Gerze gündem haber emlak

Biz sorduk GERÇEK cevapladı. (3) son

ÇEVRE

GERÇEK Derneğinin verdiği cevaplara kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Termik santral yapılması olayı sadece ülkemiz için mi geçerli? Diğer ülkelerde durum nedir? Termik santrallerin faal olduğu ya da yeni yapıldığı ülkeler var mı?

Evet, kimileri neredeyse dünyada artık kömürlü termik santral yapılmadığını, hatta yapılanların kapatıldığını ileri sürerek, Gerzeli’yi kendi düşüncesine ikna etmeye çalışıyor, oysa bu gerçekdışı bir iddia. Ya cehalet ya da yalan! Halen dünyada mevcut elektrik üretim santrallerinin yaklaşık yüzde 65’i termik, yüzde 20’si nükleer ve yüzde 15’i de hidroelektrik ve diğer santrallerdir. Termik santrallerin yüzde 60’ını ise kömür yakıtlı santraller oluşturmaktadır.Kaynakları belli uluslararası raporlardan aktardığımız aşağıdaki iki grafik halen çok sayıda ülkede de kömür yakıtlı santral yapımının sürdüğünü gayet net ortaya koyuyor. 2008 tarihli birinci grafikte “Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD ) dahil gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin durumu yer alıyor. Başta ABD olmak üzere Almanya, Japonya, Kore, Polonya, İtalya ve Türkiye’de kömür yakıtlı termik santral yapımlarının devam ettiği görülüyor. Bunların dışında Rusya ve Çin’de de çok sayıda kömürlü termik santral yapımı sürüyor.

İkinci grafikte ise sadece Avrupa’da inşa halinde olan santrallere işaret edilmektedir. 2012 yılına kadar Avrupa’da devreye girecek olan ve her biri 300 MW’tan büyük toplam 151 bin MW’lık, 212 adet santralin ülkelere göre dağılımı görülmektedir. Bunların içinde siyah nokta olanlar taşkömürü, gri olanlar linyit yakıtlı santrallerdir. Fark edileceği gibiözellikle çevre bilincinin yaygın ve yüksek olduğu Almanya içinde de çok sayıda kömürlü santralin yapımı devam etmektedir. Açık mavi noktalar doğalgaz santrallerini, kırmızılar nükleer santralleri, lacivertler ise ağırlıklı olarak hidrolik ve diğer yenilenebilir enerji santrallerini göstermektedir. Sadece Almanya’da 5 tane kömür yakıtlı termik santral 2011 ve 2012’de işletmeye alınacaktırv(-RWE Power BoA Neurath, v2.100 MW, Linyit-STEAG / EVN Duisburg-Walsum-10, 700 MW, Taşkömürü-E.ON Energie Datteln-4, 1.055 MW, Taşkömürü-Vattenfall Europe Boxberg, 675 MW, Linyit -Vattenfall Europe Hamburg-Moorburg, 1.654 MW Taşkömürü).

Üzerinde konuşulan konulardan birisi de istihdam ve Gerze’nin kalkınması. Bu istihdamdan yerel halkın ne kadar faydalanabileceğini düşünüyorsunuz. İkincisi; santralde çalışmak için dışarıdan gelenler yüzünden, Gerze’nin herkes tarafından çok takdir edilen yerel yapısının bozulması ve Gerze’de adli olayların artması gibi sakıncalar doğurabileceğini düşünüyor musunuz?

İstihdamdan yerel halk elbette faydalanacak ama bunun oranını artırmak iki noktada Gerze’ye bağlı. Birincisi; Hem inşaat sırasında hem de işletmeye geçtikten sonra uzmanlık, kalifikasyon, ve girişim gerektirecek işler için Gerze’nin hazırlıklı olması meselesi. O zamana kadar mümkün olduğu kadar çok Gerzeli gence gerekli kalifikasyonun kazandırılması; inşaata ve işletmeye tedarik sağlaması muhtemel alanlara yönelik girişimlerin, bunlara uygun nitelikli iş gücünün yaratılması gerekiyor… Bakın kaynakçı yetiştirilmesine yönelik atölye ve techizat için Anadolu Grubu Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla Meslek Lisesi’ne, önemli miktarlarda bağış yapıyor.

İkincisi ise yerel yönetimin bu konuda yatırımcıyla diyalog ve müzakere geliştirerek başta alt yapı ihtiyaçları olmak üzere Gerze’nin kazanımlarını optimize etmeyi başarması. Biz her iki konunun da takipçisi olmaya, mesleki eğitimlerin artması ve diyalog konusunda baskı unsuru olmaya devam edeceğiz.

Yerel sosyal dokuda bozulma ve adli olaylarda artış gibi risklere gelince, her türlü büyüme elbette bazı sosyal riskler içerir. Risk var diye kalkınmadan ve yarınlarımızdan vazgeçip, yerimizde mi sayacağız? Mesele bu riskleri yönetmeyi becermekte. Bu da zor değil ama doğru yaklaşım gerekiyor. Bu riskler, zamanında öngörülürse; önlemleri uzmanlardan destek alınarak, zamanında planlanır ve oluşturulursa pekâlâ bertaraf edilebilir. O zaman hem dışarıdan gelenler zarar değil, pek çok örnekte olduğu gibi ekonomik canlanma ve kültürel zenginlik getirir, hem de huzur bozulmaz.

Tabii tüm bu önlem ve tedbirler için de yine proje sahipleriyle, uzmanlarla diyalog ve müzakere içinde olmak gerekir. Konuya “hayır istemiyoruz defolun” diye değil. “Hangi sorunları nasıl çözeriz, daha proje aşamasından başlayarak yatırımcıdan hangi önlemleri almasını, hangi somut katkı ve destekleri vermesini isteyeceğiz” diye bakmak gerekir. Böyle bakılırsa yatırımın bu alandaki etkilerini ve alınması gereken önlemleri bilimsel ve tarafsız olarak araştırmak ve saptamak üzere yatırımcıyla ortak girişimlerde bile bulunulabilir.

Biz dernek olarak önümüzdeki aylarda bu tür yatırımların yapıldığı yerlerde incelemeler yaparak, bu konuda iyi ve kötü örnekleri deneyimleri bir rapor haline getirmeyi düşünüyoruz. Tabi en doğrusu bütün bu yararlı inisiyatiflerin başta halka hizmet l eden yerel yönetim tarafından alınıp, bizim gibi sivil toplum örgütleri ve medya tarafından da denetlenmesi destek verilmesi ve takip edilmesi.

Son yıllara kadar Anadolu Grubu Gerze’de pek tanınmıyor, onlar da buralarda görünmüyordu. Ne oldu da birden Gerze’ye yardımlar yağmaya başladı? Gerze’yi çok sevdilerse buraya termik santral yapmasınlar, başka alanlarda gelsinler diyenlere ne diyeceksiniz?

Açıkçası bunu söyleyenlerin gelişen dünyadan çağdaş iş yaşamının kural ve normlarından pek haberi yok sanıyoruz! Bu sorunun asıl muhatabı elbette Anadolu Grubu’dur. Biz sadece Gerzeli olarak hem Anadolu Grubu’na hem de benzeri yatırımcı gruplarla nasıl baktığımızı, bunlarla ilişkinin nasıl olması gerektiğine ilişkin yaklaşımlarımızı aktarabiliriz.

Öncelikle Gerze ile Gerze’ye dışarıdan gelen büyük bir yatırımcı şirketin ilişkisi elbette her şeyden önce karşılıklı fayda ve saygı ilişkisi olarak ele alınmalıdır. İyi bir ilişki ancak her iki tarafın bu işten adil bir kazanç sağlaması, birbirlerine dürüst ve saygılı davranmasıyla sürdürülebilir. Bu tür gruplardan beklentimiz, önce dürüst ve ilkeli olmaları, sonra da Gerze’ye adil ölçüde fayda sağlamaları olmalıdır. Bu faydayı talep etmek, adil koşullar içinde artırmak, müzakere etmek, yatırımın çevre ve sosyal etkilerini denetlemekte söz sahibi olmayı istemek Gerzelinin hakkıdır. Sosyal ve girişimci zekâsını kullandığı ölçüde, Gerze bu ilişkiden sağlayacağı sosyal ve ekonomik faydasını artıracaktır. Ancak unutmayalım bu grubun Enerji Bölümü buraya çok beğendiği için tesadüfen gelmedi. Termik santral yatırımı yapmaya uygun bulduğu için geldi. Bunu da başından itibaren ortaya koydu. Bilgilendirme ofisi açtı v.s. Bu anlamda “pantolon olmadı ama gömlek al, bizi sevdiğini ispat et” demenin pek bir anlamı ve faydası yok. Anadolu Grubu bugüne kadar hem Türkiye’de hem de Gerze’de ilkeli, dürüst ve kuralına uygun davrandı. Bunu yaptıkları sürece biz de Gerze olarak onlara aynı şekilde davranırsak Gerze’nin bu işten faydasını artırırız.

Öte yandan Anadolu Grubu gibi büyük kuruluşlar, sadece Gerze’de değil, faaliyet gösterdikleri, yatırım yaptıkları her yerde, istihdam dışında da, önemli sosyal projelere imza atmak, destek vermek, çevre ve diğer sosyal konularda sorumluluk almak, yardımcı olmak zorundadır. Bu tür çağdaş büyük gruplar bu yardımları ve sorumlulukları duygusal nedenlerle, insanlara şirin gözükmek, onları kazanmak için yapmazlar. Uymak zorunda oldukları “sürdürülebilir kalkınma” anlayışının getirdiği bir yükümlülüktür bu. Global ortakları olan büyük şirketlerin performansı, uluslararası denetim kuruluşları tarafından artık bu tür sosyal, insani ve çevreyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeleriyle de ölçülmektedir. Bu yükümlülüklere aykırı davrandıklarında, bu denetimlerden kötü notlar aldıklarında zarar görmektedirler. Hele çevre ve sosyal konularda bariz sorunlara yol açanlar, çok daha önemli prestij kayıplarına ve maddi zararlara uğramaktadır. Yani yardımlar ve sosyal fayda sağlamak gibi şeyler, keyfi ve duygusal olmadığı gibi sadece Gerze’ye özgü bir uygulama da değildir. Topluma faydalı çağdaş iş yapma anlayışının, şirketler için artık çok önemli olan “kurumsal sosyal sorumluluğun” gereğidir. Anadolu Grubu’nun termik için Gerze’ye gelmesiyle birlikte bu çağdaş ve sorumlu anlayış da beraberinde Gerze’ye gelmiştir. Grubun Türkiye’nin pek çok yerinde bu anlayışı hayata geçirdiği, sayısız sosyal proje ve katkılarıyla övgü aldığı, yıllar içinde oluşmuş bu itibarını zedelemekten imtina edeceği biraz araştıran herkesin kolayca öğrenebileceği bir şeydir. 

YEGEP ile ilgili düşünceleriniz?

YEGEP’in tek meselesi var: O da termik. Sözde çevreci olduğu için, termik santrale karşı. Ama YEGEP’in ki sorumlu ve çağdaş bir çevrecilik değil. Bir şeylere karşı çıkarken bilimsel ve demokratik bir tartışmaya değil, söylentilere, kulaktan dolma bilgilere, korkulara rağbet ediyorlar. Ayrıca çevre sorunlarıyla birebir ilişkili diğer sorunlara, insanların iş aş gibi hayati sorunlarına, bilimsel ve teknolojik gelişmelere, kalkınma konusunda sorumluluğa arkasını dönen bir haksız ve sorumsuz bir çevrecilik bu.

Bu durum, YEGEP’in, değişime sadece kendi kişisel çıkarları uğruna karşı çıkan, dünyayı ve Gerze halkını umursamayan bir takım yerel egemenler tarafından kullanılmasına yol açıyor. Termik konusunda bile aslında gerçek sorumluluk almıyorlar, araştırmıyorlar müdahil olmuyorlar. Sadece “istemezük” deyip, sorumluluğu devlete ve Anadolu Grubu’na bırakıyorlar. Gruba ve kamu yönetimine gerçek talepler, koşullar öne sürmeyen, tuzu kuru, soyut bir çevrecilik anlayışı var YEGEP’in. O yüzden işlevsiz ve yenilgiye mahkûm. Ama onlarla birlikte Gerze’nin de yenilmesine, fırsatları heba etmesine, halk denetiminden uzak tesislere mahkûm olmasına göz yumamayız.

İkincisi, artık iyice ortaya çıktı ki, şu anda yaşanan çevre sorunlarına karşı YEGEP’ten hiç ses çıkmıyor! Örneğin şu Yaykıl Çöplüğü konusunda bir tepki verecek olsalar beraberce bir şeyler yapabiliriz. Çevre platformu olarak Gerze’nin diğer çevre sorunlarına duyarsız kalmalarını anlamakta gerçekten zorlanıyoruz.

Çevre ve Gerze’nin ortak çıkarları konusunda samimi olan YEGEP’li arkadaşlarımızın zaman içinde kendilerini, değişim istemeyen egemen çevrelerden ve onların kendi çıkarları için giriştiği manevralardan ayrıştıracağına, bilimsel tartışmaya katılacağına inanıyoruz.

 

Gerze Gündem olarak temel ilkemiz “Taraftar değil haberciyiz.” Tabiki kişisel olarak bizim de bu konularda düşüncelerimiz var. Ama sorumlu bir haberciliğin getirdiği şekilde hareket etmek kimsenin eleştirilsel haddine değildir. Biz bu soruları tamamen tarafsız habercilik adına her iki farklı görüşe yönelttik. Bir taraf cevap verip, diğeri muhatap kabul etmediyse bizim burda yapmamız gereken Gerze Halkına konuyu havale etmemizdir. Biz kimsenin yanında değiliz. Biz sadece ve sadece Gerze Halkının yanındayız.

Yorumlar (14)

zeynep 13 Yıl Önce

basın zaten bu şekilde olmalı. tarafsızlığını korumalıki halk kendi adına okusun mantığını çalıştırsın ve kararını verebilsin. gerze halkı gayet akıllıdır. gerze ve gerzeliyede bu yakışır. aksi halde kapalı sistem demek yerinde saymak hatta geri gitmek demektir. sevgiler gerze gündem. zeyno..

tuzak 13 Yıl Önce

Tek bir soru? önce muhatap aldığınız ve sonra yanıt aldığınız soruların bir cümlesini bile kurabilecek biri gerçekten varmıydı karşısınızda ?Siz Anadolu gurubun düşüncelerini söylteme biçimine sitenizin yataklık etmediğiniizimi sanıyorsunuz sayın editör?

mamoş 13 Yıl Önce

Ülken bey bizleri aydınlattığınız için teşekkür ediyoruz. Mustafa yoğurtçubey bunları yayınladığınız için sizede teşekkür ediyoruz. sayenizde halk doğruları okumuş oldu. Yegep üyeleri sizin bu hizmetinizden dolayı belki birazda olsa istifade etmiştir

