmış fakat inşaatına başlanmayacak olan kısımdır. Projemiz toplamda 100 km uzunluğundadır.

Toplanan atıksuyun deşarj edilmesi, deşarj edilmeden önceki arıtma şekil ve yöntemleri bu proje kapsamında olmayan başka bir konu başka bir uzmanlık alanı, başka bir mühendisliktir. Cevap vermek durumunda kaldığımız ilgili yazıda belirtilenin aksine, toplanan atıksuların uygun artıma yöntemine göre arıtılmadan direkt olarak deşarj edilmesi, söz konusu olamaz ve gerçeği yansıtmamaktadır. Deşarj etmeden önceki arıtma şekli, yani Biyolojik arıtma, Fiziki arıtma, Ön arıtma gibi yöntemlerden hangisi ile yapılacağı

·         Coğrafi konum

·         Enerji temini

·         Ulaşım durumu

·         Taşkın riski

·         İnşa maliyeti

·         Arazi/zemin ıslah maliyeti

·         Gelecekte genişletilebilme imkanı

·         Detaylı maliyet analizi (ilk yatırım / işletme maliyetleri)

·         Finans Kaynakları

·         Tarife önerisi (Halkın ödeme Kapasitesi)

·         Endüstriyel /Evsel atık miktarı

·         Özümseme Kapasitesi

Gibi birçok etken değerlendirilerek konusunda uzman kişi veya kurumlarca, çevreci bir yaklaşım içerisinde belirlenmektedir. Bu bağlamda bu donelere haiz olmayan, konuyla ilgili uzmanlığı olmayan kişi yahut kurumlarca kamuoyunu yanlış yönlendirebilecek ifadeler kullanmak son derece yanlıştır.

Bu doneler incelenerek, neredeyse tamamının evsel atıklardan oluştuğu ilçemiz atıksuyu için uygun görülen arıtma şekli  “Ön Arıtma ve Derin Deniz Deşarjı”dır, ve projesi halen devam etmektedir.

Ön arıtma ve derin deniz deşarjı, ilgili yazıda bahsedildiği gibi “toplanan atıksuyun tamamının direkt olarak denize pompalanması” ifadesinden çok uzak, Çevre mühendisliğinde kullanılan bir “arıtma yöntemidir. Daha en başında organik ve inorganik atıkların ayrıştırıldığı yahut çökertildiği akabinde deşarj ünitelerinde filtremeler in yapıldığı bir arıtma sistemidir.

Sözü edilenin tam aksine oldukça yaygın kullanılan 2013 tarihli birçok projede tercih edilen hali hazırda,

·         Trabzon (topoğrafik şartlar sebebiyle 4 ayrı noktadan)

·         Rize

·         Giresun

·         Ordu

·         Fatsa (2 ayrı noktadan)

·         Sinop (2 ayrı noktadan)

·         Ayancık

·         Türkeli

Gibi bölgemizde, bize çok yakın yerlerde, sadece Karadeniz’le kalmayıp

·         İstanbul’un birçok ilçesinde (Marmara’ya)

·         Marmara denizine sahili olan kentlerde

·         Akdeniz’de (Mezitli/Mersin)

·         Turizm cenneti Fethiye’de

Ön arıtma ve derin deniz deşarjı yapılmaktadır. Bu bağlamda bu proje 21. yy’dan uzak değil, bir 21. yy projesidir.

Bütün bunların yanında nüfusu 12.800, endüstriyel atık miktarı sıfır denecek kadar az, tamamen evsel atıktan oluşan, çok ağır kimyasal, petrol türevleri vb. atıksuyu bulunmayan ilçemiz atıksuları için, kurulum maliyeti çok fazla olduğu gibi; kullanılacak kimyasallar, enerji maliyetleri, personel giderleri sebebiyle işletmesi de bir o kadar pahalı bir sistem olan atıksu arıtma tesisi yerine, kurulum maliyeti daha az işletme maliyeti yok denecek kadar az olan Ön arıtma ve derin deniz deşarjı seçilerek ilçemiz halkının menfaatlerini gözeten ve söylenenlerin aksine çevreye duyarlı bir sistem seçilmiştir.

