“Siyanüre Hayır!”

Fatsa’da binler, sağlıklı yaşam hakkını savundu “Siyanüre hayır!” dedi

“Siyanüre Hayır!”

  Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Yukarı Bahçeler Köyü’nde Altıntepe Madencilik şirketinin siyanür kullanarak yapacağı altın madenciliği faaliyetlerine tepki olarak daha önce duyurusu yapıldığı gibi 6 Ekim günü çok sayıda sivil toplum örgütünün ve halkın katılımıyla bir miting gerçekleştirildi. Mitinge katılanlar, 900 ton altın rezervi olduğu iddiasıyla faaliyetlerine başlamak isteyen Altıntepe şirketinin bu faaliyet ve taleplerinden vazgeçmesini istedi.

  Miting organizasyonunun sorumluları Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu, Demirci Köyü Doğa Koruma Platformu, Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, Ünye-Fatsa Doğa Koruma Platformu ve Fatsa Avcılar ve Atıcılar Derneği, Karadeniz (Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Rize ve Trabzon), İstanbul ve Ankara’dan  çevre dernekleri ile  platformları  ağırladı. Karadeniz illerinden, İstanbul ve Ankara’dan katılanlarla birlikte  yaklaşık 2000 kişi siyanürle altın arama faaliyetlerinin protestosuna katılmış oldu. Birbiri ardına eklenerek uzun bir kortej oluşturarak ilerleyen sağlıklı yaşam hakkı savunucuları,  kendilerini karşılayan halkın alkışları arasında miting alanına doğru sloganlar atarak ilerlediler. Mitingde bazı pankart ve dövizlerde yazan binlerin haykırdığı sloganlar şöyleydi;  “Fatsa-Ünye halkı siyanüre direniyor”, “Siyanür katliamdır”, “Altıncı filo defol”, “Tarlamda mısır, bahçemde fındık yiyebilmek için siyanüre hayır.” ”Güneş rüzgar bize yeter”, “İnsana hayvana, yeryüzüne özgürlük” “Siyanürcü şirket Fatsa’yı terket!”, “Fatsa, Fikri yaşıyor toprağına sahip çık”, “Fatsa’nın üstü altından değerli”.

Miting alanında konuşma yaparak siyanürle altın arama faaliyetlerini nasıl takip ettiklerini anlatan Avukat Alptekin Ocak, Altıntepe şirketinin siyanürle altın arama faaliyetlerini yargıya taşıyacaklarını, kendilerinin de aynı İstanbul’da Gezi Parkı sürecinde AVM yapılmasına yargı yoluyla karşı çıktıkları gibi Fatsa’da altın aranması için de idare Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirtti. Miting alanında konuşma yapan Bahçeler Köyünden köylü kadınlar da yaşam alanlarını tehdit eden siyanüre karşı direneceklerini, çevre dernekleriyle birlikte verilecek hukuki mücadelenin de içinde olacaklarını söyledi. Saat 11’de başlayan miting konuşmaların ardından Mehmet Gümüş ve Cem Çelebi’nin gündeme uygun mesajlarla dolu konserlerinin ardından dağıldı.

Haber: Pınar Demircan

(Yeşil Gazete) 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2014, 13:18
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER