Barış Sembolü Zeytin Geri Dönüyor

Barış sembolü olan zeytin Sinop ve ilçelerinde tekrar geri dönüyor.

Barış Sembolü Zeytin Geri Dönüyor

Geçmişte Sinop ve İlçelerinde zeytincilik günümüzde yok olma aşamasındayken Prof. Dr. Emin Kuru tarafından kendi çiftliğinde Türkiye’de tek olan kestane ve Akmeşe ağacı ile kaplı zeytin kuyularını kurmasının ardından Kuru bölgede zeytinciliğin tekrar canlanması yönünde çalışmalar başlattı.

Bu çalışmalar kapsamında 10 Kasım 2021 Çarşamba günü Durağan Kaymakamı Ahmet Tozlu, Durağan Orman Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Oğuzhan Aydın, Orman Mühendisi Emine Çebeci, Durağan Tarım Müdürü Nazmiye Öz, Muhtarlar ve zeytin yetiştiriciliği yapan köy halkı heyet olarak Prof. Dr. Emin Kuru’yu zeytincilik hakkında bilgi alışverişi için çiftliğinde ziyaret ettiler.

Zeytincilik hakkında yapılan bilgi alış verişinde Durağan ve köylerinde 100 bin adet delice cinsi zeytin ağacı bulunduğunu ifade eden heyet bu kapsamda bu yıl yapılacak olan zeytin fide ıslah çalışmalarında Prof. Dr. Emin Kuru’dan danışmanlık yapması istendi. Gönüllü olarak katkı sunabileceğini söyleyen Kuru Durağan Kaymakamı ve heyet tarafından saha çalışmaları için Durağan’a davet edildi.

Durağana davet edilen Kuru; “ilk fırsatta saha çalışmaları için Durağan ve köylerinde zeytin yetiştiriciliği yapan köylülerle beraber olacağız.  Bölgede bulunan zeytin ağaçlarının verimli olması için kaymakamımız başkanlığında bilinçli bir çalışma yürüterek Sinop ve ülkemiz ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağız. Durağan’da ki çalışmalar daha da genişletilerek Sinop ve denizi gören ilçeleri Gerze, Türkeli ve Ayancık’ta zeytinciliğin gelişmesi sonucu Sinop’un ekonomisini 30 kat daha büyütecektir. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde Sinop coğrafyası ülkemizi lider ülke seviyesine taşıyabileceği ortak görüşüne vardık. En basit örneği balıkçılık sezonunda Sinop Limanına uğrayan balıkçı tekneleri 150 bin ton sofralık zeytin tüketmektedir. İlimizde zeytin üretim uygulamasının yaygınlaşması için Tarım Kredi Bölge Müdürlüğü tarafından Sinop ve ilçelerinde zeytin yetiştiriciliğini sözleşmeli tarım kapsamına alınmalıdır. Çünkü çiftçimiz ürettiği zeytini satabilecek bir yer olduğunu bilmesi zeytin üretimini daha da artıracaktır.” İfadelerine yer verdi.

Görüşmelerde Prof. Dr. Emin Kuru Sinop’un zeytin yetiştiriciliğinin önünün açılması kapsamında AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş’i arayarak ziyaret hakkında bilgi verdi. Bilgide ortaklaşa alınan kararda Sinop’ta zeytinciliğin sözleşmeli tarım kapsamına alınması için gereken adımların atılması konusunda yardım istediler. Maviş ise gereken neyse yapılacak sözünü vermesinin ardından ziyaret sona erdi.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2021, 15:10

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER