GERZE KANALİZASYON VE TERFİ MERKEZİ İNŞAATINA BAKIŞ

       Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanımız Osman Belovacıklı gazetede verdiği demeçte;

        “Projesi hazırlanarak ilgili Bakanlığa gönderilen ve Bakanlık bünyesindeki işlemleri tamamlanan Gerze Kanalizasyon ve Terfi Merkezi İnşaat’ına önümüzdeki günlerde başlanacaktır. Bunu bütün hemşerilerime müjdeliyorum.” dedi.

        Evet, 21. yy. da her evin kanalizasyon şebekesine bağlanması ve atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi Başkanın dediği gibi modern şehirciliğin gereklerindendir. Fakat, Başkan atıkların bertaraf edilmesini müjdelemiyor, ağır aksak çalışan ve sürekli amortisman giderlerini arttıran eski sistemin yenileneceğinin müjdesini vermektedir.

       Terfi sistemi ile ise de; denizimize yeni bir pompalama düzeni ile kanalizasyonun atılacağını söylemektedir.

       Buradan soruyorum; yapılacak bu inşaatın içinde KANALİZASYON ARITMA SİSTEMİ var mıdır? Yok, ise neden yoktur? 5 yıldızlı otellere bile arıtma sistemi mecburi iken yaklaşık 50 milyon TL civarında bir bedel ile yenilenebilecek Gerze Kanalizasyon Şebeke İnşaatına neden 10 milyon TL’lik arıtma tesisi yaptırılmamaktadır. Projenin tamamını değilde %80’ini yaptırıp kalan %20 ile arıtma tesisi yaptırmak da mümkündür. Ayrıca Gerze kanalizasyonunun tamamının değiştirilip yenisinin yapılması en az 3 en çok 5 yıl zaman alacağı da göz önüne alındığında, eksik kalan %20’lik ödenekte yeniden kredilendirilebilecektir veya para tedariki yapılabilecektir.

       Buraya kadar yapılan açıklamalardan şu sonuçta çıkarılabilir; kanalizasyon inşaatı devam ederken arıtma işi de projelendirilebilip gecikmeli de olsa başlatılabilecektir. Fakat burada küçük bir sorun bulunmaktadır, arıtma tesisi uygulamasının kadük kalma korkusu vardır. Kanalizasyon şebeke+arıtma tesisi birlikte ihale edilir ise sorunun kökünden çözümü cihetine gidilmiş olacaktır. Ayrıca sn Başkan Gerzelilere vermiş olduğu müjdede, Kanalizasyon ve TERFİ MERKEZİ’nden bahsetmektedir. Bu konuda teknik bir açıklama getirme zorunluluğu duymuş bulunmaktayım.

        Terfi Merkezi demek, Gerze’nin denizine, deniz içine döşenecek borular vasıtası ile kanalizasyonun tamamının ( yanmış yağ, kimyasallar, deterjanlar, hastane atıkları vs.) belirlenmiş bir açıklığa alenen dipten salınması anlamı taşımaktadır. Bu işin projelendirilmesinde, dip dalgaları-rüzgar-akıntının yönü-çözülme vs bir takım kriterler zamana dayalı olarak done kabul edilmektedir.

        Sevgili Başkan bu iş hemen başlayacak derken, “Gerze denizine sıvı kentsel atıkların tamamının boşaltılmasını projelendirdim, ilgili Bakanlıktan kredisini ayarladım hepinizin haberi olsun” demektedir. Ayrıca Terfi Merkezi inşaatını yaptırıp 2 yıl sonra Arıtma Tesisi inşaatını kimse yaptıramaz, nedeni sorulur ise, madem arıtma yaptıracaktın terfi merkezini yaptırarak belediye ile birlikte Devleti neden zarara uğratıyorsun diye, bu işe izin veren başkanlar soruşturma geçirip, tazminat ödemeye mahkum edilebileceklerdir.

        Görüldüğü üzere terfi merkezi ile denizimize basılacak kanalizasyon, 2023 yılında dahi Gerze’yi kirletmeye devam edeceği aşikardır.

         Sayın Başkanımızın, Gerze turizmi-denizi-yel değirmenleri-güneş panelleri, çevresel düşünceler derken, yüklenici firmaya yok ettirilen ( birtakım devlet memurları eli ile tescilli sahil yok edicisi) doğu sahillerimizin üzerine kanalizasyon ile basarak ikinci bir darbe vurdurmasına sıcak bakmak mümkün değildir. Bu gidişle yavaş yavaş Gerze, Sinop’un işçi lojmanı yerleşkesi haline dönüşeceğe benzemektedir.

         Sonuçta ilçemizin, kanalizasyon altyapısı ilçe nüfusunu kaldıramaz hale gelip, proje ömrünü tamamlamış, sürekli arızalar vermekte olduğundan, yeni proje ile ilçe kanalizasyonu yenilenecektir. Bu çok doğru bir uygulamadır. Terfi Merkezi uygulaması ise tamamen yanlıştır. Bu proje yerine derhal paket arıtma sistemlerinden birisinin tercih edilip,  arazi ve topografik çalışmaların bitirilip, Gerze için daha ciddi davranılmasını temenni etmekten başka amir durumumuz yoktur.

       Başkandan ricam yanlıştan derhal dönülüp, teknik olan bu makaleyi İller Bankasında değerlendirip konuya acil çözüm getirilmesidir. Çünkü bu makale ile talep edilenler son şans bence…

        Haydi Başkan, sen bunu düzeltirsin. 17.05.2013

Hasan Vehbi ERSOY

  İnşaat Mühendisi         

YORUM EKLE
YORUMLAR
bekir demirci
bekir demirci - 11 yıl Önce

yaşadığı kente sadece bugün değil,kentin bugünü ve geleceğini ilgilendiren her konudaki düşüncelerini ve akademik bilgisini her türlü baskılara rağmen korkusuzca dile getiren ve yaşadığı kente sahip çıkmayı bir yaşam biçimi olarak algıladığını çok iyi bildiğim hasan kardeşimin uyarılarının dikkate alınacağını umut ediyorum ve duyarlılığı için teşekkür ediyorum.senin gibi insanlar bu kentte hep olsun hasanım.

hasan vehbi ersoy
hasan vehbi ersoy - 11 yıl Önce

"belovacıklı'dan müjde" diye başlık atılan basın açıklamasının yorumlar kısmına yapmış olduğum açıklamalarda, davet usulu ihalenin tehlikelerine dikkat çektim.şimdi bu konuyu örnek ile açıklayayım;kanalizasyon işinin keşif bedeli 100 tl olsun,davetli olarak ihale edilir ise,bu iş 90 tl bedel ile müteahhide verilecektir,eğer umuma açık ilanla ihale edilir ise kıran kırana tekliflerle 50 tl'ye müteahhide verilecektir,görüldüğü üzere iki ihale arasında 40 tl fark olacaktır,yani bu ihaleyi davetli yaptırırsanız, gerze halkının parasını iller bankası aracılığı ile müteahhide peşkeş çektirmiş olacaksınız,kanal+terfi merkezi işinin toplam keşif bedeli veya işin sonundaki belediyeye maliyeti 50 milyon tl olacak ise,gerzeli vatandaşlar 20 milyon tl yi başkanın hatasından dolayı ödeyeceklerdir,ayrıca bunun faizi-iller bankası karı-kontrollük yüzde farkları vs,ilavelerle iyice şişirilecektir,kötü örneğin gerçekleşmemesini temenni ederim,aksinde gerze halkı adına bu işi didik didik edeceğim,slm.

hasan ünlütürk
hasan ünlütürk - 11 yıl Önce

osman başkanın terfi merkezi uygulaması,tamamen yanlışta eğer işi davet uslu yüklenici firmaya verdiyse,tezilatı düşünün kim zarar eder. kim kazanır. bunu inşiaat,cı arkadaşlar bu işleri iyi bilirler.bu iş neden acık ihale edilmez?gerze halkına bırakıyorum.saygılarımla























philosophia
philosophia - 11 yıl Önce

bence bu yazı boşa gidecek devlet parasını değil aynı zamanda feri dönülmesi imkansız sonuçlar doğuracak olan çevresel etkileri de göz önünde bulundurarak çok güzel hazırlanmış. devlet zararı belki geri dönüşü olabilecek bir durumdur ama çevre bi kez o denizi kıyıları kirlettiniz mi gerze denizindeki yaşamsal zenginliğe darbe vurdunuzmu telafisi imkansız olacak ve en büyük hazinesini yitirmiş bir gebze kalacakır ortada. bu yazıyla buna değinip ve doğrusunu yapmaya teşvik edici bir çalışma yaptığınız için sadece gerze insanı adına değil savunucusu olduğunuz gerze kıyısındaki yaşamlar içinde size teşekür ederim.

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 11 yıl Önce

demokratik toplumun, medya kanalı ile seçilmişler üzerindeki denetimine güzel bir örnek olmuş bu makale. muhalefette olan diğer partilere, özellikle de iktidar partisinin gerze teşkilatına önemli bir ödev ve sorumluluk yüklenmiştir, bu projenin gerze halkı adına ve yararına takip edilmesi ve denetlenmesi için.

bu konuyu gündeme taşıdığı için hasan vehbi ersoy'a teşekkür ediyoruz.

syg,
gka

Mahmut Cayvalı
Mahmut Cayvalı - 11 yıl Önce

hasan beyin söyledikleri gerze için hayati önemde.her ilçe belediye başkanına böyle eğitimli, eleştirel ama dostane destek nasip olmaz. her ilçe bu konularda hem uzman hem de elini taşın altına koyan aydınlara sahip olmaz. bu noktadan sonra hasan beyin yaptığı müdahale ortada kalmamalı,unutuşa bırakılmamalı.konunun muhatapları bu konuda düşüncelerini ortaya koyup gerzeliyi aydınlatmalı. başkan buna ilgi göstermek zorunda, o değilse meclis üyeleri harekete geçmeli onlarda geçmiyorsa gerzenin sivil toplumu yegep'i gerçek'i harekete geçip ortalığı inletmeli. gerze için tarihi ve yaşamsal bu müjdenin gereği gibi hayata geçirileceği konusunda fikir birliği sağlanmalı yapıldığı

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 11 yıl Önce

sayın editör, dün gönderdiğim yorum yayınlanmamış gözüküyor. bir atlama ya da unutma var sanırım.

syg,
gka