Granit Taşlarla Neler Yapılabilir?

Değerli Gerze Gündem Haber Okurlarım; Ben bundan sonra Gerze Gündem Sitesinde yazılarımı, yıllar önce yerel bir gazetede yaptığım gibi  " DOKUNDUK" adını verdiğim köşe de toparlamak istiyorum! Bundan sonraki yazılarımı artık " Gerze Gündem Haber Sitesinde"   "DOKUNDUK" köşesinde toparlayarak, bazen on günde, bazen de     daha da kısa aralıklarla editörün izniyle yazılarımı yayımlamak istiyorum...Hemen her yazımda bazen olumlu, bazen de olumsuz yaşanabilen olaylara kıyısından köşesinden  dokunmak olacaktır!

Bu yazımdan önce, Gerze de bazı yol ve alanların küp granit taşla döşenişi konusunda açıklama ve eleştiriler yapmıştım. Yine granit taşlarla yapılabilecek çalışmalarla, önceki yazıma bağlantılı olarak ilgili açıklamaları yaparak İlçemiz Belediyesine yeni önerilerimi iletmek istiyorum!

GRANİT KUMLAMALI VE CİLALI PLAK TAŞLAR:

Plak taşlar sınıfında olan bu ürün genelde belediyelerin geniş kaldırımları, meydan düzenlemeleri, prestij cadde yapımlarında kullanılır.

Özel projelerde geniş alanlar için uygun malzemedir. Ebatları büyük malzemeler olduğundan bozulum ve çökme gibi durumlarda çok daha az karşılaşılır.

Uzun ömürlü, kullanım için vazgeçilmez bir üründür!

ESKİTİLMİŞ VE TANBURLANMIŞ GRANİT:

Ufak ölçülü taşlar kullanım kolaylığı estetik, monte-demonte işlemlerindeki kolaylık gibi nedenlerle  beton parke taşları arasında en çok kullanılabilen bu malzeme, uygulama ve uygulama sonrası verimlilik bakımından da oldukça öne çıkan bir üründür.

Kare taşlar, plak taşlar ve küp taşlarla şık ve kullanışlı desenler çıkartılabilir.

GRANİT KARE, DİKDÖRTGEN TAŞLAR:

Granit Sınır Elemanı-Granit Izgara- Granit Bordür...

Granit Sınır Elemanı: Araçların kaldırım veya yol kenarlarına, yayalara ayrılmış yürüme alanlarına, park etmek veya yükleme yapmak amacı ile yanaşmalarını engellemek,  yaya ve araçların kontrolsüz davranışlarından dolayı oluşabilecek kazalarda güvenliklerini sağlamak amacı ile kullanılmaktadır.

Granit ızgara: Yağmur ve şebeke sularının oluşturacağı taşkınlara engel olmak amacıyla kullanılan granit yağmur olukları, dekorasyon malzemesi olmaktan ziyade bir yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır!

GRANİT BORDÜR- GRANİT OLUK:

Granit Bordür: Plak taşlarının döşenmesini sağlamlaştırma ve kaplama amacıyla dizilen ve uzun yıllar kullanılabilmesi nedeniyle tercih edilen bir bazalt doğal taş ürünüdür.

Granit Oluk: Yağmur ve şebeke sularının oluşturacağı taşkınlara engel olmak amacıyla kullanılan yapı malzemesidir.

Yukarıda dört ana başlık altında topladığım, yapı malzemeleri, hem kaliteli, hem uzun ömürlü, hem de estetik ve de çok kullanışlıdır.

Belediyemiz alt yapı çalışmalarında ilçenin önemli cadde ve alanlarında bu malzemelerle bu altyapı çalışmalarını yaparak, kasabamız cadde, meydan ve yaya kaldırımlarına  sağlamlık hem de estetik güzellik katabilirler!

Bu malzemeler diğer kullanılan malzemelere göre pahallı olabilir. Olsun! İlçemize değmez mi? Bence değer ve çok yakışır.Ayrıca sıkça yapılan yaz-boz tahtası gibi kaldırıp, yeniden yapma girişimlerine de son verilebilir! Bu hem iş ve zaman kaybını, hem de masrafın azalması demektir! İlçemizde yaşayan halkımız, bu uygulamayı her dönem, daha çok yaya kaldırımlarının sökülüp yeniden yapılmasını görmüş ve yaşamıştır!

Emekli olduktan sonra, Gerze de yaşamaktayım. Belediyemizce yıllar yılı o kadar çok ve çeşitli alt-yapı çalışmaları yapıldığını yaşayarak gördüm. Bu alt-yapı çalışmalarını açıklamak istemiyorum!

Asıl amacımı sizlerle paylaşırken; gerek cadde, sokak ve meydan çalışmalarında ve yaya kaldırımlarında sıkça, eskiyi söküp kaldırıp, yeniden başka malzemelerle zeminlerin döşendiğini sizlerde benim gibi gördünüz. Bu çalışmalar hem zaman ve emek kaybı, hem de maddi kayıplara neden olmuştur. Günümüzde de olmaya hala devam ediyor! Artık bu uygulamaya bir son verilmelidir!

Çok sıkça tekrarlanan bu olumsuzluklara, artık son vermek mümkün! Bence bu yanlış uygulamalara Belediyemiz biran önce son verebilir, diye düşünüyorum. Bu nedenle de yukarıdaki yazımı kaleme alarak, başta Sayın Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Siyasi kadroları ve ilgili Belediye Teknik Ekipleriyle uyum içinde çalışarak, çok daha iyisi İlçemizde yapılabilirler diye düşünüyorum! Yukarıda alt alta sıraladığım konulardan, hepsi değil de en uygun olanı seçilerek, cadde ve bazı  meydanlarda, ilçemiz belediyesinin  imkanları ölçüsünde uygulana bilmesini önermekteyim!

Sağlıcakla sağlıklı kalınız.

Dünyamızı Güzelleştirecek Kadınlar Olacaktır!  23-EKİM-2020

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE