Sinop’ta Nükleer Çalışmaları Devam Ediyor

Sinop'ta, Elektrik Üretim AŞ. (EÜAŞ) Nükleer Santraller Daire Başkanı Dr. Mehmet Bulut, nükleer santralin paydaşlarından Fransız AREVA konsorsiyumundan Dr. Jan Bartak, Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanlığı temsilcileri bilgilendirmede bulundu.

Sinop’ta Nükleer Çalışmaları Devam Ediyor

  Sinop Nükleer Güç Santrali hakkında bilgi vermek amacıyla Sinop'a gelen EÜAŞ, Nükleer Santraller Daire Başkanı Dr. Mehmet Bulut, Nükleer Santralin paydaşlarından Fransız AREVA konsorsiyumundan Dr. Jan Bartak, Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanlığı temsilcileri, Rektör Prof. Dr. Recep Bircan ile görüştü. Üniversite senato odasında gerçekleşen görüşmede Rektör yardımcıları Prof. Dr. İsmet Berber ve Prof. Dr. Temel Bayrak ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Nükleer Enerji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayhan Kara ve Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Korkut da hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını Sinop Üniversitesi Rektörü Recep Bircan yaptı. Nükleer Santralin il ekonomisine yapacağı katkılardan bahseden Rektör Bircan, santralin inşa aşamasında ve faaliyete geçmesi ile de teknik personel ihtiyacının karşılanması hususunda birçok noktada adım attıklarını ve atmaya devam edeceklerini belirtti.

Fransız Konsorsiyumu adına söz alan Dr. Jan Bartak ise Sinop Nükleer Güç Santrali hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Bartak, 3. nesil üstü diye tabir ettiği ATMEA-1 nükleer santralinin güvenlik mekanizmalarının en üst düzeyde olduğu yeni nesil bir reaktör olduğunun altını çizdi. Nükleer güç santrallerinde binlerce insanın çalışacağına ve inşa aşaması başladıktan sonra yerli ve yabancı birçok insanın Sinop'a geleceğine dikkat çeken Dr. Jan Bartak, bu insanların çocuklarını Sinop'ta gönderebileceği saygın bir üniversite sahip olduğundan bahsettikten sonra Fransız- Japon ortaklığı olan AREVA- Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ile üniversitemizin birçok alanda ortak çalışma yapabileceğini vurguladı.

Toplantıda söz alan Nükleer Enerji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayhan Kara, 2015-2016 yılında öğrenci almayı düşündüklerini ve öğrencilerin Fransa ve Japonya'da staj olanaklarının sağlanması ve nükleer güç santralinde çalışacak teknik personelinde istihdam garantisi ve belli protokoller ile Sinop Üniversitesi bünyesinde yetiştirilebileceğinden söz etti.

EÜAŞ, Nükleer Santrallar Daire Başkanı Dr. Mehmet Bulut ve Dr. Jan Bartak talepleri kayıt altına aldıktan sonra Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerini Fransa'ya davet edeceklerini dile getirdi.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2014, 14:59
YORUM EKLE
YORUMLAR
mustafa nuri karasoy
mustafa nuri karasoy - 9 yıl Önce

inşallah yöremize insanımıza devletimize ve milletimize hayırlı olur,olabildiğince emniyetli olmasını denetlemek sayğı değer yetkililerimize ve sinop ünüversitesine kalıyor ondan sonrası allahın takdiri teknolojinin arkasında kalmamak adına bir adım daha çok güze keşke kendi bilim adamlarımız ve işçilerimiz ile yapabilsek.bunada şükür.
hayırlı uğurlu olsun.

banner381
SIRADAKİ HABER