Sahte Bal Nasıl Anlaşılır?

Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop İl Temsilcisi İlyas Çolak sahte balın nasıl anlaşıldığını yazdı.

Sahte Bal Nasıl Anlaşılır?

Bal bitkilerin çiçeklerin de bulunan nektarın yada bazı bitkilerin üzerinde yaşayan böceklerin çıkardıkları salgıların bal arıları tarafından toplanıp petek gözlerine depolanan tatlı ve şifalı bir besin maddesidir.

      Balın bileşimi

İnvert şeker %69.47-glukoz %31.28-Fruktoz %38.19-Sakkaroz %1.31-Maltoz ve disakkaritler%7.31-Yüksek şekerler%1.50-Su%17.20-Asitler%1.57-Protein%026-Kül yani minarel maddeler%0.17-ve diğer bileşikler%2.21 dir.

         Türk Gıda Kodeksi bal tebliğ 2000 yılında yürürlüğe girmiş ve 16 yıl içinde birkaç defa revize edilerek güncel hale getirilmiştir.

          Sahte ballar marketlere ve AVM girilmeden raf satışı yerine kapıda ödemeyle tüketiciye ulaştırıldığı için tespit etmek pek mümkün olamamaktadır.

       Baldaki sahteciliğin en basit şekli düşük nem içeriğine sahip ballara su ilavesi dir. Bu yöntemle baldaki nem yüzdesi 16-17 den 25 lere yükseltilmekte ve ilave edilen su bal fiyatına satılmaktadır.

       Ayrıca doğal bala şeker şurubu-nişasta-pekmez vb. katkı maddeleri karıştırılarak bal miktarı artırılmaktadır.

        Birde son 10 yıldır giderek yaygınlaşan bal analizleri ile belirlenemeyen yeni bal sahteciliği ortaya çıkmıştır. Bunun için sahte bal üreticileri 1 teneke bala 4-5 teneke mısır şurubu karıştırılarak piyasaya sürmektedirler .Hatta bazı işletmeler ticari glikoz-bal aroması ve polen karıştırarak bu ürünü bal diye satışa sunmaktadır.

         Gıda Tarım Bakanlığı bünyesinde 2 il kontrol  labaratuvarın da sahte bal tayiniş yapılabilmekte dir. Biri Ege üniversitesi çevre gıda analiz labaratuvarı diğeri  İzmir de argefar  labaratuvarıdır.

            C13 adı verilen sahte bal tespitinde şeker oranı en fazla %7 olmalıdır daha yüksek çıkması durumunda balın katkılı olduğu anlaşılmaktadır.

         Sahte bal ürettiği tespit edilen kişi ve kuruluşlar 5179 sayılı kanun gereğince 100 bin tl.para ve 1 yıl faaliyetten men cezasına çaptırılmaktadır.

İlyas ÇOLAK

Türkiye Ziraatçılar Derneği

Sinop İl Temsilcisi

GSM: 0 533 483 02 37

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2017, 13:50

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER