Cumhuriyet Neden 29 Ekim De İlan Edildi ?

Cumhuriyetimizin yıl dönümünü kutlayalı  epeyce zaman oldu! Olsun...Değerli Gerze Gündem Okurlarım; Bugüne kadar ben de bilmiyordum sebebini, çok anlamlı bir nedeni varmış! Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

" Cumhuriyetin ilanından 2 yıl sonra, yani Ekim 1925'te Fahrettin Altay Paşa Çankaya'da Atatürk'ün misafiridir. Zihnini hep meşgul eden bir soru vardır.

Acaba Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti neden 29 Ekim'de ilan etmiştir? Neden 27 Ekim veya 1 Kasım değil? Çankaya köşkünde yemek sonrası Atatürk'ün yanına gider.

"Paşam benim dikkatimi çekmiştir. Cumhuriyetimizin ilanının 29 Ekim gecesine denk gelmesi acaba bir tesadüf müdür? Üç gün evvel, beş gün sonra da olabilirdi" der.

Bunun üzerine Atatürk şunları söyler:

"Mütarekenin ilk günlerini hatırlarsın. Saray ve hükümet teslimiyeti kabul etmişti. Hükümet sarayın, saray da İtilaf devletlerinin elinin altına girmişti.

Saray bu halinden memnundu. Fakat ben bunu kabul edemezdim. Buna karşı koymakla bir çıkış yolunu temin ederek, bu mazlum milleti tarih sahnesinden silmek, ortadan kaldırmak isteyenlere karşı harekete geçmek için kendimi vazifeli saymıştım.

Dünyada tek başımıza idik, fakat benim inandığım ideale benimle beraber olanlar da bağlandılar ve netice hasıl oldu.

Mütareke 30 Ekim 1918'de imzalanmıştı. Vatan parçalanmış, istilaya uğramıştı. Peki 30 Ekim 1918'den bizim İzmir'e girdiğimiz tarih olan 9 Eylül 1922'ye kadar kaç yıl oldu?

Dört yıl.

29 Ekim 1923'te Cumhuriyeti ilan ettik. İşte beş yıla sığdırdığımız büyük İnkılap, bizim yaşadığımız şartlara duçar olmuş, hangi milletin tarihinde vardır?

Bu mazlum milletin kendisinin hakkı olan yere ulaşmıştır. Çektiğimiz acıların, sıkıntıların en büyük mükafatı işte budur. Bütün dünya bunu görmüştür.

Daha da görecekleri vardır. Beni en çok mesut eden hadise, bu mazlum milletin hak ettiği bu yere gelmesidir.

Sen benim 30 Ekim 1918 sonrası günlerdeki çektiğim azabı bilirsin.

Yanımdaydın.

Mondros 30 Ekim'dir. Cumhuriyet 29 Ekim.

İşte bu da, mazlum bir milletin ahıdır. Sanırım ki o zamanki devletler bunu anlamışlardır!"

Atatürk bir an durur, elini masanın üzerine koyar ve ;

" Dediniz ki, bu tarihten silinmek istenilen bir milletin öcüdür..."

Fahrettin Altay,

"Ama paşam bundan hiç bahsetmediniz."

Atatürk cevap verir:

" Övünmek olur, övünmek benimle beraber mefkureye inanların,milletin, ordunun hakkıdır."

Atatürk'ün Cumhuriyet ilanı için 29 Ekim tarihini seçmesinin özel nedeni bu cümleden anlaşılıyor. Atatürk 30 Ekim 1918 de imzalanan Mondros Mütarekesi ile her anlamda teslimiyet içine girmiş, kendi tabiri ile esarete uğramış milletin kaç yıl bu esaret altında kaldığı sorusuna 5 yıl cevabı vermek istemez!

O nedenle 4 yıl 364 gün sonra Cumhuriyeti ilan ederek bir ifadeyi kesinleştirmek istemiştir.

Esaretten bir gün önce Cumhuriyeti ilan ederek bir anlamda öç almak istemiştir!

Türk Milleti beş yıldır esaret altındadır demek O'na çok zor geldiğinden Türk Milleti dört yıl esaret altında kalmıştır diyebilmek için 30 Ekim'e bir gün kala Cumhuriyetin ilan edilmesini istemiştir.

Mustafa Kemal Atatürk, mağrur ve galip batılı devletlere;

Ben 30 Ekim'i tanımıyorum!

Sizden bir gün öndeyim. Siz 29 Ekim'i tanıyacaksınız! demiştir.

Niçin 29 Ekim'miş herkes öğrensin!

Teşekkürler...

Böyle bir lidere sahip ülkenin vatandaşı olmakla gururlanarak, O'na ait eserleri tekrar ve bıkmadan okuyacağım.

Atatürk, eşi benzeri dünyada olmayan bir liderdir.

Bu ülkenin her türlü nimetinden yararlanıp da ona ve ilkelerine karşı olmak hainliktir,şerefsizliktir, utanmazlıktır.

İzmir'in kurtuluşu sonu Ankara'ya dönerken, trende yorgunluktan uyuyamayan "Atatürk, hepiniz de benim kadar yorgundunuz sizi uyandırmaya kıyamadım" yanındakilere demiştir.Önemli olan benim uykusuz kalıp uyuyamamam değil;

Milletimin,

Rahat

Uyumasıdır!

ATAMIZ

SAYESİNDE

NE

KADAR

RAHAT

UYUYORUZKİ,

HALA

UYANAMADIK!

Sevgiyle...

Ali

Vacit

TOKMAK
Açıklamalar:

Mefkure:
" Ülkü,İdeal"

Duçar:

"Darlık, Sıkıntı"

Hasıl olmak:

"Ortaya çıkan sonuç."

Mazlum:

"Haksızlığa uğramış, kendisine zulmedilmiş."

Mütareke:

"Savaşın durdurulması anlaşmasıdır."

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Vacit TOKMAK
Ali Vacit TOKMAK - 4 yıl Önce

gerçekten atamız sayesinde ne kadar derin ve rahat uyuyoruz ki hala kulağımızın dibinde top atılsa bu derin uykudan uyanmak mümkün değil ! çok yazık! bırakın ilçemiz dışındaki okurlarımızı, ilçemiz sınırlarıda kendilerini okur ve yazar olduklarını bilen hemşehrilerim,bu kaleme alınmış ve gerçekten yaşanmış, istiklal savaşı sonunda cumhuriyete gidilen yolda tarihi bu güzel anlamlı anıyı çok az okuyucunun okumasını anlamış değilim! belki bu gerçek anıyı bildiğiniz için okumadınız! ya da boş ver, okuyupta ne olacak diyenler de olmuş olabilir! ha şunu da unutmayalım: eşi benzeri dünyada olmayan kurcu liderimizi öyle birkaç kitap okumakla anlayamazsınız.yaşam boyu ona ait eserleri bıkmadan usanmadan okumalısınız! belki o zaman onu çok daha iyi anlayabilirsiniz! başka türlü atatürkçü olamazsınız! o zaman da aksini düşünenler, karşı devrimci saflarda yerinizi almış olursunuz!