Balıkçılar Şokta

Nükleer santral mağduru Fukuşima’nın Balıkçıları şokta! “TEPCO güvenimizi suistimal etti! “

Balıkçılar Şokta

Fukuşima nükleer santralinin işletmecisi olan Tokyo Elektrik Şirketi’ni (TEPCO), devam eden soruşturma çerçevesinde 10 ay boyunca yaşanan radyoaktif sızıntıyı sakladığını kabul etmek zorunda kaldı.

Salı günü nükleer santralin 2 no’lu reaktörünün çatısındaki oluktan Mayıs ayından itibaren yağmur yağdıkça denize akarak  çok yüksek oranda sezyum içeren radyoaktif  su birikintisinin olduğu radyoaktif sızıntının  Mayıs 2014 ‘ten beri devam ettiği ortaya çıkarılmıştı.

Televizyona çıkan ve durum hakkında açıklama yapan bir TEPCO yetkilisinin şu sözleri balıkçılar arasında şaşkınlık yarattı: “Bu bizim araştırmalarımız çerçevesinde ortaya çıktı, drenaj sisteminin denize akmasından mütevellit böyle bir durum yaşadık, olumsuz bir durum farkedince hemen raporladık

TEPCO sözcüsü, çevrede ve denizde yaptıkları ölçümlerde herhangi bir olumsuzluğun daha önceden tespit edilmediğini bu sebeple durumu o zaman raporlamadıklarını belirtti. Ne zamanki reaktörün çatısındaki radyoaktif suyun 1 litresinde 23000 bekerel radyoaktivite ölçüldü ki bu miktar çatının diğer noktalarında yapılan ölçümlerinin 10 katıydı, o zaman daha gerçekçi bir çözüm bulana kadar kum torbalarıyla sızıntıyı durdurmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu açıklama 2011’den beri nükleer santral alanında temiz yaptıklarını, bu çalışmalara desteği ve onayı aranan balıkçılar arasında tam anlamıyla “şok etkisi” yarattı.

 “TEPCO’nun durumdan haberdar olmasına rağmen neden sessiz kaldığını anlamıyorum. Balıkçılar tamamen şokta” ifadeleriyle açıkladı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı  Masazuku Yabuki ve TEPCO’dan bir toplantı talep etti.

“Krizi bir an önce çözebilmek için balıkçılarla orta yol bulmam gerektiğini düşündüm, ben TEPCO’ ya güvenmiştim.” “Fakat  onlar ise hepimizi kandırdı” dedi.

Fukuşima’daki nükleer felaketten sonra Balıkçılar,  santralin işletmecisi olan  güvenlerini suistimal etmekle suçluyor. TEPCO geçen hafta Çarşamba günü meydana çıkarılan radyoaktif oluk suyunun denize aktığını üstelik bunun Pasifik okyanusuna akmasını önlemek için aylar boyunca herhangi bir girişimde bulunmadığını da kabul etti.

Bu olay tam da  balıkçılar TEPCO’ ya tankerlerdeki kontamine su seviyesini düşürülmesi ve yeraltı suyunun okyanusa pompalanması için  onay verdikten sonra oldu. Fakat TEPCO’nun balıkçılardan onay almasını gerektirecek daha bir çok aksiyon var ve bu son vaka bu onayın alınmasını zorlaştıracak.

TEPCO yetkilileri hakkında Eylül ayından itibaren soruşturma yürütülüyor olsa da, Fukuşima Valisi  Masao Uchibori ise   bu durumu“çok pişmanlık verici”olarak niteledi ve bu olayda “bilginin hızlı paylaşımı, farkındalığın önemi– bu iki şey  yok sayıldı ” dedi

Fukuşima felaketinin üstünden 4 yıl geçmiş olmasına rağmen problemler devam ediyor ve farklı stratejiler denenerek radyoaktif yayılımın engellenmesine çalışılıyor. İnsanların yine eskisi gibi Fukuşima’ya dönüp, topraklarını işlemesine olanak verecek, hayatlarına devam edebilmelerini sağlayacak bir temizlik,  milyonlarca dolar, hükümet desteği  ve  tüm bunlar sağlanıyor olsa bile on yılların geçmesini gerektiriyor.

 

Haber: Pınar Demircan

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2015, 20:35

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER