Bayramlık…

Vatandaş bayram alışverişi için vitrin dolaşmaya başladı.

Bayramlık…

Bayramların en önemli özelliklerinden biri de, insanımızın bu özel günleri en yeni kıyafetleri ile karşılamalarıdır. Bu her aile için farklı bir başka heyecan vesilesi olur, bu heyecanı kendilerine “bayramlık” alınacak çocuklar bir başka türlü yaşarlardı. Yaşı ellinin üzerinde olanlar çok iyi bilirler, eski bayramlarda ekonomik gücü yerinde olan aile reisleri her bayram mutlaka yeni bir bayramlık takım elbise diktirirlerdi. Hazır giyim teknolojisinin geldiği noktada artık bu gelenekte elbette tarih oldu.

Ramazan Bayramını karşılamaya hazırlandığımız bugünlerde bu tatlı heyecan bir kez daha yaşanıyor. Vatandaş başta kıyafet olmak üzere, bayramda gelecek konuklarını daha farklı ve çeşitli ağırlamak için, şeker, çikolata v.b. gibi alışverişlerini yapmak üzere vitrinleri ve dükkanları dolaşmaya başladılar.

Eski bayramların en önemli özelliklerinden biri de ikramların vazgeçilmezinden olan Gerze nokulu ve ev yapımı tatlıları idi. Ekonomik durumu ne olursa olsun, her aile bütçesi oranında, ya üzümlüsünü, ya kıymalısını mutlaka kendisi evinde yapar, mis gibi kokusu mahalleye yayılır ve bu nokullar ve ev yapımı tatlılar bayramlaşmaya gelen dostlarına ikram edilirdi. Son yıllarda fırınlar ve pastaneler ile yeni açılan unlu gıda mamullerinin bu üretime el atmaları ve ürünlerini çeşitlendirmeleri birçok geleneğimizi olduğu gibi zamanla bu alışkanlığın evlerde yapılması geleneğini de ortadan kaldırdı.




Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2015, 15:05

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER