56 yangını gözyaşlarıyla anıldı.

Bundan tam 55 yıl önce meydana gelen felaket, Gerze Belediyesi’nin yapmış olduğu etkinlikle anıldı

56 yangını gözyaşlarıyla anıldı.
Dün, 13 Şubat 1956 yılında Gerze’de meydana gelen büyük yangının 55. yıldönümüydü. Bu nedenle Gerze Belediyesi, Gerze Kültür ve Sanat merkezinde anma günü düzenledi. Saat 18.00’de başlayan gecede hüzünlü anlar yaşandı.
Slayt gösterisiyle 55 yıl önceye dönen katılımcıların, gözyaşlarına hakim olamadığı gözlenirken olayın canlı tanıkları yaşadıkları acıları paylaştılar.
GERZE YANGINLARI:
Aslında 1956 yangını Gerze için ilk felaket değildi, ama en büyüğüydü.
Gerze’de ilk yangın, XIX. yüzyılın sonlarında büyük bir olasılıkla 1885-1886 yıllarında yaşanmıştır. Bu yangın Köşk mevkiinde ortaya çıkmış ve Gerze'nin 2/3' ü bu yangın sırasında kül olmuştur.
İkinci yangın 1948 yılının Ekim ayında çıkmış ve tarihe "Un Pazarı" yangını biçiminde geçmiştir. Üç-dört dükkanın yanması ile sonuçlanan bu yangın, büyümeden Gerze halkının gösterdiği uğraş sonucunda söndürülmüştür.
Gerze'nin asıl adını duyuran yangın 13 Şubat 1956 yangınıdır. 21 kişinin yaşamını yitirdiği bu yangın saat 18.15' te yatsı namazından önce çıkmış ve bu yangında 830 ev ve 300 dükkan tamamen yanmıştır.
Olayın ertesi günü Dünya Gazetesi muhabirinin anlattıkları: "Yangın rüzgarın etkisiyle gittikçe büyürken, alev alan güvercinler başka bir eve çarpıyor ve ahşap bina hemen alevleniyor. Kızgın çiviler lodosla birlikte mızrak gibi tahtalara saplanıp anında kül ediyordu. Büyük bir karmaşa yaşanıyordu ilçede. Saat 23.02' de kasabanın merkezi kül haline gelince halk paniğe kapılıp civar köylere ve kırlara doğru kaçmaya başladı. Kasabanın hamamına sığınarak alev çemberinden kurtulmaya çalışan 17 kişi ise ne yazık ki yanmadı ama dumandan boğularak can verdi. 15 ev kurtulmayı başardı. 300 adet dükkan yandı. Tarih, kültür, resmi evraklar ve geçmişe ait her türlü belge yok oldu. Elma ve Köse dağlarının Karadeniz' e sarkan yeşil eteklerini inci gibi süsleyen, sırtını yemyeşil bayırlara verip Karadeniz' in azgın sularına gururla bakan o güzelim Gerze, o günün sabahı kaderine ağlıyordu.









Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
........HÜSEYİN BODUR.....
........HÜSEYİN BODUR..... - 13 yıl Önce

BU GERZECE KONUŞMASINI FACEBOOKTA PAYLAŞMAMIZ İÇİN BİR GİRİŞİMDE BULUNURSANIZ İNAN mUSTAFA MEMNUN OLURUZ HEMDE İZLENME REKORU KIRARSINIZ...

banner381
SIRADAKİ HABER