400 Yıllık Gelenek Geri Döndü

Yaklaşık 400 yıllık gelenek Tarihi Morza panayırı, Sinop’un Türkeli ilçesinde tekrar canlandırılıyor. Türkeli Belediye Başkanı Halil Dilek Özcan’ın girişimleri ile kökü Osmanlı’ya kadar dayanan bu tarihi festival yeniden hayat buluyor.

400 Yıllık Gelenek Geri Döndü

  Sinop’un Türkeli ilçesi Belediyesi tarafından organize edilen tarihi Türkeli Morza Panayırı, Deniz Şenlikleri ve Bal Festivali 9 – 17 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ünlü sanatçıların da katılacağı festival, çeşitli yarışmalar, yöresel lezzet ikramları, geziler, turlar ve konserler ile renklenecek.

  Uzun yıllar ilçede düzenlenen bu festivali bu yıl farklı formatta ve çeşitli konseptler eşliğinde halkın beğenisine sunacak olan Türkeli Belediye Başkanı Halil Dilek Özcan, bu geleneksel panayır ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Morza Panayırı’nın yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe dayalı olduğunu vurgulayan Özcan, uzun yıllar yapılmayan bu geleneği tekrar canlandırmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.

MORZA PANAYIRI 400 YILLIK BİR TARİH

Festivalin içerisinde yer alan Morza Panayırı’nın yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu altını çizen Başkan Özcan, Morza Panayırı’nın önemine değinerek; “Festival ilçede deniz şenlikleri adı altında yapılıyordu, bu yıl bu konsepti değiştirdik, tarihi Düzler köyümüzde yapılan Morza panayırımız var. 8 -10 yıldan bu yana çeşitli nedenlerden dolayı yapılamıyordu. Morza panayırı tarihi bir panayır. Bu panayırın başlangıç tarihini tam olarak bilen yok. Yaptığımız araştırmalar sonucunda Osmanlı arşivlerinden bulduğumuz kaynaklarda en az 400 yıla dayanan bir tarihi ve geçmişi var” şeklinde konuştu.

PANAYIR KAPSAMINDAKİ ETKİNLİKLER

Türkeli Belediye Başkanı Halil Dilek Özcan, festival ile panayırı birleştirip ikisinin aynı konseptte olmasını istediklerini söyleyerek, panayır kapsamında gerçekleştirecekleri diğer etkinlikleri şöyle anlattı; “İlçemizde ‘anzer’ balını aratmayacak şekilde bal üreten çok sayıda bal imalatçısı var. Bu nedenle balımızı da ülke ve dünya gündemine tanıtmak amacıyla festivalin adını ‘Bal Festivali’ yaptık. Balımızı ön plana çıkarmak için ilçemizdeki Arıcılar Birliği’nin üyeleri ile, ilçemizdeki bu işi yapan balcı arkadaşlarla bir araya gelip böyle bir uygulamaya imza attık. Bunların yanında festivalimiz kapsamında mehteran gösterisi, plaj şenlikleri, keşkek ikramı, yağlı boya ve 3D resim sergisi, en ağır dana – buzağı yarışması, petekte en ağır bal yarışması, yöresel yemek yarışmaları, Akgöl ve İnaltı Mağaraları gezisi, çocuklar için High Touch High (Eğlenceli Bilim) etkinliği, el sanatları sergisi, tavla turnuvası ve yayla turu gibi çeşitli etkinliklerimizde olacak.

PANAYIRIMIZ TÜRKELİ İLE ÖZDEŞLEŞSİN İSTEDİK

Başkan Özcan, bu panayırın ilçeleri ile özdeşleşmesi konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek; “Taşköprü denince akıllara nasıl sarımsak geliyorsa, Türkeli denince de akıllara bal gelsin istedik. Bu bağlamda da ciddi çalışmalarımız var. Ağustos ayının 9’u itibari ile de hem festivalimizin, hem panayırımızın ve bal festivallimizi başlatacağız. İlçemizin kuyu kebabı da meşhurdur. Boyabat ve Durağan’da sırık kebabı meşhur, sahilde de kuyu kebabı meşhurdur.  Kuyu kebabının en iyi yapıldığı yer bu civarda Kastamonu taraflarıdır, bizde de öyle ustalar var ki 60, 70 yaşlarındaki ustalarımız mevcut. Bu ustalarımız yeni nesile bu işi öğretmeli, kuyu kebabının da literatüre girmesini ve yine Türkeli ile özdeşleşecek hale gelmesini sağlamak istedik ve festivalimize dahil ettik” dedi.

FESTİVALE ÜNLÜ AKINI OLACAK

Son olarak festivallerini ülke gündeminde isim yapmış sanatçılarla süslediklerini ifade eden Özcan; “Bu yıl festivalimize teşrif edecek olan Muazzez Ersoy, Mustafa Yıldızdoğan, Tuğba Ekinci, Lara ve Cemil Kaya ile birlikte inşallah ilçemizde güzel bir etkinlik yaşayacağız. Bizim amacımız Türkeli’yi ülkenin her alanda, deniziyle, doğasıyla, eğitimiyle, kültürüyle, turizmi ile ön plana çıkarmak. Bizim davamız Türkeli davası. Buradan tüm hemşerilerimize selamlarımı yollamak istiyorum ve herkesi bu geleneksel festivale katılmak için ilçemize davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2014, 12:59
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER