Basit Usule Tabi Olanlar Dikkat!

İlçemizde Mali Müşavirlik yapan, sitemizin köşe yazarı Mali Müşavir Cumhur Cetin, Basit usule Tabi olanları uyardı.

Basit Usule Tabi Olanlar Dikkat!

Basit Usule Tabi Olanlar Dikkat! Dolmuşcular, Taksiciler, Berberler...

Son günlerde, basit usule tabi iken bir anda gerçek usule geçtiğini öğrenen kişilerle karşılaşmaktayız. Bu yüzden konuyu kısaca ele almak istedik.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 46. maddesi kapsamında Basit Usule tabi vergi mükelleflerinin, sürprizlerle karşılaşmamak ve basit usul hakkını kaybederek gerçek usulde vergilendirilmeye tabi olmamaları (deftere tabi olmamak )  için aşağıda belirtilen konulara dikkat etmeleri gerekiyor.

Basit Usule tabi mükellefseniz;

Üzerinize kayıtlı sadece bir araçla iş yapabilirsiniz. Şayet ikinci bir araç alıp örneğin bir araçla dolmuşçuluk yaparken ikinci bir aracı alıp dolmuşçuluk yapamazsınız. Yapmak istemeniz durumunda, basit usul hakkınızı kaybeder, takip eden yılın başından itibaren gerçek usule tabi olurunuz.

Basit usule tabi bir işiniz varsa, herhangi bir yerde tam zamanlı olarak sigortalı çalışamazsınız. Çalışmaya başladığınız anda basit usule tabi olma şartlarından birini ihlal etmiş olursunuz. Bu durumda, takip eden yılın başından itibaren basit usulden gerçek usule(deftere) geçersiniz.

Örneğin, 2023 yılında basit usulde şehir içi dolmuş işi yaparken aynı zamanda sigortalı bir işte çalışmaya başladınız, dolmuşçuluk işini babanız yada yakınız yapacaksa, 2024 yılını beklemeden 2023 yılında dolmuşunuzun devrini o kişiye yapın. Aksi halde, 2024 yılında deftere tabi olacağınız için dolmuş için fatura kesmek ve %18 KDV ödemek durumunda kalacaksınız.

Basit usule tabi işyerinizde, işinizin başında bizzat bulunmanız yani başka bir yerde sigortalı çalışmamanız şartıyla yanınızda, sigortalı işçi ve çırak çalıştırabilirsiniz.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2023, 18:38

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER