Gerze gündem haber emlak

Küçük Esnaf Can Derdinde Birileri Et Derdinde

GÜNCEL

Birçok büyük market zincirinin açıldığı Gerze'de, mahalle bakkalları ve yerel marketler can çekişiyor.

İlçemizde son yıllarda her cadde ve sokak başında bir biri ardına açılan büyük market zinciri, bakkal ve yerel marketleri kapatma noktasına getirdi.

İlçemizi örümcek ağı gibi saran büyük market zinciri, evimizin anahtarını bıraktığımız, çocuğumuzu emanet ettiğimiz, paramız yetişmediğinde borç para aldığımız, cenazemizde, hastalandığımızda yanımızda olan, kısacası beraber ağlayıp, beraber güldüğümüz mahalle bakkalımıza, beyaz eşya satan yerel esnafımıza, kunduracı, tuhafiyeci, zücaciyeci ve pastacıya kadar birçok küçük esnafa zarar veriyor.

Gelişmiş ülkelerde küçük ve orta ölçekli işletmelerin korunduğu, desteklendiği ve gelişmesinin sağlandığı bilinen bir gerçektir. Büyük market zincirinin bakkallara karşı ezici rekabetlerini önlemek bakımından fevkalade önlemler alındığı da bilinmektedir.

Gelişmiş ülkelerde durum böyleyken ülkemizde ve özellikle 13000 nüfuslu ilçemizde birçok küçük esnaf kepenk kapatırken, kalanlar binbir zorlukla ayakta durmaya çalışıyor.

Gerze Esnaf Odası’nın verilerine göre Gerze’de faaliyet gösteren 651 esnafın en çok zarar görecek olan 139’u, son yıllarda açılan marketler zincirinin 6 şubesi ve 2 AVM dolayısıyla zor günler geçiriyor. Edinilen bilgiye göre bu kadar yetmezmiş gibi Hamidiye Mahallesi Hal caddesi üzerinde birden fazla yeni marketler açılıyor. Can çekişen esnafa son bir hançer darbesi olarak nitelendirilen bu girişime birilerinin dur demesi gerekiyor.

Böyle bir ortamda Gerze ekonomisinin ekonomik ve sosyal anlamda çimentosu sayılan küçük esnaf ve sanatkarlara sahip çıkılmaması esnaf kadar Gerzelilere de vurulan büyük bir darbedir. Çünkü bakkallar kapanırsa sosyal dengedeki zincir kopar ve sistem herkesin üzerine çöker.

Kendi esnafına sahip çıkmayan yetkililere Gerze Gündem Haber olarak birkaç önerimiz var:

Bir sokakta yoğunluk kaç bakkalı gerektiriyorsa o sayı kadar işletme ruhsat izni getirilmelidir.

İlçeye nüfusun yoğunluğuna göre büyük market açma ruhsat izni verilmelidir.

Büyük marketlerin açılabileceği işletmeler için standart imar planlaması ve standart proje şartı getirilmelidir.

Belediyeler standart imar ve projelere uymayan büyük market şubelerine izin vermemelidir.

Otoparkı olmayan, yangın tahliye çıkışları bulunmayan, depo giriş ve çıkışı yapılmayan marketlere izin verilmesi, aynı zamanda o sokağın, o caddenin trafik akışını da bozmaktadır. Belediyeler, bu konuda yeniden düzenleme yapmalıdır. Büyük bir market şubesine ürün indirilirken, cadde ve sokakların trafiğini durdurmak hiç kimsenin hakkı değildir.

 

Yorumlar (23)

esnaf 9 Yıl Önce

gün gelir her kez yaptığının hesabını ahrette verir

esnaf 9 Yıl Önce

bide ben ekleyim cuma günleri nereden geldiği belirsiz ellerinde gezerek mal satanlar.nerde bizim belediye niye esnafını düşünmüyor.651 tane esnaf vergisi veriyormu veriyor, muhasebesi,kirası ne yapacak bu esnaf bir cumamız var para dönen gün onuda eller götürüyor.belediye hala bakıyor bakalım halimiz ne olacak

leyla 9 Yıl Önce

biri de aynı ikiside aynı fark etmez sandıkta görüşürüz başkanlar.

borçlu 9 Yıl Önce

bankalara olan borcumuzu kim ödeyecek? cemalmı hüseynmi osmanmı orasına bakalım

kırgın 9 Yıl Önce

bunun hesabını seçilmişler verir herhalde

seçim ne zaman 9 Yıl Önce

seçim ne zaman

Gerzeli 9 Yıl Önce

mustafa bey haber 4/4 lük sizi tebrik ederim. belediye başı esnafını koruyandır, ezdirmeyendir. bu kadar market zinciri açılıyorsa, ruhsat veriliyorsa bu işte bir iş varmıdır. gerze bu yapılanları unutmaz, yeri geldiğinde gerekeni yapar. alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. büyüklerimiz böyle derdi. yazıklar olsun...

gerzeli 9 Yıl Önce

gerze'nin esnafına az bile abi, en basiti ekmek her yerde 50 krş-75 krş gerzede 1 tl. deniz olmayan memlekette hamsi 2.5-3 tl gerzede 5 tl nin altına düşmüyor. türkiyenin hiç biyerinde bu kadar ince simit bu kadar pahalı satılmaz,gramajından bile çaldıkları simit 75 krş. samsunda 3 katı agırlıktaki simit 50 krş. gerze niye bu kadar pahalı? bi çorba bile 7 tl, esnaf kendi vatandaşını kazıklamayı düşüneceğine önce bi kendine baksın.

ali veli 9 Yıl Önce

bırakın bu duygu sömürüsünü cenazeymiş düğünmüş millet bu marketler sayesinde malın gerçek değerini öğrendi. gerze esnafına kalsaydık hala 3 kuruşluk malı 5 kuruşa almaya devam ederdik

ali veliye cevap 9 Yıl Önce

kaliteli markaları karşılaştır adam gibi yorum yaz. sendemi seçilenlerdensin

yerlisi 9 Yıl Önce

ali veli her kimsen sıkıştığında komşuna değil tanımadığına gitte aynadaki resmini gör

dikmenli 9 Yıl Önce

ben geçen cuma ........ lokantasında yemek yidim. yemekleri temiz ve güzel ancak bir kişi olarak 24.00 tl yeek parası verdim. acaba biz yabancı olduğumuz için böyle oluyor. çok kazık çok pahlı gerzeye uyğun fiyat taifeli lokantalar gerek böyle işletmelerin açılması iyi olur. onlarda kendileri düzeltiler. o zamam görürleer ağzı açık bakarlar...

gerzeli 9 Yıl Önce

eskiden bakkallar veresiye veriyoruz diye kokmuş malları bozuk malları veriyorlardi şi̇mdi̇ ni̇ye kivraniyorlar

öz gerzeli 9 Yıl Önce

eskiden dediğin ürünlerin üzerinde üretim ve son kullanma tarihi varmıydı bu yorumu yazarken düşünmen lazımdı. şu an hangi market için şikayetin varsa yeni çıkan yasayla tükedici haklarına şikayet hakkın var ama hangi marketi yani zincirler kurubunu şikayet edbilme gücün var onuda gözden geçir.

esnaf 9 Yıl Önce

o gün gelecek ay çiçeğinin güne baktığı gibi güneşi takip edecekler biraz bekleyin arkadaşlar

sanayici 9 Yıl Önce

nerde esnaf odası onlar başkan yardımcılıgı için birbirine düşmüş küçük esnafı kim düşünür esnaf odasındaki herkez bakkaldan degilde marketler zincirinden alış variş ediyor kendisi girmese bile ya oglunu gönderiyor ya hanımını ama sonucta kucuk esnaftan almıyorlar niye kendileride buyuk esnaf nolacak oy istemeye gelince atıp tutarlar bizim şu kadar paramız var bu kadar biriktirdik gerze esnafı biterse marketler zincirinden alırsınız aidatları alabiliyorsanız esnaf odası ve yoneticileri.......

GERZELİ 9 Yıl Önce

marketler gelmeden önce ayçi̇çek yağini 10 15 sene önce bu günkü fi̇yattan satiyorlardi.kaziklarken i̇yi̇ydi̇ halki.şi̇mdi̇ ni̇ye feryat edi̇li̇yor.açilacak tabi̇ ki̇

GERZELİ DEĞİL 9 Yıl Önce

gerzeli sen var ya tam provokatörsün bu bir... ikincisi emperyalist sistemde global mağaza zincirleri önce rakiplerini boğar sonra fiyat politikasını kendisi belirler bunun sonunda görürsün.... bu arada on beş sene önceki alım gücü ile şimdi ki arasındaki tek olumlu fark cebindeki kredi kartı...

memur 9 Yıl Önce

samsunun kavak ilçesine zamanında bim açıldı ancak hiç bir vatandaş gidip alışveriş yapmadı ve bim kapatmak zorunda kaldı. samsunun kavak ilçesinde bahsi geçen marketlerden hiç biri yok.

zekisudee 9 Yıl Önce

eskiden beri bu bakalar kanımıze emdiler ardık durdeme zamanı vatandaş rahat etsin haaa

GERZELİ 9 Yıl Önce

herkez ektiğini biçer.senin cebinden çikmadi galiba o paralar.başka değişle o paralar cebine giriyordu kesilmiş olabilir.bak kanimizi emdiler diye yorum yapan var.

istanbullu 9 Yıl Önce

bu açılan marketlere karşı çıkan ve bu siteye yazı yazanlar o açılan marketlere bizden önce giderler kendisi bir indirimli ürün gördüğünde çoluğu çocuğu hanımı eşi dostu gider. birde buraya kahkam yazılar yazarlar ben bu türlü insanların hepsini bu marketlerde çok gördüm. birde solcu insanlar varya kendileri evine yada arabasına iş yaptırsalar solcu arkadaşlarına yaptırmazlar. neden o işi yapamayça için oiçin mütevazi inşanlara işi verirler. onlar daha güzel vedaha zamanında işi yetiştirier neden mi adam içmez sırf kendini işe adamış kişilerdir.solcu arkadaşlarını nere ararlar.sırf seçim zamanı olunca ararlar.birde gezme,eğlenme,tozma olunca ararlar.ben bunları çok iyi bilirim.onun için her seye karşı çıkarlar.....

sinovalı 9 Yıl Önce

esanaf sanatkarlar odası ne işe yarıyor dersiniz?küçük bir bilgi onayı için 10 tl hizmet bedeli adı altında kendileri esnafı soyarken can çekişen esnafa kim sahip çıkacak ?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.