Evini Sevgilisine Tahsis Eden Vergi Öder

Haber başlığı sizlere ilginç gelebilir, ancak bu doğru. Konut kira gelirlerinin vergiye tabi olduğu, Gelir Vergisi Kanunun 70. maddesinde, konutun kimlere kiraya verilmesi durumunda vergiye tabi olup olmayacağı ise aynı kanunun 73.maddesinde açıklanmıştır.

Evini Sevgilisine Tahsis Eden Vergi Öder

  Sevgiliye Konut Tahsisine Vergi Var

Gelir Vergisi Kanun 73 maddesine göre, kiraya verilen konut için yıllık kira geliri, konutun vergi değerinin yüzde 5’inden az olamaz. Buna emsal kira bedeli deniliyor.

Dolayısıyla bir konutu olup,  konutu kira almadan sevgilisine tahsis eden kişi, kira almadığı için kira beyannamesi vermeyeceğini ve vergi ödemeyeceğini düşünebilir. Ancak, Gelir Vergisi Kanuna göre, bedelsiz olarak sevgiliye tahsis edilen ev için emsal kira bedeli üzerinden vergisinin ödenmesi gerekiyor. Emsal kira bedelinin, 2012 yılı için 3.000 TL’nin üzerinde olması durumunda, sevgiliye tahsis edilen ev için kira beyannamesi verilmesi ve emsal kira üzerinden tahakkuk eden verginin ödenmesi gerekiyor.

Örneğin, konutun vergi değeri 80 bin lira ise konutun emsal kira bedeli 4 bin TL oluyor, bu durumunda kira beyannamesi(GMSİ) verilmesi ve 112,50 TL vergi ödenmesi gerekiyor.

Burada, ben evimi kiraya vermedim, kira almıyorum yardım amacıyla evde oturmasına izin verdim ya da evimin değeri 60 bin TL’nin altında denilemiyor. Zira evin vergi değeri, vergi dairesindeki kayıtlarda ve emlak vergisi beyannamesinde yazıyor.

Anne, Baba ve Kardeşlere Konut Tahsisine Vergi Yok

Yine Gelir Vergisi Kanun 73/3. maddesine göre, Konut sahibi, Anne, Baba ve Kardeşlere Konutu bedelsiz olarak tahsis edebilir, bu durumda emsal kira bedeli uygulanmaz ve bunun için herhangi bir vergi ödenmez. Konutun, Hala, dayı, teyze, yeğen, amcaoğlu gibi akrabalara tahsis edilmesi durumunda emsal kira bedeli uygulanır ve vergi ödenir.
Haber:
Cumhur ÇETİN

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2012, 12:00
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER