Bir Millət İki Dövləttir!

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva; Türkiye-Azerbaycan “Bir millət iki dövləttir!” dedi.

Bir Millət İki Dövləttir!

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva,  Türk Ocakları Sinop Şubesinin davetlisi olarak geldiği Sinop’ta basın mensupları ile bir araya geldi. Sinop-Azerbaycan kardeşliğinin pekiştirilmesi gerektiğini belirten Paşayeva, Sinop’ta bir Azerbaycan caddesi kurulmasını talep ettiklerin söyledi.

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva,  Türk Ocakları Sinop Şubesinin davetlisi olarak Sinop’a geldi. Burada çeşitli ziyaretler gerçekleştiren Paşayeva, basın mensupları ile de bir araya geldi. Gittiği bölgelerde basın mensupları ile istişarelerde bulunduğunu belirten Azeri Milletvekili Paşayeva; “Bende eski bir gazeteci olarak basının önemini bilen bir insanım. Bu sebeple gittiğim yerlerde muhakkak basın mensupları ile bir araya gelerek, sohbetler etmeye istişarelerde bulunmaya çalışıyorum” dedi. Türkiye’de hemen henen bütün illere gitme fırsatı yakaladığını belirten Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, daha önce gelmediği Sinop’u çok beğendiğini söyledi. Ziyaretinde Sinop’un tanıtılmasında daha fazla çalışılması gerektiğini gördüğünü ifade eden Paşayeva, kendisinin de Azerbaycan’da Sinop’un tanıtımına katkı sağlamak adına çalışacağını söyledi. Paşayeva; “Bugün ziyaretlerim dahilinde Sinop’u gezme tarihi mekanlarını dolaşma fırsatı yakaladım. Bu güzel memleketin Azerbaycan’da tanıtılması için bende elimden gelen gayreti göstereceğim. İnşallah artık Sinop’un da Azerbaycan bölgelerinden bir tanesi ile sağlam ilişkiler kurmasına vesile olmak istiyoruz. Özellikle Sinop’ta bir Azerbaycan Caddesi kurulsun istiyoruz. En azından bu şekilde ilişkilerimizin perçinlenmesine vesile olacak burada bir Azerbaycan olsun diyoruz. Bu sebeple turizmde öncelikli olarak tanıtımın iyi yapılması gerekiyor. İnsanlar neden buraya gelmeli bunu iyi tanıtmak gerekiyor. Bence bunların daha iyi anlatılması gerekiyor” diye konuştu.

AZARBEYCAN HER ZAMAN TÜRKİYE’NİN YANINDA YER ALACAK

Türkiye-Azerbaycan kardeşliğine değinen Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Azerbaycan’ın her zaman Türkiye’nin yanında yer almaya devam edeceğini söyledi. Paşayeva; “Kardeşlik her zaman birbirinizin yanında olabilmektir. Bu sebeple her Azerbaycan her zaman Türkiye’nin yanında olmaya devam edecek. Türkiye’nin güçlenmesi Azerbaycan’ın güçlenmesi aynı şekilde Azerbaycan’ın güçlenmesi demek Türkiye’nin güçlenmesi demektir. Çünkü her birimizin güçlenmesi diğerimiz için büyük önem taşımaktadır. Bu böyle olmalı ki bölgelerimizde haklarımızı koruyabilelim. Tabi daha çok çalışmamız, birbirimizi daha çok tanıyıp daha çok sahiplenmemiz gerekiyor” dedi.

RUSYA HAKSIZ BİR TUTUM İÇİNDE

Türkiye’de sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi sonrasında artan gerginliği de değerlendiren Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, Türkiye’nin yapması gerekeni yaptığını ve Rusya’nın bu durum sonrasında takındığı tavrın yanlış olduğunu ifade etti. Paşayeva; “Rusya çok emosyonel ve haksız bir davranış içerisinde. Durumu bu kadar gerginleştirmeye gerek yoktu. Yani Türkiye’yi de anlamak gerekiyor. Türkiye kendi sınırlarının ihlaline cevap verdi. Her devletin buna Rusya ‘da dahil kendi sınırlarını koruma hakkı vardır ve Türkiye’de bu hakkını yerine getirmiştir. Bu uluslararası hukukta yeri olan bir durumdur. Türkiye hava sahasının ihlaline karşılık vermiştir. Başbakan Sayın Davutoğlu Azerbaycan ziyaretinde bu konudan bahsetti. Kendilerinin birkaç defa yapılan ihlalleri uyardıklarını belirtti. Ancak son olarak üzerinde herhangi bir işareti bulunmayan bir uçağın hava sahasını ihlali gerçekleşince cevap verildiğini ifade etti. Ancak Rusya’nın bu durum sonrasında gerginliği artırmak yerine bu hassasiyeti nazara alması gerekiyordu” dedi.Rus siyasetçiler tarafından durumun fazlasıyla abartıldığını belirten Paşayeva; “Bizde durumu yakından takip ediyoruz. Bazı Rus siyasetçiler bu durumu fazlasıyla abartarak Türkiye ve Türk milleti aleyhine yaptıkları söylemler, konunun içerisine dağlık Karabağ sorununu da ekleyerek söyledikleri söylemler, Rusya anayasasına sözde Ermeni soykırımını reddedenlerin cezalandırılması yasasının getirilmesi yönündeki talepler bence doğru düşünceler değil. Ben bunu Rus meslektaşlarımızla da paylaştım. Bu durum Rusya içinde iyi bir durum değildir. Türkiye ile ilişkilerin bu denli zedelenmesi geniş bakıldığında Rusya için de iyi sonuçlar doğurmayacaktır. Çünkü Türkiye büyük bir devlet ve bu bölgelerdeki işbirliğinin bozulması bazı çıkarları olumsuz etkileyecektir. Umarız Rusya bundan sonra duruma daha sağlıklı bakarak var olan gerginliği yok etme yoluna gider. Azerbaycan iki devlet arasındaki gerginliğin giderilmesi adına aracı olmaya hazır olduğunu açıkladı. Bunu buradan bir kez daha yineliyorum. Biz her zaman aracı olmaya hazırız. Yeter ki bu gerginlik daha da tırmanmasın, daha kötü sonuçlara yol açmasın. Ancak şunu da söylemek istiyorum, hiçbir şey Türkiye’nin gerçekleşen durumdaki haklılığını sorgulayamaz da reddedemez de. Türkiye kendisine verilen bir hakkı yerine getirmişti. Kimsenin bunu sorgulayacağını da düşünmüyorum. Buradan Rusya parlamentolarına ve basınına çağrıda bulunuyorum, bu durumlara bundan sonraki dönemlerde de izin verilmemesi yönünde adımlar atmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Düzenlenen basın toplantısının ardından Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, basın mensuplarına, kaleme aldığı kitaplarından hediye etti. 

Kaynak: Vitrinhaber.


Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2015, 12:33

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER