Gerze Kişilerden Büyüktür

     Evet Değerli Gerzeli hemşehrilerim.

     3. Yazımla sizlerle beraber olmanın  mutluluğunu yaşıyorum.

     Yazıma başlamadan önce; beni yolda izde görüp durdurarak yazılarım hakkında düşüncelerini belirten, yorumlar kısmından yorumlarını esirgemeyen, yazılarım sonrasında gerek telefonla, gerekse sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşarak iyi dileklerini ileten aynı zamanda sıradaki yazılarda mutlaka yer vermem gereken konularla ilgili önerilerde bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum.

     Herkes şunu iyi bilmelidir ki bu yazılarımı hiçbir siyasi kimlik kullanmadan sade bir Gerzeli olarak yazıyorum.

     Hiç kimsenin şahsını yermek yada övmek gibi bir amaca hizmet etmeyen karakterim zaten haricini reddeder.

     Yazılarıma başlamamda en önemli sebep ise Gerzemiz hakkındaki olumsuz sayılabilecek hertürlü konuyu siz değerli Gerze vatandaşlarıyla paylaşarak ortak bir kamuoyuna ulaşmayı ve ortak bir akıl ile kararlaştırılmış çözümleri elde etmeyi hedeflememdir.

      Bundan önceki yazılarımı ve akabindeki gelişmeleri takip eden okurlarımız, henüz 2 yazı yazmıza rağmen amaca ulaşıldığını gözlemlemişlerdir. Bu başarı hepimizindir. Herkese tekrar teşekkür etmek istiyor ve iyi okumalar diliyorum…

      Açık söylemek gerekirse “Gündemsiz Toplanmak, Amaçsız Yaşamaya Benzer” Başlığıyla 3. yazımı çoktan yazmıştım fakat rafa kaldırmak yada ertelemek için köşemizde daha çok aciliyet içeren bir çözümsüzlüğe yer vermem gerektiği kanaatine vardım.

     Takip edenler bilirler fakat biz yinede kısaca konuyla ilgili hafızamızı tazeleyelim. Gerze açıklarına yapılacak olan kafes balıkçılığı faaliyetiyle ilgi çevreye, denizimize kirlilik verecek ve insani hastalıklara yol açıyor olması sebebiyle şahsımında ön sıralarda başı çektiği bir tepki göstermiştik. Sonrasında ÇED toplantıları ve onay verilmesi olayıyla iş belediyemiz tarafından yargıya taşınmış ve hala yargı süreci devam etmektedir. Bu süre zarfında belediyenin liman sözleşmesi kasım ayında bitmiş ve kooperatife devredilme süresi gelmişti.

    Birkaç gün önce Gerze Balıkçılık kooperatifi başkanı yanındaki birkaç balıkçılıkla uğraşan insan ile bir eylem gerçekleştirdi. Güzel Gerzemizin güzide basınlarından biride kooperatif eylemini canlı yayında verdi ve bizlerde seyrettik.

    Takip etme imkanı olmayanlar yada bilgisi olmayanlar için özetleyecek olursam; kendisine ilk söz verildiğinde, liman içini balıkçıların kayıklarının bağlanması ve malzemelerini koymak için kullanılmasının gerektiğini bu yüzden liman içinin kooperatife devredilmesinin gerektiğini anlatan kooperatif başkanımızın konuşmalarının devamında (BENCE) kafes balıkçılığı yapan firmaların ağzından kelimeler yer almaya başladı. Liman içine girme haklarının olduğundan ve bunun yasalaştırıldığından, personel taşımacılığının bu limandan yapılacağından bahsederken asıl kulak kabartmama sebep olan kelimeyi kullandı; YEM TAŞIMACILIĞI…

    Sevgili Gerzeliler;

    Tekrar tekrar kafeslerin zararlarından, kullanılan yemlerin denize, doğaya ve insan hayatına verdiği zararlardan bahsetmek istemiyorum. Liman içinde iğrenilecek kokuların olmasına ve fare basan limanlardan da söz etmeyeceğim. Liman içinin yıllardır Gerzenin ve Gerzelilerin yaşam alanı olduğunu herkese hatırlatmak istiyorum.

    Akşamları yaz sıcağından bunalmış atmışızdır kendimizi liman içinde yürüyüşe…

    Uyku tutmamıştır yada temiz hava alalım isteyip düşmüşüzdür yine liman içine adımlamaya…

    Yada günü erken aydırmışızdır spor olsun diye çıkmışızdır dalgakıranın yürüyüş alanına…

    Şampiyon olmuştur tuttuğumuz takım, haydi yavrum kutlamaya demişizdir…

    Oooo yılın bu zamanı festival zamanıdır beklide. Toplanmış ve coşmuşuzdur hepimiz…

    Özlemişizdir atasporumuzu izlemeyi. Kaç kuşak bir araya gelmiş kıran kırana güreşen bizizdir beklide…

    Almışızdır semaverimizi denize nazır oturmuşuzdur liman içine yine…

    Dost meclisi çay ister. “Gel şurada içelim çayımızı” deyip oturmuşuzdur deniz dibinde bir çay bahçesine belkide…

    YADA ALMIŞIZDIR ARKAMIZA BİR BALIKÇI TAKASI VURMUŞUZDUR RESMİMİZİ…

    Balık ağlarını temizleyen BALIKÇILARA bakıyoruzdur hayran hayran belkide…

    Bir anons duymuş koşa koşa gitmişizdir belkide. “İlçemizde tutulan taze balık balıkçılık kooperatifinde satışa sunulmuştur…”

    Kooperatifimizin değerli balıkçılarına Gerzenin vatandaşlarından sadece bir tanesi olan kardeşleri olarak seslenmek istiyorum:

    Bu halk sizi kucaklıyor, Sizlerde bu halkı kucaklayın. Güzel ilçemize rant için herkes göz koyar ama sonra çeker gider ve biz Gerzeliler baş başa kalırız. Gerzelilerin yaşam alanını şimdiye kadar olduğu gibi SADECE Gerzelilerle paylaşın.

   Bu konuda belediye ile istişare yapıp Gerzeliler için ortayolu bulabileceğinize ve bizlere zararlı olacak herşeyin önüne beraber set çekebileceğinizi bizler biliyoruz. Sizler sonraki nesillerde liman içini Gerzeliler için koruyanlar olarak anılabilirsiniz. Biz Gerzeliler olarak aksini düşünmek bile istemiyoruz.

   Biz Gerzeliler siyasette ayrı düşünceleri taşıyor olabiliriz, sudan sebeplerle yada gerçek sebeplerle kırgın olmuş olabiliriz ama bizim tarihimiz bir termik direnişini yazdı. Bu halk kafeslerin liman içine girmemesi içinde en zorlu mücadeleyi verir. Sizler merak etmeyin. Yeter ki siz direnmek isteyin bu halk sizinde yanınızda olacaktır.

   Siyaset bir yerde biter, Bir kimliğe ait ceketler bir yerde çıkartılır başkasına verilir. Ama Gerzelilik bakidir.

   Ceketi çıkarttığımızda, Giymeden önceki gibi anılmak gerekir… Bizlerde her adımımızı bu şuurla atmaya özen gösteriyoruz. Aynı duyarlılığı umut ediyoruz ki sizlerde atmak için mücadele vereceksiniz.

   Bu söz istenildiği tarafa çekilebilir ama tek şey ifade eder:

   “Unutulmamalıdır ki; GERZE, KİŞİLERDEN BÜYÜKTÜR…”

Kalın sağlıcakla…

YORUM EKLE
YORUMLAR
Aysel ergin
Aysel ergin - 3 yıl Önce

uzun zamandır bu kadar duygulanarak bir yaz ıokumamıştım. inşAllah kooperatif yetkilileri kulak verirler ve yanlış diyebileceğimiz şeylerle muhatap olmazlar. bizleri huzurumuzdan mahrum etmezler. çok teşekkür ediyorum bu kadar duyarlı bir yazı yazıldığı için. gerzeli olmak gerçekten başka bir güzellik.

Bilal
Bilal - 3 yıl Önce

yüreğine sağlık hemşerim. limanıda olmasa gerzeyi nereye koyacaklar acaba?

Gurbetçi
Gurbetçi - 3 yıl Önce

şu yazıda olmasa neler döndüğünü bilmeyeceğiz. bizi gerzeden tamamen kopartmak mı istiyorlar? limanı kafesçilere açmak demek insanları limandan kovalamak demek. egeden kaçan kafesçiler şimdide güzelim memleketimin tepesine mi üşüştüler. halk bunlara sakın müsade etmesin demek varken kooperatifin müsade ettiğini duymak çok üzdü beni. faydalı bişey olsa adamlar kendi ülkelerinde üretir. bize ürettirip para ile almaya calışmaz. pislikten gecilmiyor kafeslerin kurulduğu yerler. kooperatifte kafesleri davet edenler bi oralara gidip görsünler. bizler baktıkta konuşuyoruz. yanlış yaparsinız. gerzede bi liman var zaten adam gibi halkın vakit geçirebileceği. yapmayın. yazık edersiniz.

Sade vatandaş
Sade vatandaş - 3 yıl Önce

sinopun vekilleri bu konuda ne dusunuyor acaba? vatandasa mi deatek verecek yoksa rant kafesçilerine mi?
gerci meclisten kafeslere yasa geçirenlere sorulacak soru degil bu ama olsun.

Gerzeli
Gerzeli - 3 yıl Önce

gerçek mi bunlar? gerzenin çocuğu gerzeye bunu yapmaz. i̇nsan oglu beserdir ama yanlis oldugunu anladiginda yanlisindan doner. yapmayin boyle gencler. gerze icin elele vermeniz lazim sizin. ornek olmaniz lazim sonraki nesillere. yoksa coluk cocugunuzun yuzune nasil bakarsiniz? yapmayin.

Hamdi Yılmaz
Hamdi Yılmaz - 3 yıl Önce

arkadaşım napıysınız siz. yapilacak ismi bu gerzeluye. hakkatten sasumusunuz siz. bi liman galdiydi elimizde unuda mi goz dikiysiniz. yapmayin etmeyin Allahaskina yahu

Behçet
Behçet - 3 yıl Önce

bu işin bir savunması olamaz. yada çıkış yapılacak bir yanı olamaz. bu nasıl bir olaydır. gerzelimi değiller yoksa gerzeliden yana mı değiller?
bırakın başkasının ağzından konuşmayı. gerzeli olun sadece. denizde sizin, limanda sizin zaten. gep daha fazlası diye diye geldi zaten ne geldiyse başmıza. bosverin bu işleri ne düzeninizi bozun, ne düzenimizi bozun.

Hasan cakir
Hasan cakir - 3 yıl Önce

bunasilistir.arkadas. zaten heryersizin. urda iki adimlayacamizyer var unadamigoz dikiyonuz ben anamadimki. yazanin agzina saglik ne guzel demis. herkesin bunaldigi zaman adimladigi yerle. yanlis yapmayin deyuk biz