İlk cemre düştü.

Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen ve "kor halindeki ateş" anlamına gelen cemrelerden ilki bugün havaya düştü.

İlk cemre düştü.
Halkımızın arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen ve sıcaklığın artması anlamına gelen Cemre’nin birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.

Her cemrenin düşüşüyle hava sıcaklığı artar, cemrelerin arasında ise sıcaklıkta küçük bir düşüş görülür. Atmosferdeki bu değişiklikler de genelde şiddetli yağış ve fırtınalarla kendini gösteriyor. Yetkililer, Gerze’de dün geceden itibaren yaşanan su baskınlarını da bunun göstergesi olarak yorumluyor.

Cemre inanışı, havanın aşağıdan değil de sanki yukarıdan aşağıya doğru ısındığını ifade eder. Oysa, meteorolojik olarak ısınma; sırasıyla toprak, hava, su biçimindedir. Cemreler arasında sıcaklıkta düzenli artışlar yaşanmayabilir, bu doğal bir olaydır. Onun asıl önemi folklorik bir inanış olması ve kültürel bir değer taşımasıdır.

Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER