ÇED Raporu Onaylandı

Sinop'ta kurulması planlanan Nükleer Güç Santrali (NGS) için ÇED raporu onaylandı.

ÇED Raporu Onaylandı

Sinop İnceburun mevkisinde, 1.140 MW’lik 4 basınçlı su reaktör ünitesiyle toplam 4.560 MW kurulu güce sahip olması tasarlanan Türkiye'nin ikinci Nükleer Güç Santrali için 3 bin 222 sayfalık nihai ÇED raporu onaylandı. Rapora göre kazı çalışmaları 2021’de başlayacak. Santralin 2031 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor. 4 reaktörden oluşacak Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi'nin yatırım bedelinin ise 20 milyar dolar olarak hesaplandığı belirtiliyor. Nükleer santralde yakıt olarak uranyum dioksit kullanılacak. Sinop NGS'de üretilen elektrik miktarının yıllık 34 milyar kWh olması planlanıyor.

6 BETON SANTRALİ VE 5 TANE DALGAKIRAN İNŞA EDİLECEK
İnşaat sürecinde proje alanı içerisinde dört adet nükleer güç ünitesi ve ilgili tesislerinin yanı sıra, toplam 6 adet beton santrali, bir adet kırma-eleme tesisi ve çalışanlar için kamp sahaları ile geçici ve daimi depolama sahaları bulunacak. Bu arada, 5 adet konvansiyonel eğimli dalgakıran ve 1 adet rıhtım da inşa edilecek. İnşaat sırasındaki yoğun dönemde 14 bin kişinin, işletme aşamasında ise 2 bin kişinin çalışması planlanıyor.

ÇED RAPORUNA OLUMLU KARAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın web sitesinden yapılan duyuruda, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenip değerlendirilen rapora, ilgili ÇED Yönetmeliğinin 14. Maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve “halkın görüşleri” dikkate alınarak olumlu karar verildiği belirtildi.

Duyuruda "Sinop ili merkez, ilçesi Abalı Köyü, İnceburun mevkiindeki EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiş olup; Sinop Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur" denildi.

Sinop NGS Projesi için ÇED süreci, 27 Aralık 2017 tarihinde ÇED Başvuru Dosyası’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na (ÇŞB) sunulması ile başlamıştı.

Vitrin Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER