CHP, ilçemizde yerel seçimi neden kaybetti?

CHP, ilçemizde yerel seçimi neden kaybetti?

Değerli Gerze Gündem okurlarım,

1989 seçimlerinden 31 Mart 2019 yerel seçimi de dahil, mahalli ve genel seçimleri bu ilçede izleme, gözlemleme ve yorumlayabilme olanağına sahip oldum.

Özet olarak gözlemlerimi ve yapıcı eleştirilerimi yapmaya çalışacağım. 31 Mart 2019 yerel seçiminde, ilçemizde kayıtlı seçmen sayısı, 12 bin 87 imiş. Sandığa giden seçmen 10 bin 92 imiş.

Yani 1995 seçmen sandığa gitmemiş. Bu seçmenler içinde her partiden olduğu gibi CHP den de seçmen olabilir mi? Olabilir! Neden bu seçmenlere ulaşıp onları sandığa götürmediniz? Yoksa onlara ulaşıp, sandığa gelmek mi istemediler?

Belediye başkanı, belediye meclis üyeleri aralarında bir anlaşmazlık yada bir uyumsuzluk mu vardı? Ayrıca belediye başkanı," Belediye meclis grubunun da başkanı olan CHP ilçe yönetimi başkanı ve yönetim kurulunu oluşturanlarla" Yaşanan çelişkiler, çözüm bekleyen problemler mi vardı?

Sandığa giden seçmenler görevlerini yapmışlar. Geçersiz oy sayısı da normal sayılır. Yani 354 geçersiz oy olduğu anlaşılıyor. Bana verilen rakamlara göre; CHP 4339 oy, AKP 4708 oy almış. Bu alınan oylara göre aradaki fark 369 oy oluyor. Demek AKP, sandığa daha çok çalışarak seçmeni taşımış. 300'ün üzerindeki oy alarak seçimi kazanmıştır. Kazananları tebrik ederim.

 Bir önemli noktayı da açıklamak istiyorum; O da şu; Dr. Durmuş ÇETİN, iki dönem. Rahmetli Recai KURUOĞLU iki dönem. Osman BELOVACIKLI iki dönem. Bu seçime kadar her seçilen aday iki dönem başarılı olmuş! Demek ilçemiz seçmenleri yeni adaylar, yeni yüzler mi bekliyor acaba?

CHP,1999 yerel seçimlerinde de parti içi problemler yaşamıştılar! Parti, o yıllarda da parti içi yapıcı eleştiri ve öz eleştiri yapmadılar! Sonuçta seçimi kaybettiler. O yıllar ben, gazete çalışanı idim. Haberlerde ve yorumlarımızda CHP örgütünü çok uyarmıştık! Bize kulak vermediler ve seçimi kaybettiler. Sonunda biz haklı çıktık!

Osman BELOCIKLI'NIN ikinci döneminde, ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleriyle; aynı zaman da ilçe belediye meclisi üyeleriyle uyum sorunu ve anlaşmazlıklar ve parti disiplinine ve sosyal demokratlara yakışmayan dedikodu ve çelişkili haberler ayyuka çıkmıştı. Çok hatalar ve yanlışlar oldu ki, yerel seçime çok az süre kala istifalar birbiri ardına geldi! Parti ve partililer çok güç kaybına uğradı. Kendi tabanına yeterli yaklaşımı göstermeyip, başka siyasi tabanlardan oy alacağız yanılgısına kapılanlar oldu.

CHP, örgütü sanırım hala bu seçimi neden, nasıl ve de niçin kaybettiklerinin yapıcı eleştiri ve öz eleştirilerini sosyal demokratlara yakışan bir anlayışla yapıp yapmadıklarını bilmiyorum! Nasıl mı? Hep bir araya gelerek! Umarım ve inşallah diyorum!

Aynı iki dönem, Dikmen ve Erfelek ilçemizde de son buldu! Demek ki seçmenler iki dönemden çok aynı yüzleri üçüncü kez görmek istemiyorlar!

Son olarak sosyal demokrat partiler programlarında kooperatifçiliğe geniş yer vermektedirler. Genel merkez ve ilimizi bir yana koyalım; ilçemiz CHP yöneticilerinin, partili belediye başkan ve belediye meclis üyelerinin sözcülerinin ağızlarından kooperatifçiliğe ait hiç bir şey duymadım. Hep uzak durdular!

Unutmayınız ki, sendikalar ve kooperatifler gibi sivil toplum kuruluşları olmadan, Sosyal Demokrat Partiler güçlenemez!

İlçemizde CHP gençlikten bildim bileli çok uzak kaldılar! Parti gençlerden uzak, yetişmiş ve eğitimli gençlerimiz partiden uzak! Hiç olmuyor, ne partiye ne gençlere hiç yakışmıyor!

CHP ilçemizde sanki emeklilerin partisi durumuna gelmiş! Emeklilere ne derler bilirsiniz, ununu elemiş, eleğini asmış derler! Gençler genç yaşta sizlerde emeklilere mi benzemek istiyorsunuz? Bizlerden geçti. Ama kaybeden geleceğimiz siz gençler olursunuz!

Sevgiyle kalın.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Vacit TOKMAK
Ali Vacit TOKMAK - 5 yıl Önce

onlarca senedir duygu ve düşüncelerimi dile getiren yorumlarim vardir.eleştirilere açığımdır.hatta kendim de öz eleştirimi yaparım. " daha ne diyelim" diye ülkemde olsun,ilçemde olsun böyle bir isim duymadım. ismini yazmaktan neden korkuyorsun hemşehrim.ben boş veremem sosyal demokrasiyi,sen verebilirsin! bilmiyorsan öğrenmeni öneririm! sayın "gerzeli" seni tanıyamadım.demek senden başka gerzeli yokta bu isimle beni tanıyın demek istiyorsun! ben de gerzeliyim. adımı açıkça yazıyorum.bir mahzuru mu var ismini yazmıyorsun?benim bilmem önemli değil yaptığın yorum ve eleştirileri diğer okuyucularda öğrenmiş olsa daha iyi olmaz mı?neden ve kimden korkuyorsun? ben gazete editörü olmuş olsam ismini açık olarak okuyucu ile paylaşmayanın yorum ve eleştirilerini yayımlamam! sakın olaki benden korkma,çekinme ve benim gibi hoşgörülü demokrat çok az bulursun bu ilçede! ama yanlış ve hatalı bulduğum eleştirilere cevabım kırmadan dökmeden olacaktır! böyle bir hareket ve yanlış görürsem!

Ali vacit TOKMAK
Ali vacit TOKMAK - 5 yıl Önce

yazimi dikkatli okumuşsaniz,halk aynı yüzleri en fazla iki kez görmek istiyor demiştim! hatta ikinci defa seçildiklerinde tökezlediklerini ve yanlışlar yaptıklarını 1999 seçim öncesinde belirtmiştim.parti ve partililerin eleştiri ve öz eleştirilerini kendi aralarında yapıp yapmadıklarını bilmiyorum. ama yapmadıkları ortada! yapmış olsalardı, aynı adayla üçüncü defa yarışmaya katılmazlardı! ilgine teşekkürler " gerzeli" hemşehrim...

Gerzeli
Gerzeli - 5 yıl Önce

Sayin yazar yazdiklarinizi okudum... oldukça naif ve uygun bir dilde insanlari kirmadan yazi yazmişsiniz... teşekkur ederim...
Osman beyin ikinci defa başkan adayliği yanlişti tamamen... herşeyi yerinde ve tadında birakmak bir insanlık erdemidir kişide... böyle kendini küçük düşürerek koltuktan inmesi yakışmadi... partili arkadaşlari ile çok fazla polemiğe girip kamuoyunda kendini yıpratti devamli... birde devamli. Aldığı arsalari kamuoyunda dile getirdiler... doğrudur yalandir bilmem bunlar demokrat olduğunu dile getiren bir belediyeye yakişmadi... gerze ufak ve herkezin birbirini ne oldugunu yedi ceddini çok iyi bildiği bir yer.. gerzede siyasette politikada zor iş... osman bey fazla yipranmişti ve demek ki halkin gözündede yipranmiş ki seçilemedi...
Siyasette kişiler devamli değişir önemli olan görev yaptiğin süre boyunca insanlarda ve yönettiğin şehirde bir hoş seda bırakabildiysen ne alaa...
Saygilarimla....

Gerzeli
Gerzeli - 5 yıl Önce

Tesbitleriniz kısmen doğru...asıl gerçeği ben size yazayım ....kimseye bedava başarı yok ...bunlar başaramıyor diye kurula kurula gelenler merdiven çıkamadılar kapı kapı gezip emek dökenler bir sıfır öne geçti...öyle bu işler çalışmakla da olmuyor Muş demekki insana dokunmak gerek miş tüm doğruları bir kişi bilemezmiş öyle gaz verenleri dinlemekle olmuyormuş...iyi ve başarılı adamdın ama önce insan derdin ama insanları kırmışsın....bak yeni başkan kapıyı sökmüş senin ki açık dı yetmedi ama yeni başkana da nacizane tavsiyem kazandığı yeri yani sokakları boş bırakmasın öyle kapı sökmek le koltuk kaldırmakla olmaz ..... esenlik le kalın

daha ne diyelim
daha ne diyelim - 5 yıl Önce

sayin kose yazari ,herkes biliyor ki hirsiz hirsizdir.bosver sen o sosyal demokrasi yi falan.....