Kaldı ki, ileride mesnetli ve yerli sebeplerin oluşması (Endüstriyel atık miktarının çok artması, arıtılmış suyu kullanma ihtiyacı) sebebiyle zorunlu hale gelebilecek bir atıksu arıtma tesisinin kurulumu şu an yapılacak ön arıtma tesisi sahası içerisinde rezerve edilerek mümkün kılınmıştır.  Bilindiği üzere projeler bu sebeplerle 2 kademe olarak dizayn edilir, gerçek veriler ve doneler ışığında zaruri ihtiyaç ile kurulabilecek yeni bir arıtma sistemi  için yapılan proje değişikliğinin hesabı belediye başkanından sorulur, tazminat ödetilir, mantığı ; gerçekten çok uzak, hatta komiktir.

Bütün bunların dışında; 16 milyon TL yaklaşık maliyeti olan bir projenin ihalesin Gerze Belediyesi tarafınca yapılamayacağı aşikardır. İhale İller Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünde ilgili kurum tarafından yapılarak yaklaşık 10 milyon TL ile en az teklifi veren istekliye idaresince yani İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından verilmiştir.

Özel çabalarıyla 10 Milyon TL sözleşme bedeli olan bir işin İller Bankası SUKAP (Belediyelerin su ve kanalizasyon projesi) kapsamında %50 kredi %50 hibe olarak değerlendirilmesini, 16 Milyon TL’lik işin 5 Milyon TL’ye mal olmasını sağlayan Belediye Başkanımız Sayın Osman BELOVACIKLI’ya ihale ilgili mesnetsiz, asılsız ve yakışık olmayan hakaretler yerine,

Teşekkürü bir borç biliriz,

Karadeniz’in temizliği, ekolojik denge konusunda bizim kadar duyarlı olduğunu umut ettiğimiz vatandaşlarımızın, Orta Avrupa’dan tuna nehri ile Karadeniz’e dökülen ağır sanayi atıkları ve TÜİK verilerine göre toplam deniz deşarjının %45 i ile belediyelerden daha çok deniz deşarjı olan termik santraller konusunda, aynı endişelerini ifade edebilmelerini temenni ederek,

Saygılarımızla tüm kamuoyuna duyurulur.

Özgür BÜYÜK  

 İnş. Müh.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2013, 12:41
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hüseyin
Hüseyin - 11 yıl Önce

sırf eleştiri olsun diye eleştiri yapılmamalı hasan bey

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 11 yıl Önce

haberin ekindeki yazılı metin gerze belediyesi'nin kamuoyuna açıklaması mıdır, yoksa inşaat mühendisi özgür büyük'ün şahsi değerlendirmesi midir? gerze belediyesi'nin kamuoyuna duyurusu ise, gerze belediyesi'ni temsilen belediye başkanı'nın kendisine teşekkür etmesi tuhaf değil midir? şayet, bu yazı inşaat mühendisi onur büyük'ün konu hakkındaki şahsi değerlendirmesi ise, bunun gerze belediyesi'nin kamuoyuna duyurusu olarak verilmesi ne kadar doğrudur?

yazı metninin sonunda inşaat mühendisi özgür büyük'ün sadece şahsi ismini kullanmış olması dikkat çekicidir. bu konuda inşaat mühendisi özgür büyükten açıklama beklemekteyiz.

syg,
gka

Orhan USTA
Orhan USTA - 11 yıl Önce

hasan vehbi ersoy'u da tanımam özgür büyük'ü de tanımam ve yazıların tamamını tarafsız bir gözle okudum. yararlı ve açıklayıcı yazılar olmuş. ancak hakaret unsuru görmedim hiç. yanıt niteliğindeki yazıda başkanın savunulmaya çalışılmasını anlamadım bu yüzden. böyle tartışmalar gerze için yararlıdır. alınganlığın anlamı yok.

hasan vehbi ersoy
hasan vehbi ersoy - 11 yıl Önce

özgür kardeşimize yazdırılmış yazıyı 24 saat gecikmeli olarak 24 mayıs sabahı okudum,osman başkana ben hakaret etmişim gibi bir çıkarım yapmıştırılmış,benim makalemde asla hakaret bulunmadığı gibi,yanlış örneklemeler yapılmıştır,denizler herşeyi temizler mantığı savunulmaya çalışılmış olup,müsait olur olmaz gereken cevap anlaşılır vaziyette kamuoyuna duyurulacaktır,keşke belediyenin çevre mühendisinin de arıtma ile ilgili fikirleri belirtilseydi diyorum,eksik olmuş bence...

mahmut cayvalı
mahmut cayvalı - 11 yıl Önce

hasan bey'in sorumlu, dostane akıl yürütmesine karşı yazılmış bu yazıda sadece teknik açıklama değil, bariz bir öfke ve had bildirme tonu var. bu ayıp. belli ki belediye başkanı hasan bey'in yazısına sinir olup bu yazıyı ısmarlamış. ama kurumsal cevap vermek fazla onore etmek olur diye küçük bir hesapla, şahsi imza açtırmış. ikinci ayıp ise zihniyette, tipik elit aydın yazısı...beyefendi aslında şunu demek istiyor belli ki : "ey hasan bey, ey halktan kişiler siz ne bilirsiniz, doğruyu bir tek biz uzmanlar biliriz, akıl yürütmek eleştirmek sizin haddiniz değil, aklınız ermez,kafa karıştırırsınız, hele termikçiyseniz hiç konuşmayın siz" ...bunu demek istiyorlar ama harbiden doğrudan söyleyemiyorlar. beyler, osman başkan, sözde solcu elitler merak etmeyin: biz, yani halk, yani uzman olmayanlar sizi ve kibrinizi bir kez daha duyduk bu yazıda... inan olsun bu seçimde, kahreden tevazumuzla sizi gerzede de sandığa ve tarihe gömeceğiz. siz birbirinize teşekkür etmeye devam edin.

Özgür BÜYÜK
Özgür BÜYÜK - 11 yıl Önce

öncelikle şunu belirtmek isterim ; yazı bana yazdırılmış bir yazı değil, kendi hür irademle hazırlayıp sunduğum bir teknik yazıdır. mesleki etik gereği ilgili herkesin fikri alınmıştır.

hakaret konusuna gelince, yazıda geçen "ihale ile ilgili mesnetsiz, asılsız ve yakışık olmayan hakaretler" den kasıt : hasan bey'in "terfi merkezine başka bir bakış" makalesi değil, o yazıya yapılan yorumlarda geçen iddialardır. herkesin eleştri yapma/ teknik açıklama isteme hakkı vardır. bu bağlamda orhan beyin dediği gibi alınganlık yapılacak bir durum yoktur.

prensiplerim gereği, kimliğini belirtmeden, ve bu sebeple ; sorduğu veya yazdığının alenen arkasında duracağına emin olmadığım kişilere cevap vermeyeceğimi, burda belirtmiş olayım.

saygılarımla.

Belediyenin Çevre Mühendisi
Belediyenin Çevre Mühendisi - 11 yıl Önce

ilçemizle ilgili olarak en uygun arıtma modeli çevre ve şehircilik bakanlığı uzman personelince ve iller bankası uzman personelince belirlenmiş olup evsel nitelikli atıksu üreten bir yerleşim yeri için ön arıtma yani mekanik arıtma ve devamında derin deniz deşarjı öngörülmüştür.derin deniz deşarjı demek atıkların doğrudan denize salıverilmesi demek değildir seyrelticiden geçirildikten sonra % 70 arıtılan suyun denize salınması demektir.bilgilerinize.....

Gerze Gundem Haber
Gerze Gundem Haber - 11 yıl Önce

Editör Notu: Sayın okuyucularımız; yazmış olduğunuz yorumlarda lütfen kişisel haklara saldırı veya hakaret içeren sözlere yer vermemenizi rica ederiz. Aksi taktirde yorumlarınız yayınlanmayacaktır.


banner381
SIRADAKİ HABER