DOKUNDUK!

DOKUNDUK!

GERZE DE PARKELER,NEDEN SÖKÜLÜYOR?

Değerli Gerze Gündem Haber Okurlarım; İlçemiz Gerze'de  Belediyemiz tarafından bazı cadde ve meydanlarımız da döşenmiş parkeler sökülerek yerlerine "Granit Küp Taşlar döşeniyor." Acaba buna neden olan bir olumsuzluk mu var!

Parkeler yetersiz ve kullanışsız mı? Kaldırılan parkeler başka alanlarda kullanılıp değerlendirilecek mi? Belediyemiz yeni bir kaynak bularak, bu yol ve alanları granit taşlarla döşemenin nedenlerini kamuoyuna açıklamasını önermekteyim. Yoksa insanlarımız olur olmaz eleştiriler yapacaklardır!

Pandemi nedeniyle Gerze cadde ve sokaklarını gezmek ve görmek olanağım her zaman olmuyor! Cuma ve pazartesi pazarına gittiğimde yapılan o çevredeki çalışmaları gördüm. Sonuç olarak da bu yazımı kaleme aldım.

Eleştirilerimi yapmadan önce, DOFA ürün gruplarını araştırdım. Bergama Grisinin Tarihi Dokusu içinde:

DOFA- Granit....DOFA-Bazalt....DOFA-Andezit...DOFA- Traverten DOFA- Diğer Doğal Taşlar...DOFA - Duvar Kaplamaları.

İlçemizin çok önemli caddelerinden biri olan ve içine "Uğur Mumcu Meydanı'nı" da  alan;" Granit Küp Taş Kırma ve Düz Kesim" taşlarının işçilerce döşenmesini gördüm. Çalışmalar oldukça hızlı bir biçimde devam ediyor!

Bu işin projelendirilmesini, yapılmasına ne şekilde karar verildiğini bilmiyorum!

Eleştirilerimi şöyle sıralayabilirim;

Granit Küp Taşların ebatları küçük olduğu için dar alanlar ve bahçe içi patika yollarda rahatlıkla kullanılabilir olduğunu biliyorum! Bu durumda bu cadde ve meydan için bu taşların uygun olmadığını düşünüyorum! Yani trafiğin yoğun olmadığı yollarda kullanılması daha iyi olabilirdi!

Bu taşlar, geometrik yapısı sayesinde tek kullanılabildiği gibi diğer bir çok ürünle birlikte de uygulanabilir.

Her çeşit zemin ve alanda kullanılabildiği ve işçiliği diğer küçük ebatlı taşlara nazaran kolay olduğundan kullanımı belediyeler ve özel sektör projelerinde oldukça kullanımı yaygındır.

Değerli Okurlarım: Ülkemizde benim bildiğim Trafikte zemine dayalı dört tip yol vardır. Bu zeminlerinde sürtünme kat sayıları farklıdır. Kuru, ıslak, çamurlu ıslak, buzlu, karlı, kuru buzlu,sulu buzlu, zincirli zincirsiz; yazlık kışlık lastik kaliteleriyle sürtünme katsayıları bu zeminler de  çok farklı olduğu sürücülerce bilinmelidir!

Zeminleri şöyle sıralayabilirim:

Beton Zemin, Asfalt Zemin, Parke Zemin, Stabilize Zemin olmak üzere dört çeşittir.

Bu zeminleri kuru olarak düşünürsek, sürtünme katsayısı 0,75 beton zemin. 0,60 Asfalt ve Parke zemin. 0,58 Stabilize zemin.

Görüldüğü gibi en güvenilir zemin beton zemindir. Daha sonra Asfalt ve parke zemin gelir. En tehlikelide kuru zeminde Stabilize zemin gelmektedir.Elbet bunların ıslak, çamurlu ıslak, karlı buzlu havalarda sürtünme katsayılarının çok daha küçülerek tehlikenin büyüyeceğini sürücü ve şoförler olarak unutmamalıyız!

Gelelim ilçemizde yeniden yapılan cadde ve meydan yer kaplaması Granit Küp Taşları döşendikten sonra yaşayacağımız olumsuzluklar neler olabilir?

Artık kasis yapmaya gerek yok diyebilirim! Araçların sürat yapmasını bu zemin önleyecektir. Kurallara uymayarak aşırı hız yapan sürücülerin, araçlarının lastik ömrü çok daha kısalacaktır! Taşlar aşınana kadar!

Yayalar, ilk günlerde bu yol ve alanda yürüme zorlukları yaşayabilirler!

Ayrıca sözüm bayanlara, çok sivri ve uzun topuklu pabuçlarla bu meydan ve yollarda yürüme zorlukları yaşayabilirsiniz! Ayağınız burkulabilir, topuklu ayakkabınızın topuğu kırılabilir! Umarım ayak bileğinize zarar vermiş olmaz!

Bildiğim kadar Granit pahallı bir yatırım ürünüdür! Eh ne diyelim, ilçemiz Belediyesi kaynak bulmuş ki bu işe başlamış,

 Gerze'ye hayırlı olmasını diliyorum.

Dünyayı Güzelleştirecek, Kadınlar Olacaktır!

Sağlıcakla sağlıklı kalınız...19-Ekim-2020

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE