Süleyman Nazif

                     Ocak 1870'te Diyarbakır'da doğan Süleyman Nazif'in ailesi bir çok aydın yetiştiren önemli şahsiyetlerdendi. Babası Said Paşa şair ve tarihçi geniş nüfuz sahibi idi. Ailesinin desteğiyle özel eğitim alarak Arapça, Farsça ve Fransızca'yı öğrenerek Doğu ve Batı kültürüne adapte olmuştu. Gençlik çağlarında devlet memurluğuna giren lakin zamane Ziya paşa ve Namık Kemal'in ideolojisinden etkilenerek Paris'e giderek ''Meşveret gazetesi' nde yazı yazmaya başlamasıyla Paris'te on sekiz ay kalarak İstanbul'a dönmesiyle İstanbul'da durmasının sakıncalı olduğu görüşüyle Padişah derhal onu 'Yazıişleri Müdürü' olarak Bursa'ya gönderir.

                  Bursa'da oniki yıl bu görevde kalarak bu arada Servet-i Fünun dergisine İbrahim Cehdi takma isimle yazılar göndererek böylece 'Edebiyat-ı Cedide' adıyla anılan sanat akımına da katılarak 1908 yılında Meşrtiyet'in ilanıyla Bursa dan ayrılarak İstanbula gelip Ebüzziya Tevfik ile beraber 'Tasvir-i Efkar' gazetesini kurar. Hararetli ve yoğun eleştiri içeren makaleleri tepki toplamaya başlamasıyla Meşrutiyet çağında yeniden devlet görevine atanarak 1909'da Basra valiliğine atanarak sırasıyla Musul, Kastamonu, Trabzon ve Bağdat valiliklerinde de görev alır.

              1918 yılında tekrar İstanbul'a dönerek Cenap Şahabettinle beraber 'Hadisat' gazetesini kurarak, 16 Mart 1920 tarihinde İngilizlerin, Fransızların, İtalyanların  İstanbul'u işgaliyle 'Kara Bir Gün' başlıklı eleştirilsel yazısıyla gözönüne gelerek tepkiler alması mamafih, Sultan Mahmud Türbesinin önünde Fransız birliğini seyreden heykel görünüşlü işgal kuvvetleri komutanına hitaben ''Ben vatanımda görevimi yapıyorum. Ya siz general siz bu topraklarda ne arıyorsunuz.?'' diye haykırmasıyla İngilizler tarafından Malta adasına sürülmesine sebep olmuştur. Yirmi ay kadar Malta adasında zaruri kaldıktan sonra yurda dönerek emekli maaşı ve yazılarının karşılığı aldığı ücretle geçinmiştir. Zatürre hastalığına yakalanarak 5 Ocak 1927 tarihinde Şişli'deki evinde vefat ederek Edirne kapı mezarlığı'na gömülmüştür.

[email protected]                                               

Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar BERBER

YORUM EKLE