GERDAK, Alkışlanmalı!

Sevgili Gerze Gündem Okurlarım, bu yazıma kadar köşemde GERDAK konusunda bir yazı kaleme almadığım için, kendimde bir eksiklik olduğunun farkındaydım. Umarım bu yazımla bu boşluğu gidermeye çalışmış olurum.

Dağcılık konusunda kısa bir ön bilgi vererek yazıma başlamak istiyorum.

Dağcılık, dağlarda yürüyüş ve kamp kurmanın yanı sıra teknik malzeme kullanarak tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur.

18.-19. yüzyılda Avrupalı İngilizler ve Fransızlar başta olmak üzere Avrupa da yaygınlaşmaya ve de spor sayılmaya başlayan dağcılık 20. yüzyılın başında diğer ulusların da ilgisini çekmeye başlamıştır.

Uluslararası bir spor haline gelmesi ise 1931 yılında, merkezi Cenevre de olan " Uluslararası Dağcılık Birliğinin" kurulmasıyla mümkün olmuştur.

İzleyen yıllar da belirli teknik ve emniyet yöntemlerinin geliştirilmesine paralel olarak kendine özgü disiplini ve ilkeleri olan bir spor dalı haline dönüşen dağcılık, birçok doğa sporunun da önünü açmıştır.

Türkiye de dağcılık ise üniversite kulüpleri ve Türkiye Dağcılık Federasyonu ( TDF ) bünyesinde canlılığını korumaktadır. Dağcılık sporunun Türkiye'deki Popülaritesi ise her geçen gün yükselen bir grafik izlemektedir.

Gelelim ilçemiz Gerze deki bu konudaki gelişmelere: Duydunuz, gördünüz ve de takip ederek izlediniz ya da etkinliklerine katıldınız sanırım! Nedir bu derseniz? GERDAK diyebiliriz!

GERDAK'IN açılımı, ( YEŞİL GERZE DAĞCILIK DOĞA VE GENÇLİK SPOR KULÜBÜ ) Bu kulüp ilçemiz de 2013 Tarihinde kurulduğunu öğrenmiş oluyoruz. Kurucu Üye ve Başkan Birol SAZAK...

Kurucu Başkan hemşehrimiz Birol SAZAK emekli olup ilçemiz Gerze'ye gelip yerleşerek böyle bir girişime başlamış, kendisine destek veren doğaseverlerle birlikte bu kulübü kurmayı başarmışlardır. Başta kurucu başkan Birol Sazak ve diğer kurucu üyeleri yürekten kutlamak,alkışlamak Gerzeli doğa severlerin; hatta tüm Gerzelilerin ve de kamu kuruluşlarının görevidir diye düşünüyorum!

Yıllar önce Hür Gerze Gazetesi Sahibi Merhum Hasan Sayar, gazete çalışanları ve ben ilçemiz Gerze'yi yurt içi ve yurt dışında tanıtabilmek için bayağı özveri ile çalışmıştık.

Bu son beş yılda GERDAK Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ve etkinliklere katılan doğaseverler ilçemiz Gerze'yi hemen her katıldıkları doğa ve dağcılık etkinliklerinde çok başarılı şekilde temsil ederek ilçemizi çok iyi yurt içinde tanıtmışlardır. Şu anda başka hiçbir kuruluş ilçemizi GERDAK kadar temsil ederek tanıtma olanağı gösterememiştir! Gerze Belediyesi Sembolünü de yani logosunu hemen her yere götürerek taşımışlardır!

Kuruluşun bir başka özelliği, Gerze’nin tüm köylerini, köylerde ki doğa güzelliklerini ortaya çıkarmışlar, yerli ve yabancı doğaseverlerin ilçemiz Gerze köylerindeki gerek şelaleler, gerekse diğer doğal güzelliklerin izlenmesine ve gezilerek güzelliklerin görülmesine vesile olmuşlardır.

İşte bu nedenle GERDAK başkan ve yönetim kurulu üyelerini ilçemizde yaşayan yediden yetmişe her bireyin takdir etmesi ve alkışlaması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca, başta Belediyemizin, tüm Gerzelilerin maddi manevi bu kuruluşa omuz verip destek olmalarını dilerim...

Tüm GERDAK üye, başkan ve Doğa Sever Dostları saygıyla selamlarım...

Sevgiyle kalın.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE
YORUMLAR
birol sazak
birol sazak - 6 yıl Önce

çok değerli abim. köşe yazında bizlere gerdak ai̇lesi̇ne yer verdi̇ği̇n bi̇zi̇ anlayip i̇fade ederek bi̇zlere tercüman olduğun i̇çi̇n gerdak-2013 ai̇lesi̇ adina çok teşekkür ederi̇m. fakat şunu da söylemeden geçemeyeceği̇m, sen de bi̇zi̇m i̇çi̇n gerze i̇çi̇n gerçek bi̇r değersi̇n bu da bi̇li̇ne.