Coronasız Yaşama Giderken, Bencilliği Bırakalım!

Değerli Gerze Gündem Okurlarım;

Corona Virüs, tüm insanları, hatta ülkeleri bile bir birlerinden koparıp ayırdı! Öyle değil mi? Ana-babayı, çocuklarından ve torunlarından ayrı düşürdü! Ülkeler arası seyahatler bile durma noktasına geldi!

Apartmanlarda yaşayanlarda, zaten olmayan komşuluk ilişkilerini hepten yok etti! Bizler gibi yangın evlerinde yaşayanlarda oldukça iyi komşuluk ilişkileri sürdürülüyor! Yani bahçelerde aradaki mesafeye dikkat edilerek sohbet ilişkileri azda olsa hala devam ediyor. Ayrıca alışverişlerde şartları uygun olanlar bir birlerine yardımcı oluyorlar.

Hiç anlamadığım, sanki ayrı ülkelerde yaşıyormuşuz gibi, gerek iktidar partileri, gerekse muhalefet partileri bir doğruda  tutarlı uzlaşma örneği göstermeyerek; hemen her konuda doğru ve ortak bir anlayışta buluşup, partizanlığı bir türlü bırakamayıp, bu virüsle ortak mücadele edemiyorlar!

Bu anlayış nedeniyle Corana Virüsünü alt etmekte hem zorlanacağız, hem de süre çok uzayacak gibi bana öyle geliyor! Üzülerek söylüyorum, çok kayıpta verme ihtimalimiz olabilecek diye düşünüyorum!

Görebildiğim kadar halkın kafası çok karışık! Bu kafa karışıklığını, tüm partiler partizanlığı bırakıp ortak düşmana karşı işbirliği yapacakları bir çatı altında toplanıp, çalışmalarını ve mücadelelerini işbirliği içinde yürütmelerinin çok daha faydalı olacağına inanıyorum! Umarım bu beklentim yakın zamanda gerçek olabilir!

Değerli gerze Gündem Okurlarım;

Düşünmek: İnsana özgü bir niteliktir. İyi konuşup, iyi yazmak, iyi düşünmekle olanaklıdır. Türlü konularda düşüncesi olmayan kişiler, ne iyi konuşabilirler ne de iyi yazabilirler. Düşünce insana doğuştan gelmiş gizli bir güç değildir; toplumdan gelmiş  bir niteliktir.

Toplum olmasaydı, düşünce de olmazdı.

Örneğin, hiçbir hayvan düşünemez! Çünkü toplumun yaratığı değildir! Düşünce beynin ürünüdür; insan beyniyle düşünür. Doğayı, dünyayı, insanı tanımak, kavramak, eleştirmek, yargılamak ve birtakım sonuçlara varmak için DÜŞÜNMEK gerekir. Ne var ki doğru, sağlıklı ve bilimsel düşünebilmek için, hazır ve peşin ön yargılı olmamak, boş inançlara  (Hurafelere) değer vermemek, heyecanlı olmamak da gerekir. Çünkü bunlar, bilimsel düşünmenin başlıca engelleridir!

Bakınız, toplumsal yaşamda, biz toplum içinde yaşayan bireyler olarak, aşağıda sıraladıklarımı da düşünebilmeli, davranışlarımızı da buna göre düzenlemeliyiz!

Bu salgın esnasında, insanlar küçük gruplarda daha iş birlikçi olma eğiliminde olurlar. Bu nedenle böyle zamanlarda aynı anda az sayıda insanın alışveriş marketlerine girmesi, insanların bencilliğini azaltmaya yardımcı olabilir!

Bazen  bilinçsiz insanların, bencil davranışlar sergileyerek, stok yapanları utandırmak ya da dışlamak gibi sosyal yaptırımlar etkili olabilir! Ancak bunlar utanç duyan kişilerde işe yarar! Ya utanç duymayanlar için ne yapmak gerekir?

Acaba cezalandırma yöntemi varmıdır? Elbet vardır! İşte bu duruma düşmek, hem utanç duyulacak ve hem de çok acı bir gerçektir! Bu yanlış davranışların nedenlerini sıralarsak: Eğitimsizliğin, insan sevgisi olmayan  kişilerde; bireyciliğin, düşüncesiz ve bireyci yani kişisel bencilliğin nedenlerinin ortaya çıkması diyebiliriz! Cezalandırılan insanlarımızı düşündüğünüzde bilerek yada bilmeyerek yaptıkları hataların,  düşüncesizlik, gözü bir türlü doyumsuz olan kişilerde görülen,   bencilik nedeniyle ortaya çıktığını anlayabiliriz!

Ülkemizde Corona Virüsü ile mücadele ederken kişisel, düşüncelerini toplumla paylaşan tasarımcılarda ülkemizde var. Bunlar düşüncelerini toplumla paylaşan " Farkındalık" yaratan tasarımcılardır.

Bu tasarımcının aşağıda yaptıklarını açıklamak istiyorum. Acaba bizlerde ilçemiz Gerze'de de yapabilir miyiz?

Bu corona virüsü salgını konusunda "Farkındalık" yaratma  amacı taşıyan, tasarım çalışmalarından biri de bir  Türk tasarımcısından gelmiştir. Bunu yapmayı bizlerde acaba ilçemiz Gerze de düşünebilir miyiz?

Bu kişinin adı: Emre Can DUMAN adlı bir grafik tasarımcısıdır. Corona Virüsü salgını sırasında önlem almanın önemine dikkat çekmek için Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yer alan tarihi ve ikonik yapılara" Tıbbi Maske" takmış!

Nerelerde mi? İstanbul " Kız Kulesi " Nevşehir'de " Peri Bacaları " İzmir'in " Meşhur Saat Kulesi " Kars'taki Ani Harabeleri " Antalya'da bulunan " Saat Kulesi" ve Adıyaman'daki " Nemrut  Dağı'nda yer alan Tanrı heykelleri" bulunuyor!

Gerze Belediyemizde, Gerze'mizin olan "Hacıkadın horozuna"   " Beyaz Balinamıza" " Cittaslow Gerze Salyangoz'una" Bundan sonra çıkacak " Gerze Belediye Bülteni'nde, Horozumuzun, beyaz balinamızın ve salyangozumuzun hatta Köşk Kara Deniz Fenerimizin resimlerini basarken; canlıların, ağız ve burunlarını  "Tıbbi Maskelerle" kapatarak baskı yaptırıp, halkın ilgisini çekmesine katkı sunmasını; yani  bir farkındalık yaratarak dikkat çekmesine, Sayın Belediye Başkanı Cevat Şensoy'dan bekliyorum. Ayrıca park ve bahçelerimizde çocuklarımızın sevdikleri canlıların bakalitten yapılmış heykelleri var. Bu heykelciklerin ağız ve burunları maskelerle kapatılarak farkındalık yaratılarak çocuklarında ilgisi çekilebilir diye düşünebiliriz! Belediyemiz de bu yazılı bülten içinde resimler yayınlayarak ilçemizde "Farkındalık" yaratmış olabilir diye düşünüyorum.Hatta afişler bastırarak, halkın alışveriş yaptığı marketlere bile bu afişler asılarak halkın dikkatleri çekilebilir!

Bu görsellikle halkın " Tıbbi Maskelere" dikkat çekilerek halkın,  maske takma ve kullanma konusunda olumlu yönde, onlara bir katkı sağlayabilir.

Sonuç olarak önerim:

Tüm okurlarıma ve değerli Gerzeli hemşerilerime tavsiyem,  "PANİK YAPMAYIN, SADECE SAĞLIKLI YAŞAMAK İÇİN MUTLAKA ÖNLEM ALIN, YETKİLERİN ALDIKLARI ÖNLEMLERE UYUN!

Büyük Şair Nazım Hikmet'in bir Şiirin dörtlüğü ile yazımı bitiriyorum...

+++++++++++++

Biraz daha sabır,

Biraz daha inat...

Kapının arkasında bekleyen,

ÖLÜM değil HAYAT...

+++++++++++++++++++++

Sağlıcakla kalınız.

Ali Vacit TOKMAK

NOT: Farkındalık: Farkında olma durumudur.

Yaşam hayatında insana düşen en önemli ödevlerden biri, etrafında olup biteni anlayabilmektir.

İşte bunun için insanların farkındalığını artırmaya ihtiyacı vardır.

Örnek: Bazen tanımadığımız birine kanımız ısınır ya da tam tersi bir türlü ısınamazsınız! Bu durumun nedenlerini anlayabilmek de farkındalıktır...

YORUM EKLE