5 Puan

Gerze Belediyesi, Cittaslow Birliği tarafından düzenlenen “En İyi Uygulamalar Yarışması” ve “Cittaslow Uluslararası Video Yarışması” kapsamında, halihazırda gerçekleştirmekte olduğu El Sanatları Atölyeleri projesiyle en iyi uygulama ödülüne sahip olurken, ahşap oyuncaklarını tanıttığı “Gerze Ahşap Ürünleriyle Dünyaya Açılıyor” adlı tanıtım filmiyle de mansiyon ödülüne layık görüldü.

Başkanlığını Cittaslow Uluslararası Bilim Komitesi Koordinatörü Giuseppe Roma’nın yaptığı ve Cittaslow Genel Başkanı Stefano Pisani, Genel Sekreter Pier Giorgio Oliveti ve Cittaslow International Web Direktörü Luca Filippetti’den oluşan ekip, Cittaslow En iyi Uygulama ödülü olan CHIOCCIOLA ORANGE ve video yarışması kazananlarını belirlemek üzere 26 Nisan – 2 Mayıs 2017 tarihleri arasında bir panel düzenledi.

Panelde belirlenen ödül değerlendirme kriterlerine istinaden, projeler aşağıda verilen kriterlere uygunluklarına göre 1 (en düşük) – 5 (en yüksek) arasında puan aldı;

- Cittaslow felsefesinin geliştirilmesi;

- Sosyal yenilik üzerinde etki;

- Cittaslow ağı içerisinde iyi uygulamaların paylaşılması adına yaygınlaştırılabilir olma;

- Projenin ölçeği, içerdiği kişi sayısı ve yatırım;

Sonrasında belirlenen ödül kategorilerine göre, her yıl bir projenin en iyi proje ödülü olan “Chiocciola Orange” ile ödüllendirilmesine karar verildi. Bu kriterler ise şu şekilde;

- Çevre ve Enerji Ödülü

- Tarım Ödülü

- Altyapı Ödülü

- Şehir Hayatı Kalitesi Ödülü

- Turizm ve Eğitim Ödülü

- Sosyal Dayanışma Ödülü

Proje dökümanları dikkatli ve titiz biçimde incelendikten sonra, Panelde Gerze Belediyesi tarafından sunulan “Ahşap El Sanatları Uygulaması” Projesi, 5 puanla en iyi uygulama ödülü olan CHIOCCIOLA ORANGE 2017 Ödülüne layık görüldü. Projeyle ilgili şu sözlere yer verildi;

“Cittaslow Birliği’nin en önemli amaçlarından bir tanesi esnek ekonomidir; Bu da kendi ilçenizde sahip olduklarınızı değerlendirip onlardan en iyi şekilde verim alabilmek anlamına gelmektedir. Gerze ise bu konuda halihazırda var olan geleneksel bir aktiviteyi değerlendirmeyi seçmiş; ahşap el sanatları işlemeciliği. Bu amaç doğrultusunda, ilçede yaşayan kadınlar yerel zanaatkarlar tarafından, Gerze’nin unutulmaya yüz tutmuş el sanatları olan ahşap oyuncak ve gemi maketi üretimi konusunda eğitime tabi tutulmuşlar. Bu eğitimler ise Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Gerze Meslek Lisesi işbirliğince yürütülmüş. Eğitimlerini başarıyla tamamlayanlar ise Yeterlilik Belgesi kazanmışlardır. Gerze Belediyesi bu projeyle kadınları kendi ürünlerini üretme noktasında teşvik etme ve destekleme amacı gütmüş. Bunun yanında, tamamen organik oyuncaklar ve ürünler üreterek doğayı ve çocukların sağlığını korumak, bu el işlerini tanıtarak ilçenin bilinirliliğini arttırmak ve kadınlara istihdam şansı yaratarak sosyo-ekonomik yarar sağlamak ise projenin diğer amaçları. Cittaslow ünvanının da desteğiyle, Gerze organik, doğa-dostu ve unutulmaya yüz tutmuş bu ürünlerin adını tüm dünyaya duyurmuş ve bu sayede kültürel mirasına sahip çıkmıştır. Bu eğitimlerle, kadınlar da ilçede daha iyi bir gelecek şansına kavuşmuştur”.

Bununla birlikte, Gerze Belediyesi “Cittaslow 2017 Uluslararası Video Yarışması” kapsamında hazırladığı “Gerze Ahşap Ürünleriyle Dünyaya Açılıyor” başlıklı tanıtım videosuyla da “Videoda kullanılan yüksek kalite çekim ve fotoğraflar ve videonun toplumun geleceği için yerel el sanatlarının takdir edilmesine verdiği önem” sayesinde Mansiyon Ödülüne layık görüldü.

Proje yarışmasında; Hartberg şehri “Enerji ve Çevre Politikaları” kategorisinde, Barczewo şehri “Altyapı Politikaları” kategorisinde, Goolwa Şehri “Şehir Hayatı Kalitesi” kategorisinde, Trevi “Sosyal Dayanışma” kategorisinde, Wando şehri “Tarımsal, turistik ve zanaatkarlık politikaları” kategorisinde, Heerde ve Yaxi şehirleri “Misafirperverlik, Farkındalık ve Eğitim” kategorisinde, Borger Şehri “Sosyal Dayanışma” kategorisinde ödüle layık bulundu. Ülkemizden Halfeti ise, “Cittaslow Tarım” konusunda özel ödüle layık görüldü.

Gerze Gündem Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER