Böyle Olmaz, Böyle De Davranılmaz Ki!

Değerli Gerze Gündem Okurlarım,

Çok uzun bir aradan sonra biz 65 yaş ve üstü için haftanın mesai günleri de dahil bizlere kontrollü olarak sokağa çıkma yasağı yetkililer tarafından kaldırıldı.

Şimdilik 65 yaş ve üstü yaş diliminde olanlar, saat 10.00 ile 20.00 aralığı içinde sokağa çıkmamıza izin verdiler. Ben 12 Haziran Cuma günü her türlü tedbirimi alarak, ilçemiz cuma pazarına gittim.

Maskemi usulüne uygun olarak takmış, hareketlerimi yavaşlatarak pazarı gezmeye ve alışveriş yapmaya başladım. Ne yazık ki, insanlarımızın bir çoğunu maske takmamış olarak gördüm! Ne satıcılarda ne de alışveriş yapanlarda maske takmış kişiler çok azdı!

Bazı insanlarda maskeyi laf olsun diye takmışlardı! Nasıl mı? Kimisi burnunu açıkta bırakıp, maskeyi çene altına indirmiş, sanki takmış olduğunu göstermiş olduğunu sanıyor!

Bir kısmı, azda olsa maskeyi elinde yada cebinde taşıyor! Sosyal mesafe hak görüre! Hiç dikkat edilmiyor! Hemen herkes omuz omuza alışveriş yapıyor! Hatta o kadar birbirlerine yakın ve temas halindeler ki, sırt sırta daha da kötüsü yüz yüze alışveriş yaptıklarını gördüm!

Bu arada pahallılıkta almış başını gidiyor! Kimin umurunda! Neden bu pahallılık onu da bilen yok gibi! Şimdilik parası olan ne bulursa alabildiği kadar gözüne batan,işine gelen ve özlediği ürünleri almaya çalışıyor!

Ama geliri ve parası olmayan halkımızı pazar yerinde azda olsa boynu bükük dolaştığını görmeniz mümkün oluyor! Bu insanları görebilenler sanırım hüzünleniyorlardır!

İnsanlar çok gergin! Bir söyle bin işit! Dokunsan patlayacaklar! Ama dokunmak ne mümkün!

Benim üzüntüm, toplum olarak çok vurdum duymaz olmuşuz! Tedbiri bırakmışız! Ne maske takmada, ne de hijyenliğe yeterli hassasiyeti göstermiyoruz! Aman ne olacak sanki der gibiyiz! Bazı insanlarımız kendilerine aşırı güven duyuyorlar! Yani bana bir şey olmaz diyenler içimizde var gibi!

Corona Virüsün acımasız olduğunu, büyük küçük, zengin fakir, okumuş okumamış olduğuna hiç bakmadığını insanlar unutmuş oluyorlar!

Bu aymazlığın faturasını mutlaka bir gün ödeyeceğiz! Kural koyan yetkililer,  sağlıkçıların önemli gördükleri önerilerini dikkate alarak, biz insanların yaşama tutunması içindir!

İnsanlar ülkemizde ve dünyada yaşanan olumsuz gelişmelerden ders çıkarmazlarsa, büyük bir yıkımla karşılaşmaları kaçınılmaz olacaktır!

Bence tedbiri önemsemeyenler, hem yakınlarına, hem de diğer insanlara zarar vermekteler! Bu nedenle tedbirli olmak, insan olmanın gereğidir! Tedbiri önemsemeyen bireyler, insan olamazlar! Ne yazık ki, bunların bir çoğu İnsanlık duygularını yitirmiş, birer bencil insan olmuş demektir!

Virüs karşısında önlem almayan insan, kim olursa olsun insanlık değerlerini kaybetmiş insandır! Böyle bir insan olmayı, demokrat, aydın ve vatanını seven hiçbir yurt sever, halkın her bireyi kabul etmez diye düşünüyorum!

Sevgiyle ve sağlıcakla kalınız...

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE
YORUMLAR
Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Hocam siz benim yorumlarımı gerçekten okumamışsınız. Okumuş olsaydınız bu kadar şaşırmazdınız. Tam bir ay önce 15 Mayıs günü böyle bir Cuma manzarası üzerine yazmışım. gka -“Yurtdışında yaşayan bir dostum sahurda bana mesaj atmış. Başkan Beyin, bu durumla ilgili bir vatandaşa dün belediye sosyal medya hesabından açıklamasıymış. Noktasına virgülüne dokunmadan yazıyorum: “ .... dikkatiniz ve tepkileriniz için size teşekkür ederim. Geçen hafta giysi pazarı oyuncakçılar ve nalburlar da tezgahlarını açacaklar senince kızılca kıyamet koptu. 2 aydan beri pazar açamayan giydirdiler illede biz yerimize geçeceğiz diye tutturdular. O zaman da meyvacılar vesebzrcilerde biz de yerimize geçmek isteriz diye tutturdular. İşte sonuç.Eğitim şart. Vatandaşa söylüyorsun maskeni tak bişey olmaz diye cevap veriyor.Bu insamlar neredeymişler.Neydi bu kalanalık.İnanın moralim çok bozuk.O kadar masraf ettik, dezenfekte çalışması yap,tekstillere kadar 3defa ilaçla ücretsiz maske dağıt, bir maske 1 liraya satılıyor. Onu bile alıp takmak istemiyor.Sinopta 25 tane yoğun bakımda yatan kişi olduğu söyleniyor.Onların içinde olmak istermiyiz. O zaman kurallara uymalıyız.Bir maska takacan ve sosyal mesafeye uyacan, kurallara saygı gösterip uyacaksın.Allah akıl fikir versin. Ne diyeyim.Haftaya böyle olursa sonumuz iyi değil. Hayırlı akşamlar.” Bu mesajı okuyunca ne mi yaptım? Oturup ağladım! gka -

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Ben sadece eleştirmiyorum, öneri de sunuyorum. Sonuçta aynı suyu içip, aynı havayı soluyor, her gün aynı toprağa basıyoruz. 10 Nisan günü ne demişim. gka
- Boyabat ve Durağan, pozitif vakaları yoğun olduğu için bu önlemi aldı. Ayancık ise pozitif vakası yoğun olmadığı halde kapalı. Cuma Pazarı kapatılmayabilir ama bu haliyle de sosyal mesafe kriterlerine uygun olmadığı net görülüyor. Şahsen ben girmiyorum artık oraya. Cuma Pazarı çok rahat yeniden organize edilebilir. Pazarcı esnafının yarısına atıl durumdaki Doğal Ürünler Pazarı’nda tezgah açtırılmalı, diğer yarısı burada kalabilir. Çevre köylerden gelenlere karışmayın, onlar istediği yere gitsinler. Hemen bugünden tezgah açanlara bu bildirim yapılır ve kimin nerede tezgah açacağı belirlenirse haftaya Cuma Pazarı bugünden daha güvenli bir yer olur. O zaman ben yine de gelmem; o ayrı. gka -

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Sokağa hoşgeldiniz Hocam! Zannetmeyin ki Haziran da bu hale geldi buralar. Hep böyleydi zaten. Bakın hızımı alamamış 17 Nisan’da Vekil Beye de arzetmişim. gka
- “Burada işler pek iyi gitmiyor Sayın Vekil. Nereden başlasam bilmem ki? Önce umreciler geldi garajda ateşini ölçüp saldılar. Dedik ki, hemen bunları takibe alın ve cuma pazarına tedbir alın, duyan olmadı. 65+’ya sokağa çıkma yasağı geldi, elini kolunu sallayarak gezen 65+’ları evine yollayacaklarına dijital ateş ölçer kazandırarak, sokakta ateşlerini ölçütüler, pleksi bariyer reklamı yaptılar. Sokağa çıkamayan 65+’lar ihtiyaçları nasıl karşılanacak diye soran bir devlet görevlisi olmayınca, ortam kendine vazife çıkartanlara kaldı. Neyse ki, bir yerden müdahale edildi ve Devlet ben buradayım dedi. Bu sırada mevzi kaybettiğini anlayanlar; dezenfektan, maske, cuma pazarı, denetim, gözetim bir şeyler yapıyorlar ama ne yaptıklarını bildiklerinden, durumun ciddiyetini anladıklarından çok emin değilim. Genel olarak bir şeyler yarıştırma hali var memlekette. Niye mi böyle düşünüyorum? Dün Cuma pazarının ortasına İmece İhtiyaç Noktası diye bir şey koymuşlar. 42 projeden biri mi neymiş? İmkan sahibi oraya bırakacakmış, ihtiyaç sahibi oradan alacakmış. Kaymakam ve Başkan Beyler birlikte açılışını yapmışlar. Biz sosyal mesafe diyoruz, hijyen diyoruz, güvenli temas noktası diyoruz. Peki bu İmece İhtiyaç Noktası’nın bir virüs yuvası olmayacağından nasıl emin olacağız? Başına dezenfektan istasyonu ve 7/24 nöbetçi zabıta mı koyacaklar? Ben bu işten bir şey anlamadım. Gerze’yi yönetenlerin de Corona tedbirlerini hala anlamış olduklarından emin olamıyorum. Bizde durumlar böyle Sayın Vekil. Gerze, Allah’a emanettir. Ben de kendi olağanüstü halimi ilan etmiş halde yaşarken, en çok da kahvelerin ve berberlerin açılmasını bekliyorum. gka -

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Başkan Bey de ne yapsın insanlar ile uğraşmak kolay iş değil! Pazar yerindeki nalbura, oyuncakçıya, meyvacıya, giysiciye söz geçiremez; vatandaş laf anlamaz zira eğitim şart; kimse üzülmesin diye zabıtaya ceza yetkisini kullandıramaz... O da ne yapsın kendini vurdu taşa toprağa; mandalina, erguvan, fasülye, nohut ekim dikim işleri ile bir iç huzur arayışı içinde işte. Biraz daha dayansın, kaldı şuracıkta 3,5 senesi. gka