FİKRET AYDIN 13 Yıl Önce

BUNLARI CEVAPLAYIN LÜTFEN 1-NEDEN ENERJİ SEKTORÜNE GİRİYORSUNUZ ? 2-GERZE UYGUN OLDUĞU İÇİN GELDİK DİYORSUNUZ NEDEN UYGUN AÇIKLAYIN LÜTFEN. 3-SİZCE GERZE NE KAZANAÇAK ? A- İSTİHDAM KAÇ KİŞİ OLACAK ? 1-KURULUM ESNASINDA ? 2-İŞLETME ESNASINDA ? 3-İŞLETME ESNASINDA NEKADAR YERLİ HALK İSTİHDAM EDİLEÇEK ? 4-SİZCE TEKNOLOJI , İŞ GÜÇÜ ÇEMBERİNİ KÜÇÜLTÜRMÜ ? B- SOSYAL YATIRIMLAR DERKEN HANGİLERİ ? (DAHA AÇIK VE NET) C- GERZE İLE İLGİLİ SOSYAL PROJELERİNİZ NELERDİR? 4- NEDEN KÖMÜR, DOĞAL GAZ DEGİL? A-KÖMÜRDE DIŞA BAGIMLILIK SAYILMAZMI? B-KARADENİZ BÖLGESİ SİNOP'A KADAR TERMİK SAMSUN VE DOGUSU DOGAL GAZ YATIRIMLARI MEVCUT SİZCE NEDEN? C-BU DURUM DOĞAL GAZIN YAKIN ZAMANDA SİNOP BÖLGESİNE GELMEYECEGİ ANLAMINA GELMEZMİ? D-SİZİN ÇEVRESEL OLUNMASI ADINA DOĞAL GAZ SANTRALİ GİRİŞİMİNİZ OLDUMU? 5- SİZ İLK DEFA GİRECEĞİNİZ BU SEKTORDE GEREKLİ EĞİTİM VE BİLGİYE SAHİPMİSİNİZ? NASIL HAZIRLANDINIZ?

inandınızmı,ya cevap 13 Yıl Önce

cevaplanan yazılanlara doğruyu,yanlışı bulmadan.soruyu soranla cevaplayanı merak etmiş oysa sorular,cevaplar hakkında doğru ve yanlışı bulmaya calışsa.. ama yok duz mantık ön yargı istemezuk

termik yapilsin diyorum artik!!! 13 Yıl Önce

gercek sorulari bi şekilde cevaplamış. yegep in icraatleri ise ortada birilerini arkalarina alıp şehir eşkiyalığı yapma .....biraz araştırsınlar ,sorsunlar, ögrensinler yazsinlar!! istemezükkkkkkkkkkkkkk demeyle olmuyoooo ben termik yapılmasa iyi olur diye düşünüyordum . cumartesi günü ordaydim. olaylari yapan bagiran yegep bayanlarını ve egitimcileri ve gerze de kavgaları ile meshur biriniiiiiiiiiiiiiii gelen misafirin üzerine salıp yumruklatıp ve sonra arabaya bindirip kacirildiginizi görünce bunlar ne yapıyor? diye düüsündüm. yegep o gün orda utanc durumdaydıı.....sorular nasıl cevaplanmış diye düşüneceginize eşkiyalığınızı videolardan izleyin .......

Hasan Köse 13 Yıl Önce

mustafa yoğurtçu bırak bu iki tarafa saygılıyız ayaklarını. Anadolu grunundan kaç para aldın onu söyle. sen bizi kek mi sandın. bu pisliğinizi 3200 kişilik face grubumda tüm gerzelilere anlatacağım.

ahmet kahya 13 Yıl Önce

asagıdaki yorumun zavallılığına ve seviyesizliğine bakın 32oo müş bırakın bu ayakları herkes istiyor bizlerde istiyoruz gerzeli gençler olarak. zorla gren peace ve join edilmiş aktif olmayan üyelikler. hemen nasılda saldırmıssınız işinize gelmeyen tarafsız bir habere.bu santral kurulacaktır. değişmeyen tek şey değişimdir. sen rahat ol..

İBRAHİM 13 Yıl Önce

TARAFSIZ BİR HABERE İLİŞKİN HASAN KÖSENİN YAPTIĞI BU SEVİYESİZ YORUMU BİR GERZELİ OLARAK ESEFLE KINIYORUM. YAKIŞMADI KARDEŞİM. SEVGİLER

FİKRET AYDIN 13 Yıl Önce

BU COĞRAFYA OKADAR ÇEŞİTLİLİK GÜZELLİK DOLU Kİ HENÜZ BİR ÇOĞU KEŞFEDİLEMEMİŞ.ÇOK DEĞERLİ BİR SANATÇI ŞÖYLE DİYOR. '' BU ÜLKENİN ZENGİNLİĞİNİ ÇOK BÜYÜK BİR KÜTÜPHANE OLARAK GÖRÜYORUM LAKİN GEL GÖR Kİ İÇERİSİNDEKİ ÇALIŞANI OKUMA YAZMA BİLMİYOR.'' BU DURUMU ANLAYAMIYORUM NEDEN BÖYLE DİYE SORMUŞ BİR BÜYÜGÜNE ODA DEMİŞKİ '' BALIK DENİZDE ISLAK OLDUĞUNU BİLMEZ OĞUL ''

Zafer GENÇSOY 13 Yıl Önce

Sn.Fikret AYDIN, İş yoğunluğumdan dolayı kıymetli sorularınıza henüz cevap veremedim.En kısa zamanda cevaplayacağım. Saygılarımla, Zafer GENÇSOY Makina Y.Mühendisi

gerzeli 13 Yıl Önce

bugün Türkiye enerji açığının önemli bir kısmını Yunanistan dan hatta ve hatta Ermenistan dan alıyorsa bunu iyice düşünmek gerekir.Dünya nüfusu hızla arttığından mevcut imkanlar bir kaç yııl sonra ihtiyacı karşılayamayacak.benim nacizane fikrim kurulmasıdır..başta da söyledim Atalarımızdan beridir bir hayrını görmedğimiz Yunanlara Ermenilere muhtaç olmayalım artık!!

Zafer GENÇSOY 13 Yıl Önce

Sayın Fikret AYDIN, sorularınızın cevaplarını aşağıda bilgilerinize sunuyorum. 1-NEDEN ENERJİ SEKTÖRÜNE GİRİYORSUNUZ ? Türkiye’nin dünyada gelişmekte olan pazarlar arasında yer alması ve bu pazarda elektrik enerjisi sektörünün her geçen gün daha da ön plana çıkması nedeniyle, Anadolu Grubu tarafından enerji sektöründe yer alınması hedeflenerek bu yönde faaliyete başlamıştır. Bu doğrultuda ve Grup politikaları dahilinde 2005 yılından beri enerji sektöründe çalışmalarımız titizlikle sürdürülmektedir. 2-GERZE UYGUN OLDUĞU İÇİN GELDİK DİYORSUNUZ NEDEN UYGUN AÇIKLAYIN LÜTFEN. Proje yeri seçimi, farklı arazi ve bölgeler ile farklı kriterler kullanılarak değerlendirilmiştir. Öncelikle ön bir çalışma ve saha ziyareti yapılmış, ardından aday arazilerin uygunluğunun değerlendirilmesi ve yer seçimi yapılmıştır. Yukarıda da anıldığı üzere, santral alanı olarak bölgenin seçilmesinde pek çok farklı faktör temel oluşturmuştur. Bunlar sırasıyla, bölgenin coğrafyası nedeniyle kömür temin kolaylığı, ağır ekipmanların deniz yoluyla taşınabilirliği, bölge insanin ve yöneticilerinin destek ve ısrarlı talepleri, bölge hava yapısının uygun olması, deniz seviyesine yakın olması ve bölgenin jeolojik yapısı gibi faktörlerdir. Bütün bu kriterler baz alınarak yapılan detaylı incelemeler sonucunda , santralin yapımı için Gerze ilçesi seçilmiştir. 3-SİZCE GERZE NE KAZANAÇAK ? Yatırımın yapılması ile birlikte öncelikle bölgede istihdamda artış sağlanacaktır. Santralın yapımı sırasında ve sonrasında istihdam yaratılacak olup, Sinop’ta yaşanan göç problemi önemli ölçüde çözebilecektir. Dolayısıyla, yapılacak yatırım göçü durduracak ve tersine Gerze’ye ve Sinop’a tersine göç olanağı sağlayacaktır. Ayrıca, yatırım sayesinde bölgede turizm ve otelcilik faaliyetleri de genişleyecektir. Bunun yanında da Çimento Fabrikası, İnşaat Sektörü için alçı kekinden elde edilen hafif yapı elemanları fabrikası kurulması, seracılığın gelişmesi, santralin yapım ve işletme süreçlerinde istihdam edilecek kişilerin ihtiyaçlarını sağlayacak esnafın nitelik ve nicelik olarak artması, santralın ihtiyaçlarını karşılayacak küçük sanayi kuruluşlarının gelişmesi gibi farklı alanlarda kazançlar mümkün hale gelebilecektir. A- İSTİHDAM KAÇ KİŞİ OLACAK ?. 1-KURULUM ESNASINDA ? GES’in kuruluş döneminde 2.500 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır. 2-İŞLETME ESNASINDA ? İşletme döneminde ise 530 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır. 3-İŞLETME ESNASINDA NEKADAR YERLİ HALK İSTİHDAM EDİLEÇEK? İşletme döneminde, istihdam açısından Gerze ve Sinop’lu mühendisler, teknisyenler, idari personel ve işçiler tercih edilecektir. İstihdam öncelikle yerel halktan karşılanmaya çalışılacaktır. Bu bölgeli olup da başka illere göç etmiş kişiler de öncelikli tercih edilecektir. 4-SİZCE TEKNOLOJI , İŞ GÜÇÜ ÇEMBERİNİ KÜÇÜLTÜR MÜ ? İlk bakışta, teknolojinin iş gücü çemberini küçülttüğü izlenimi çıkartılabilir. Örneğin ülkemizde bulunan eski teknoloji ile kurulmuş termik santralarda daha fazla kişi istihdam edilmektedir. Ancak en son teknoloji ile kurulacak GES’de, belki bu eski teknoloji ile kurulmuş santralara göre %10-15 daha az istihdam olacak, ama yeni teknolojinin sağladığı külün Çimento fabrikalarında kullanılması, baca gazı arıtma tesisinden çıkan alçı kekinin inşaat sektöründe kullanılması gibi olanaklar, bu fabrikaların kurulmasına ve/veya mevcut olanlarda istihdamın çok daha fazla artmasına neden olacaktır. Öte yandan GES’in yürürlükteki Türkiye ve Avrupa Çevre Mevzuatlarına göre en son teknoloji ile yapılma gibi vazgeçilmez bir zorunluluğu vardır. B- SOSYAL YATIRIMLAR DERKEN HANGİLERİ ? (DAHA AÇIK VE NET) C- GERZE İLE İLGİLİ SOSYAL PROJELERİNİZ NELERDİR? B ve C’nin ortak cevabı: Grup tarafından Gerze’de eğitim, sağlık, tarım ve spor alanlarında birçok sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirilmiştir. Bu başlıklar altında Gerze ve Sinop’ta projelerimiz sürecektir. 4- NEDEN KÖMÜR, DOĞAL GAZ DEGİL? Enerji üretiminde kömürü avantajlı hale getiren temel iki neden vardır. Dünyada kömürün, diğer fosil enerji kaynakları arasında en uzun ömre sahip olması bunlardan ilkidir. Kömürde süre 120 yıl, doğalgazda 60 yıldır. İkincisi ise kömürün stratejik üstünlüğüdür. Zira kömür bütün kıtalarda hemen hemen eşit dağılmış durumdadır. Bu nedenle temininde güven ve fiyatında da istikrar vardır. Doğalgaz ise dünyada belirli noktalarda yoğunlaşmıştır. Bölgesel istikrarsızlıklara son derece duyarlı olup, fiyatları da aşırı dalgalı ve yüksektir. İstikrarlı bir şekilde temininde de riskler mevcuttur. Ülkemiz açısından değerlendirildiğinde doğalgaza dayalı termik santrallerin yakıt girdileri ithalata ve dolara bağlıdır. Doğalgaz santrallerinde yatırımlar makine, teçhizat ağırlıklı olmaları nedeniyle istihdam edilen personel sayılı son derece düşüktür. Diğer bir ifadeyle yaratılan istihdam sınırlıdır. A-KÖMÜRDE DIŞA BAGIMLILIK SAYILMAZMI? Enerji kaynakları bakımından genel olarak Türkiye dışa bağımlı bir ülkedir. Ülkemizde artan enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için yerli kaynaklarının yanı sıra ithal kaynaklara da ihtiyaç duyulmakta olup ithal kömür bu kaynaklar arasında yüksek kalori, düşük nem, düşük kül ve düşük kükürt oranlarından dolayı birim miktardan yüksek oranda enerji elde edilen ve buna karşılık çok daha az katı atık ortaya çıkaran bir yakıt türüdür. Ayrıca, Türkiye’de bulunan linyit kaynaklarının genel olarak düşük kaliteli ve yaklaşık kalori değeri 1100-2000 kcal/kg, kükürt oranı %2-3 ve nem oranı %35-45 civarında olduğu bir gerçektir. Kömür ithalatında ise kalori değerinin 5900 kcal/kg’dan fazla, kükürt oranının %1’den düşük ve nem oranının %10 seviyelerinde olması gibi önemli sınırlandırmalar söz konusu olup bununla, termik santralardaki çevre etkilerinin minimum seviyede ve gerek Türkiye ve gerekse Avrupa standartlarının altında olması hedeflenmiştir. Bu özelliklerde üretilebilir kömür, Çatalağzı Termik Santralının tüketimine ancak yetişen Zonguldak yöresindeki taşkömürü haricinde, Türkiye’de mevcut olmadığından, yatırımda, daha verimli ithal kömürün kullanılması planlanmıştır. B-KARADENİZ BÖLGESİ SİNOP'A KADAR TERMİK SAMSUN VE DOGUSU DOGAL GAZ YATIRIMLARI MEVCUT SİZCE NEDEN? Sinop ve batı tarafında doğalgaz boru hattı bulunmamakta olup, bu doğrultuda da doğalgaz yatırımlarına rastlanmamaktadır. Samsun ve doğusunda doğalgaz yatırımlarının bulunmasının temel nedeni ise Samsun-Ceyhan doğal gaz boru hattının bu bölgede bulunmasıdır. C-BU DURUM DOĞAL GAZIN YAKIN ZAMANDA SİNOP BÖLGESİNE GELMEYECEGİ ANLAMINA GELMEZMİ? Yakın zaman için böyle bir çıkarım yapılmamalıdır. D-SİZİN ÇEVRESEL OLUNMASI ADINA DOĞAL GAZ SANTRALİ GİRİŞİMİNİZ OLDUMU? Anadolu Grubu tarafından doğalgaz santrali yatırımı girişiminde bulunulmamıştır. 5- SİZ İLK DEFA GİRECEĞİNİZ BU SEKTORDE GEREKLİ EĞİTİM VE BİLGİYE SAHİP MİSİNİZ? NASIL HAZIRLANDINIZ? Anadolu Grubu olarak, Grup politikaları dahilinde 2005 yılından beri enerji sektöründe çalışmalarımız titizlik ve hassasiyet ile sürdürülmektedir. Bu zaman zarfında, enerji sektöründe gerekli deneyim ve bilgi birikime sahip güçlü bir kadro kurulmuş ve çevresel, idari ve teknik konularda önde gelen danışmanlık firmaları ile çalışılmaktadır. Saygılarımla, Zafer GENÇSOY

Gökay Başcan 13 Yıl Önce

Anadolu grubuna bir bakın kimler neye sahipler A grubu türkiyenin en büyük sermayedarlarından ve ülkeyi dışa bağımlı bir hale getirmek için elınden gelenı yapan sırf ceplerini doldurmak için insanların haklarına hiçe sayan bir gruptur.ayrıyetten gerze kı termık santrale gelınce arkadaslar çok kirli bir oyun var ortada avrupa ülkelerinde ki termık santralın watlarına bakın bi de gerzedekinin sürekli duyarız almanyada bir sürü var bi bakın bakıyım güçlerine nasılmış .. biz ki türkiye de kurulan yerlere gittik gördük hiç bir şeye gerek yok sadece orda ki halkla konusun onlaarı dinleyin bu başımızda ki felaketin farkına varacaksnızdır. arkdaşlar bu kapitalizmin kirli bir oyunudur sermayedarların cebını doldurma çabasından başka bir şey değildir ve çok da tuhafıma giden bir şey vardır satılmışları görürüz sürekli onların yanında çünkü sözde kurulacak termık santralin orda hepsinin arazisi vardır satıcaktır para alıcaktır bu çıkar uğruna para uğruna gerzeyı satmaktan başka bir şey değildir

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.